Ulkomaat

Perhe ja kutsuvieraat saattelevat Bushin hautaan Texasissa – vieraina myös Schwarzenegger ja Chuck Norris

Julkaistu:

Yhdysvallat
Bushin arkku kuljetetaan erikoisjunalla hautapaikalle.
Neljä päivää jatkuneet presidentti George H.W. Bushin muistotilaisuudet päättyvät torstaina hautajaisiin hänen kotiosavaltiossaan Texasissa. Bushin arkku lennätettiin keskiviikkona Washingtonissa järjestettyjen valtiollisten hautajaisten jälkeen Houstoniin, ja torstain tilaisuuden oli tarkoitus olla enemmän perheelle ja ystäville omistettu.

Tilaisuuden pääpuheenvuorot pitivät Bushin entinen ulkoministeri ja myöhempi hyvä ystävä James Baker sekä Bushin vanhin pojanpoika George P. Bush.

Jälkimmäinen muisteli lämpimästi ”Gambyksi” kutsumaansa isoisää, joka tutustutti hänet muun muassa perhokalastukseen. Bushilla on kaikkiaan 17 lastenlasta, ja tilaisuudessa he olivat suuressa osassa lausumalla Raamatun säkeitä.


Baker muisteli Bushia sekä huumorilla että ääni ajoittain sortuen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Häntä ei pidetty taitavana puhujana, mutta hänen tekonsa olivat kaunopuheisia ja hän esitteli niitä kaivertamalla ne historian graniittiin.


Baker myös nauratti yleisöä kertomalla kuinka Bush usein ilmaisi heidän keskustelujensa olevan sillä erää ohi.

– Baker, jos olet niin fiksu, niin miksi minä olen presidentti etkä sinä, Baker kertoi Bushin heittäneen.

Erikoisjunalla hautapaikalle

Texasin hautajaisiin oli kutsuttu myös näyttelijä- ja urheilutähtiä. Amerikkalaismedian mukaan mukana olivat ainakin Arnold Schwarzenegger ja muun muassa ”Texas Rangerina” tunnettu Chuck Norris, joka oli myös Bushin tuttuja ja paikalla vuonna 2004, kun Bush 80-vuotispäivänään suoritti tandem-laskuvarjohypyn.


Urheilijoista kirkkoon saapuivat ainakin amerikkalaisen jalkapallon tähti J.J. Watt, koripalloilijat Yao Ming ja Dikembe Mutumbo ja baseball-pelaaja ja valmentaja Tommy LaSorda.


Musiikista vastasivat Grammy-palkittu countrytähtui Reba McEntire sekä Bushin läheisesti tuntema Oak Ridge Boys -laulukvartetti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muistotilaisuuden jälkeen Bushin arkku, perhe ja lähiystävät lähtivät junalla Houstonista 130 kilometrin päähän presidentilliselle kirjastolle, jossa hänet lasketaan Barbara-vaimonsa ja heidän kolmevuotiaana leukemiaan kuolleen tyttärensä viereen Bushin presidentillisen kirjaston maille College Stationissa. Junaa vetii Union Pacific -yhtiön kunnianosoitus Bushille, virkalentokone Air Force Onen väreillä maalattu veturi.


Bushin sotilastaustan vuoksi hänen yksityistä hautajaisseremoniaansa kunnioittaa laivaston 21 lentokoneen ylilento.