Angela Merkelin seuraaja valittiin – uusi johtaja vetää tiukkaa maahanmuuttolinjaa

CDU:n Annegret Kramp-Karrenbauer on monella tapaa edeltäjänsä linjoilla. Arvokonservatiivia on kutsuttu ”Saarlandin Merkeliksi”.

7.12.2018 18:05 | Päivitetty 7.12.2018 20:49

Saksan kristillisdemokraattien CDU:n seuraavaksi puheenjohtajaksi on valittu puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer, Reuters uutisoi. Kramp-Karrenbauer, josta käytetään myös usein lyhennettä AKK, valittiin tehtävään puheenjohtajavaalien toisella kierroksella, jossa hänen vastaehdokkaanaan oli juristi Friedrich Merz.

CDU:ta 18 vuotta johtanut Angela Merkel ilmoitti lokakuussa, ettei aio asettua ehdolle puheenjohtajavaaleissa. Hän aikoo kuitenkin jatkaa liittokanslerina virkakautensa loppuun saakka.

Kramp-Karrenbaueria on kuvailtu väistyvän puheenjohtajan, liittokansleri Angela Merkelin suojatiksi ja poliittiseksi manttelinperijäksi. Saarlandin osavaltion pääministerinä toiminut Kramp-Karrenbauer on saksalaismediassa saanut lempinimen Saarlandin Merkel.

Kramp-Karrenbauer ja Merkel kuvattuna åuoluekokouksessa Hampurissa 7.12.2018.

Kramp-Karrenbauer nousi CDU:n puoluesihteeriksi viime keväänä, kun hänen edeltäjänsä luopui tehtävästä terveyssyihin vedoten. Kramp-Karrenbauer oli aiemmin toiminut keskeisessä roolissa sosiaalidemokraattien kanssa käydyissä kovissa hallitusneuvotteluissa. Jo keväällä spekuloitiin, onko hän Merkelin seuraaja.

– Tällä tavoin Merkel ja Kramp-Karrenbauer lähettävät ensimmäisen selvän signaalin keskusteluun Merkelin seuraajasta, Süddeutsche Zeitung kirjoitti tuolloin.

Kramp-Karrenbaueria pidettiinkin alusta asti vahvana ehdokkaana. Hänen uskotaan jatkavan pääosin Merkelin maltillisella ja sovittelevalla linjalla.

Tuoreen puheenjohtajan kanta maahanmuuttopolitiikkaan on kuitenkin huomattavasti edeltäjänsä näkemyksiä tiukempi. Kramp-Karrenbauer esimerkiksi langettaisi maahantulokiellon vakaviin rikoksiin syyllistyneille koko Schengen-alueelle ja palauttaisi lakia rikkoneita syyrialaisia turvapaikanhakijoita joillekin alueille Syyriaan.

– Samankaltaisuuksia Merkelin kanssa on, mutta myös kysymyksiä, jotka erottavat meitä. Minä pyrin esiintymään aitona ja autenttisena enkä aio luoda mitään keinotekoista eroa, Kramp-Karrenbauer kertoi NBC-kanavalle aiemmin.

Kramp-Karrenbauer on tiukkaa aborttisäännöstöä ajava ja tasa-arvoista avioliittolakia kritisoiva katolilainen arvokonservatiivi ja kolmen lapsen äiti. Hieman kuivakkaa kuvaa hänestä värittää tieto, että hän fanittaa legendaarista AC/DC-rockyhtyettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?