Ulkomaat

Dubain hovi rikkoi viimein hiljaisuuden kadonneen prinsessan kohtalosta – ”Hänen korkeutensa sheikha Latifa on nyt turvassa”

Julkaistu:

Yllättävän lausunnon julkaisemisen taustalla saattaa olla BBC:n torstaina Britanniassa esittämä dokumentti, jossa haastatellaan myös suomalaista Tiina Jauhiaista.
Dubain hovi on kommentoinut ensimmäistä kertaa sheikha Latifa al-Maktoumin tilannetta, kertoo brittilehti Telegraph. Dubain hallitsijan ja Arabiemiraattien pääministerin Mohammed bin Rashid al-Maktoumin tyttären olinpaikasta tai voinnista ei ole ollut tietoa sen jälkeen, kun hän katosi Intian rannikon edustalle päättyneen, epäonnistuneen pakoyrityksen jälkeen viime maaliskuussa.

Sheikha Latifan, 33, katoaminen sai myös Suomessa suurta huomiota, sillä samassa yhteydessä katosi joksikin aikaa myös naisen suomalainen ystävä Tiina Jauhiainen, joka oli auttanut tätä pakenemaan maasta ranskalais-yhdysvaltalaisen ex-vakoojan Hérve Jaubertin kanssa. Epäonnistuneesta pakoyrityksestä voit lukea tarkemmin täältä.


Telegraphin mukaan Dubain hovi julkaisi torstaina lausunnon, jossa se kommentoi hallitsijan tyttären tilannetta ensimmäistä kertaa. Tähän mennessä Dubaista pakoa yrittäneen Latifa al-Maktoumin ei ole edes vahvistettu kuuluvan kuninkaalliseen perheeseen.

– Hänen korkeutensa sheikha Latifa on nyt turvassa Dubaissa. Hän odottaa perheineen syntymäpäivänsä juhlimista tänään yksityisesti ja rauhassa sekä onnellisen ja vakaan tulevaisuuden rakentamista itselleen, lausunnossa sanottiin lehden mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lausunnossa väitettiin myös, että Jaubert olisi vienyt sheikha Latifan maasta vastoin tämän omaa tahtoa sekä vaatinut 100 miljoonan dollarin lunnaita tämän vapauttamista. Telegraph ei tavoittanut Jaubertia kommentoimaan asiaa.

Myös vanhemman sisaren sieppaus esillä tuoreessa dokumentissa

Dubain hallinnon yllättävä avautuminen saattoi saada vauhtia BBC:n tuoreesta dokumentista Escape from Dubai, joka esitettiin Britannian televisiossa torstai-iltana. Dokumentissa Latifan ystävät kertoivat naisen suunnitelleen pakoaan seitsemän vuoden ajan sekä sanoneen, että hän kuolisi ennemmin kuin palaisi perheensä luokse.
Dokumentissa käsitellään myös Latifan sisaren sheikha Shamsan tapausta. Arabiemiraattien viranomaiset sieppasivat Shamsan kadulta Englannin Cambridgessa vuonna 2000, kun hän oli yrittänyt paeta perhettään.


Sheikha Latifan katoamisen jälkeen julkisuuteen tuli aiemmin kuvattu video, jossa nainen selitti pakonsa syitä sekä kertoi pelkäävänsä henkensä puolesta. Videolla hän kertoi myös, että Shamsaa on pidetty tämän pakoyrityksestä lähtien eristyksissä Dubaissa sijaitsevassa palatsissa, jossa hän elää huumattuna ja vartioituna ympäri vuorokauden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Isäni on pahin ihminen, jonka olen koskaan tavannut eläessäni. Hän on puhtaasti paha. Hänessä ei ole mitään hyvää, Latifa kertoi videolla esittäen myös vakavia, rikoksiksi luettavia syytöksiä isäänsä kohtaan.
– Jos näette tämän videon, se ei ole hyvä asia, koska se tarkoittaa, että olen joko kuollut tai hyvin, hyvin pahassa tilanteessa, nainen sanoi myös.


Myös Tiina Jauhiaista haastateltiin BBC:n dokumenttiin. Hän on kampanjoinut aktiivisesti ystävänsä puolesta vapautumisensa jälkeen, yhdessä Britanniassa toimivan Detained in Dubai -järjestön kanssa.

– Dokumentti kertoo myös Dubain ihmisoikeusloukkauksista. Se varmasti muuttaa monen ihmisen kuvan Dubaista lomaparatiisina, Jauhiainen kuvaili aiemmin Ilta-Sanomille.