Ulkomaat

Leonardo DiCaprio kritisoi Trumpin päätöstä ja jakoi somessa kuvan Helsingin Hanasaaren voimalaitoksesta

Julkaistu:

Näyttelijä Leonardo DiCaprion Instagramissa jakamassa kuvassa on sähköä ja kaukolämpöä tuottava Hanasaaren B-voimala, jonka Helsingin kaupunki aikoo sulkea kuuden vuoden sisällä.
Hollywood-tähti Leonardo DiCaprio tunnetaan maailmalla myös ahkerana ympäristöaktivistina. Torstaina hän kritisoi Instagram-päivityksessään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä nimittää ympäristönsuojeluvirasto EPA:n johtoon hiiliteollisuuden lobbarina aiemmin tunnettu Andrew Wheeler, joka hoitanut virkaa jo kesästä asti.

Suomalaisten näkökulmasta DiCaprion päivityksessä on kiinnostavaa erityisesti se, että siinä mukana olleen kuvaparin toisessa kuvassa komeilee Helsingissä sijaitseva Hanasaaren voimalaitos. Toisessa kuvassa puolestaan näkyy kaunis luontomaisema.
– Virkaatekevänä johtajana hän on jo taistellut salliakseen saastuttamisen lisäämisen sekä totellut saastuttavien yhtiöiden käskyjä, päivityksen kuvatekstissä sanotaan.

Kuvaparin tarkoituksena on mitä ilmeisemmin havainnollistaa puhtaan luonnon ja saastumisen välistä kontrastia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– 48 vuoden ajan EPA on suojellut ilmaamme, vesiämme sekä ilmastoamme. Andrew Wheeler yrittää mitätöidä sen kovaa työtä, kuvaparin päälle liitetty teksti kertoo.


DiCaprio ei kuitenkaan itse ole askarrellut julkaisemaansa kuvaparia, vaan hänen jakamansa päivityksen on julkaissut Instagramissa alun perin ympäristöjärjestö Sierra Club, jonka kanssa DiCaprio on tehnyt yhteistyötä.

– Senaatin tulisi vankkumatta vastustaa ketä tahansa EPA:n johtajaksi nimitettyä, joka ei aseta ihmisiä, terveyttämme, ilmastoamme, puhdasta ilmaa ja puhdasta vettä yritysmaailman saastuttajien intressien edelle, päivityksen lopussa sanotaan.


Päivityksen kuvassa on Hanasaaren B-voimala, jonka Helsinki on päättänyt ajaa alas vuoden 2024 loppuun mennessä. Voimalaitos on määrä korvata biolämpökeskuksilla sekä muulla uusiutuvalla energialla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä hetkellä laitos tuottaa sähköä ja kaukolämpöä kivihiilestä, vaikkakin uusiutuvan energian määrää on kasvatettu lisäämällä puupellettien polttoa kivihiilen joukossa. B-voimalan lähellä aiemmin ollut A-voimalaitos purettiin kymmenen vuotta sitten.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt