Ulkomaat

Yhdysvalloissa vakava vaali­vilppi­epäily – yksi kongressi­edustaja­vaali saatetaan joutua uusimaan

Julkaistu:

Yhdysvallat
Pohjois-Carolinassa tutkitaan postiäänten laitonta keräilyä ja vinoutuneita vaalituloksia. Vaalivoittaja kiistää osallisuuden.
Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan osavaltiossa tutkitaan vakavaa vaalivilppiepäilyä. Se saattaa johtaa jopa yhden kongressivaalipiirin äänestyksen uusimiseen.

Republikaani Mark Harris voitti marraskuun välivaaleissa demokraattivastustajansa Dan McCreadyn 905 äänellä osavaltion yhdeksännessä vaalipiirissä ja kävi jo Washingtonissa noutamassa työhuoneensa avaimet Capitolilla.

Viime viikolla osavaltion vaalikomissio kieltäytyi kuitenkin vahvistamasta vaalitulosta epäselvyyksien takia. McCready oli tunnustanut tappionsa, mutta veti tunnustuksensa takaisin torstaina. Mark Harrisin kampanja kiistää jyrkästi osallisuutensa minkäänlaiseen vilppiin, vaikka McCready on syyttänyt kampanjan rahoittaneen sitä.

Alla McCreadyn Twitter-viesti epäilyistään.
Pohjois-Carolinassa on nyt käynnissä perusteellinen selvitys asiasta, ja myös puolueet ja uutismedia suorittavat omia tutkimuksiaan. Osavaltion vaalikomissio punnitsee todisteita vielä ennen joulua ja päättää mahdollisesta uusintavaalista. Myös osavaltion republikaanit ovat ilmoittaneet tukevansa uusintavaalia, jos mahdollisen vilpin voidaan todeta vaikuttaneen lopputulokseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syynissä postiäänet

Epäilyt kohdistuvat kahteen Pohjois-Carolinan maaseudun piirikuntaan, joissa oli annettu poikkeavan paljon postiääniä ja ne olivat menneet voittopuolisesti Harrisille.

Useat ihmiset ovat kertoneet, että heidät oli ensin houkuteltu anomaan mahdollisuutta äänestää postitse ja kun he olivat saaneet äänestyslipukkeen, se oli haettu heiltä kotoa. Tämä on jo itsessään laitonta Pohjois-Carolinassa. Joissakin tapauksissa äänestäjä ei ollut edes ehtinyt täyttää lomaketta.


Vaikka postiäänestysmahdollisuutta oli piirikunnissa haettu innokkaasti, niitä annettiin kuitenkin suhteessa vähemmän kuin muualla. Charlotte Observer -lehden selvityksen mukaan palauttamattomat postiäänet kuuluivat usein mustille tai intiaanitaustaisille henkilöille, jotka perinteisesti kuuluvat demokraattipuolueen tukijoihin.

Epäselvää on, kuinka paljon mahdollinen vilppi vaikutti vaalien lopputulokseen. Demokraattien mielestä vaalit pitää uusia, jos vilpistä on todisteita, jotta äänestäjien luottamus järjestelmään säilyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskipisteessä yksi henkilö

Erityisenä tutkinnan kohteena on Bladenin piirikunnan tunnettu poliittinen toimija Leslie McCrae Dowless, joka oli Harrisin kampanjan konsultti ja sai rahaa tehtävästään. Niihin kuului houkutella ihmisiä äänestämään. Dowless toimitti henkilökohtaisesti viranomaisille ennen vaaleja 592 postiäänihakemusta kaikkiaan 1 341 piirikunnassa tehdyistä hakemuksista. Lopulta piirikunnassa annettiin vain 684 postiääntä, joista Harris sai 420 ja McCready 258.

Vastaava epäsuhta hakemusten ja annettujen postiäänten välillä oli myös naapuripiirikunnassa Robesonissa.

Postiäänet täytyy todistaa oikeaksi kahden todistajan nimikirjoituksilla Pohjois-Carolinassa. Uutiskanava CNN tutki postiäänikuoria Robesonissa ja havaitsi, että kymmenissä kuorissa oli todistajina samat neljä henkilöä, jotka kaikki voidaan liittää Dowlessiin.

Dowless ei ole kommentoinut epäilyjä medialle muuten kuin kiistämällä vilunkipelin Charlotte Observer -lehdelle.

Hän on saanut vuonna 1992 kahden vuoden tuomion vakuutuspetoksesta. Ehdonalaista rikottuaan hän istui puoli vuotta vankilassa.

Koko prosessi uusiksi?

Pohjois-Carolinassa tutkitaan nyt myös aiempia vaaleja, joihin Dowless voidaan liittää. Hän toimi Harrisin kampanjan hyväksi jo republikaanien esivaaleissa, joissa Harris syrjäytti vaalipiirin aiemman kongressiedustajan Robert Pittengerin toukokuussa. Harris sai Bladenin piirikunnan postiäänistä 437, Pittinger 17.


Washington Postin mukaan osavaltion viranomaiset ovat selvitelleet Dowlessin toimia myös vuoden 2016 vaaleissa, joissa epäiltiin laitonta postiäänten keräilyä. Pittingerin mukaan Dowless oli tarjonnut palveluksiaan hänellekin ennen 2016 vaaleja, mutta hän oli kieltäytynyt.

– En halunnut tekemisiin hänen kanssaan. Dowlessin puuhat tunnettiin laajalti ja monien muiden tavoin olimme huolissamme, Pittinger sanoi tarkentamatta mistä puuhista oli kyse.

Mark Harrisin kampanja on kiistänyt olleensa tietoinen Dowlessissa, sillä hänet oli palkattu konsulttiyhtiön kautta.

Washingtonissa edustajainhuoneen valta siirtyy tammikuussa demokraateille, ja tuleva puhemies Nancy Pelosi on jo väläyttänyt mahdollisuutta, että demokraatit estävät Mark Harrisia ottamasta paikkaansa vastaan ja julistavat sen avoimeksi. Tämä käynnistäisi koko vaaliprosessin alusta esivaaleineen kaikkineen.

Yhdysvalloissa on keskusteltu vaalivilpistä kiivaasti siitä lähtien, kun presidentti Donald Trump vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen väitti, että kolme miljoonaa paperitonta olisi äänestänyt vaaleissa laittomasti. Trumpin väitteille ei löytynyt minkäänlaista tukea. Vaalivilpin on ylipäätään todettu aiemmin olevan erittäin harvinaista, mutta Pohjois-Carolinan tapaus voi pakottaa vakavaan uudelleenarviointiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt