Ulkomaat

Saksan kristillisdemokraatit valitsevat pian seuraajan Angela Merkelille – valinnalla merkitystä koko Euroopalle

Julkaistu:

Merkel sanoi kokouspaikalle saapuessaan iloitsevansa liittokanslerin pestin jatkumisesta.
Saksassa maan suurin puolue kristillisdemokraatit valitsee tänään itselleen uuden johtajan. Vahvimmilla Angela Merkelin seuraajaksi ovat CDU:n nykyinen puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer ja liike-elämästä politiikkaan vuosikymmenen tauon jälkeen palaava juristi Friedrich Merz.

CDU:ta pitkään johtanut Merkel ilmoitti lokakuussa, ettei hän asetu enää uudelleen ehdolle puolueen johtoon. Merkel aikoo kuitenkin jatkaa Saksan johdossa liittokanslerina.

– Olen todella kiitollinen 18 vuodesta puolueen johdossa – se on hyvin, hyvin pitkä aika ja CDU:lla on tietysti ollut ylä- ja alamäkensä, Merkel sanoi saapuessaan kokouspaikalle Hampuriin.

– Mutta me voitimme neljät vaalit yhdessä -- ja olen iloinen siitä, että voin edelleen jäädä liittokansleriksi.


Uuden puheenjohtajan valitsevat kristillisdemokraattien tuhat puoluekokousedustajaa. Valinnalla ei ole merkitystä vain CDU:lle vaan koko Euroopalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ennemmin tai myöhemmin Saksan suurimman puolueen johtajasta tulee luultavasti myös liittokansleri, sanoo politiikan tutkija Eckhard Jesse Chemnitzin yliopistosta.

Liittopäivien puhemies, entinen valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble asettui aiemmin tällä viikolla avoimesti tukemaan Merziä. Tuki sai talousministeri Peter Altmaierin puolestaan vannomaan Kramp-Karrenbauerin nimiin. Altmaier sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että puoluesihteeri on oikea ihminen yhdistämään puolueen ja voittamaan vaalit.

"Ei kestä hetkeäkään samassa huoneessa"

Kramp-Karrenbaueria, eli lyhemmin AKK:ta, pidetään Merziä keskustalaisempana ja Merkelin uskollisena seuraajana. Entinen kansanedustaja ja nykyinen miljonääri Merz taas hävisi valtataistelun Merkelille 2000-luvun alussa, eikä tiettävästi ole sitä vieläkään unohtanut.

Jos Merz voittaa, Merkelin edellytykset jatkaa Saksan johdossa voivat olla vaarassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Merkelin aikakausi on selkeästi lähestymässä loppua. Merz saattaisi tuntea houkutusta tavoitella valtaa (heti ensi vuonna), politiikan toimittaja Kristina Dunz arvioi.


– Merz ei kestä samassa huoneessa Merkelin kanssa minuuttiakaan – suljettujen ovien takana hän on aina sanonut näin, kommentoi puolestaan kaksikon välejä Rheinische Post -lehden päätoimittaja Michael Bröcker.

CDU valitsee johtajaa vaikeassa tilanteessa. Syyskuun 2017 vaaleissa puolue sai historiallisen huonon tuloksen 33 prosentin äänisaaliilla.

Kannatus on sen jälkeen edelleen huvennut ja painunut jo alle 30 prosenttiin. Äänestäjiä on kaikonnut niin oikealle maahanmuuttovastaiseen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen kuin vasemmalle kovassa nousussa oleviin vihreisiin.

CDU:lla on ollut ristiriitoja sisarpuoleensa, Baijerin CSU:n kanssa, eikä yhteistyö ole ollut helppoa myöskään hallituskumppani sosiaalidemokraattien kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt