Ulkomaat

Angela Merkelin seuraaja valittiin – uusi johtaja vetää tiukkaa maahanmuuttolinjaa

Julkaistu: , Päivitetty:

CDU:n Annegret Kramp-Karrenbauer on monella tapaa edeltäjänsä linjoilla. Arvokonservatiivia on kutsuttu ”Saarlandin Merkeliksi”.
Saksan kristillisdemokraattien CDU:n seuraavaksi puheenjohtajaksi on valittu puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer, Reuters uutisoi. Kramp-Karrenbauer, josta käytetään myös usein lyhennettä AKK, valittiin tehtävään puheenjohtajavaalien toisella kierroksella, jossa hänen vastaehdokkaanaan oli juristi Friedrich Merz.

CDU:ta 18 vuotta johtanut Angela Merkel ilmoitti lokakuussa, ettei aio asettua ehdolle puheenjohtajavaaleissa. Hän aikoo kuitenkin jatkaa liittokanslerina virkakautensa loppuun saakka.

Kramp-Karrenbaueria on kuvailtu väistyvän puheenjohtajan, liittokansleri Angela Merkelin suojatiksi ja poliittiseksi manttelinperijäksi. Saarlandin osavaltion pääministerinä toiminut Kramp-Karrenbauer on saksalaismediassa saanut lempinimen Saarlandin Merkel.


Kramp-Karrenbauer nousi CDU:n puoluesihteeriksi viime keväänä, kun hänen edeltäjänsä luopui tehtävästä terveyssyihin vedoten. Kramp-Karrenbauer oli aiemmin toiminut keskeisessä roolissa sosiaalidemokraattien kanssa käydyissä kovissa hallitusneuvotteluissa. Jo keväällä spekuloitiin, onko hän Merkelin seuraaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tällä tavoin Merkel ja Kramp-Karrenbauer lähettävät ensimmäisen selvän signaalin keskusteluun Merkelin seuraajasta, Süddeutsche Zeitung kirjoitti tuolloin.

Kramp-Karrenbaueria pidettiinkin alusta asti vahvana ehdokkaana. Hänen uskotaan jatkavan pääosin Merkelin maltillisella ja sovittelevalla linjalla.

Tuoreen puheenjohtajan kanta maahanmuuttopolitiikkaan on kuitenkin huomattavasti edeltäjänsä näkemyksiä tiukempi. Kramp-Karrenbauer esimerkiksi langettaisi maahantulokiellon vakaviin rikoksiin syyllistyneille koko Schengen-alueelle ja palauttaisi lakia rikkoneita syyrialaisia turvapaikanhakijoita joillekin alueille Syyriaan.

– Samankaltaisuuksia Merkelin kanssa on, mutta myös kysymyksiä, jotka erottavat meitä. Minä pyrin esiintymään aitona ja autenttisena enkä aio luoda mitään keinotekoista eroa, Kramp-Karrenbauer kertoi NBC-kanavalle aiemmin.


Kramp-Karrenbauer on tiukkaa aborttisäännöstöä ajava ja tasa-arvoista avioliittolakia kritisoiva katolilainen arvokonservatiivi ja kolmen lapsen äiti. Hieman kuivakkaa kuvaa hänestä värittää tieto, että hän fanittaa legendaarista AC/DC-rockyhtyettä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt