Ulkomaat

Merkel painotti demokraattisia arvoja luopuessaan puolueen puheenjohtajuudesta – kokousväki osoitti suosiotaan seisten: ”Kiitos pomo”

Julkaistu:

Puoluesihteeri ja politiikkaan palaava juristi ovat vahvoilla Merkelin seuraajaksi.
Saksassa liittokansleri Angela Merkel on puolustanut puolueensa kristillisiä ja demokraattisia arvoja samalla kun luopui puolueensa puheenjohtajuudesta. Kristillisdemokraatit ovat parhaillaan koolla Hampurissa valitsemassa itselleen uutta johtajaa.

Kokousväelle puhunut Merkel sanoi toivovansa, että puolue olisi kokouksen jälkeen yhtenäinen ja motivoitunut.

Kokousedustajat osoittivat Merkelille suosiotaan seisten, ja monet heiluttelivat "Kiitos pomo" -kylttejä.

Vahvimmilla Merkelin seuraajaksi ovat CDU:n nykyinen puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer ja liike-elämästä politiikkaan vuosikymmenen tauon jälkeen palaava juristi Friedrich Merz.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CDU:ta pitkään johtanut Merkel ilmoitti lokakuussa, ettei hän asetu enää uudelleen ehdolle puolueen johtoon. Merkel aikoo kuitenkin jatkaa Saksan johdossa liittokanslerina.

– Olen todella kiitollinen 18 vuodesta puolueen johdossa – se on hyvin, hyvin pitkä aika ja CDU:lla on tietysti ollut ylä- ja alamäkensä, Merkel sanoi saapuessaan kokouspaikalle Hampuriin.

– Mutta me voitimme neljät vaalit yhdessä -- ja olen iloinen siitä, että voin edelleen jäädä liittokansleriksi.

Uuden puheenjohtajan valitsevat kristillisdemokraattien tuhat puoluekokousedustajaa. Valinnalla ei ole merkitystä vain CDU:lle vaan koko Euroopalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ennemmin tai myöhemmin Saksan suurimman puolueen johtajasta tulee luultavasti myös liittokansleri, sanoo politiikan tutkija Eckhard Jesse Chemnitzin yliopistosta.