Ulkomaat

21 Hornetin ylilento, erikoisveturi ja hävittäjäsukat – näin George H.W. Bushin viimeistä matkaa kunnioitettiin

Julkaistu:

Yhdysvallat
George H.W. Bush on haudattu vaimonsa ja tyttärensä viereen.
Presidentti George H.W. Bush laskettiin myöhään torstai-iltana Suomen aikaa haudan lepoon presidentillisen kirjastonsa maille College Stationissa, Texasissa. Bushin viimeiselle matkalle oli valmisteltu muutama erikoisempi kunnianosoitus ja yksityiskohta.

Jylisevimmästä vastasivat laivaston F-18 Hornet ja Super Hornet -hävittäjäkoneet. Bush oli itse laivaston lentäjä toisessa maailmansodassa, joten hänelle suunniteltiin uniikki kunnianosoitus tavallisen 21 tykinlaukauksen sijaan.

Hornetit suorittivat Bushin hautapaikan yläpuolella tähän asti suurimman niin sanotun Missing Man -muodostelmalennon. Siinä koneet lentävät vaakalentoa, kunnes yksi koneista irtautuu joukosta ja vetää nokan ylös symboloiden näin sitä, että yksi on joukosta poissa.


Osa ylilennon koneista palvelee Bushin mukaan nimetyllä lentotukialus USS George H.W. Bushilla. Yhteen koneista oli kirjoitettu Bushin nimi kylkeen ja aseupseerin paikan kohdalla puolestaan luki hänen aiemmin tänä vuonna kuolleen vaimonsa Barbaran nimi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sen lisäksi että hän oli presidenttimme, hän oli myös yksi veljistämme, joka lensi lentotukialukselta taisteluissa toisessa maailmansodassa. Hänen palveluksensa laivastolle ja kansakunnalle ansaitsevat tämän mittaluokan kunnianosoituksen, laivaston ilmavoimien komentaja, amiraali Roy Kelley perusteli.


Bush sai viimeisen lepopaikan vaimonsa ja heidän kolmevuotiaana leukemiaan kuolleen tyttärensä vierestä yksityisessä hautaanlaskuseremoniassa.

Bush tuli myöhemmällä iällään tunnetuksi värikkäistä solmioistaan ja sukistaan, joita hän puki puvun kanssa. Bushin perhe paljasti, että hänet puettiin hautajaisiinsa punaiseen solmioon ja harmaisiin sukkiin, joihin oli niinikään kirjailtu hävittäjämuodostelma.
Union Pacific -rautatieyhtiön kunnianosoitus Bushille oli erikoisveturi, joka kiskoi hänen arkkuaan ja perhettään kuljettaneen junan Houstonista hautapaikalle. Veturin väritys imitoi presidentin virkalentokoneen Air Force Onen väritystä ja sen kyljessä oli myös Bushin nimi.
Juna suoritti 130 kilometrin taipaleen hitaalla vauhdilla, jotta matkan varrelle kerääntyneet ihmiset ehtivät napata kuvia veturista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt