Ulkomaat

Perheenäiti Lynette, 33, katosi vuonna 1982 Australiassa – uudet todisteet johtivat epäillyn murhaajan pidätykseen

Julkaistu:

Kahden lapsen äidin Lynette Dawsonin kohtalo on vaivannut australialaisia jo 36 vuotta. Poliisi uskoo ratkaisevansa tapauksen nyt, vaikka naisen ruumista ei ole vieläkään löydetty.
Australiassa on tehty pidätys liittyen vuonna 1982 tapahtuneeseen perheenäiti Lynette Dawsonin katoamiseen, kertovat muun muassa BBC ja CNN. Queenslandin osavaltiossa keskiviikkona pidätetty naisen aviomies ja kahden lapsen isä Chris Dawson, 70, on saamassa syytteen murhasta.

Aiemminkin epäiltynä ollut Chris Dawson on kiistänyt useaan otteeseen surmanneensa vaimonsa ja väittänyt tämän hylänneen perheensä liittyäkseen uskonnolliseen kulttiin. Naisen ruumista ei ole tähän päivään mennessä löytynyt.
Tapaus nousi Australiassa otsikoihin jälleen aiemmin tänä vuonna, kun sitä käsiteltiin suositussa rikosaiheisessa Teacher’s Pet -nimisessä podcast-lähetyksessä. Podcastissa väitettiin muun muassa, että yläkoulun opettajana työskennelleellä Chris Dawsonilla oli ollut suhde 16-vuotiaaseen oppilaaseensa.

Kyseinen oppilas toimi myös lapsenvahtina Dawsonin perheelle 33-vuotiaan Lynette Dawsonin kadotessa. Perhe asui tuolloin Sydneyssä Bayview’n esikaupunkialueella.


Kahdessa aiemmassa tutkinnassa poliisi on suositellut murhasyytteiden nostamista ”tiedossa olevaa henkilöä” vastaan, mutta kummallakaan kerralla syyttäjien mukaan todisteita ei ollut riittävästi syytteiden nostamiseksi. Jo vuonna 2003 tehdyssä tutkinnassa tultiin siihen johtopäätökseen, että nuoruudessaan rugbyammattilaisena toimineella Chris Dawsonilla oli avioliittonsa aikana seksisuhteita alaikäisiin oppilaisiinsa.
Yhden 16-vuotiaan tytön kerrottiin muuttaneen perheen kotiin vain muutama päivä Lynette Dawsonin katoamisen jälkeen. Myöhemmin Dawson meni naimisiin tytön kanssa, mutta pari on sittemmin eronnut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teacher’s Pet -podcastissa käsiteltiin myös poliisin tutkinnan varhaisessa vaiheessa tekemiä virheitä, mikä johti myös Uuden Etelä-Walesin osavaltion poliisikomentajan hiljattain esittämään anteeksipyyntöön.


Huhtikuussa poliisi toimitti syyttäjille kasan uusia todisteita, joiden joukossa oli muun muassa todistajanlausuntoja. Syyskuussa Dawsonien entiseen taloon tehtiin myös kotietsintä, jossa ei kuitenkaan löytynyt mitään, mikä olisi auttanut tutkintaa eteenpäin.

Poliisikomentaja Mick Fuller kertoi toimittajille keskiviikkona, että uudet todisteet auttoivat tutkijoita ”saamaan palapelin palat paikoilleen”.


Fuller kertoi uskovansa uusien todisteiden vahvuuteen siitä huolimatta, että Lynette Dawsonin ruumista ei ole koskaan löydetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olemme ratkaisseet murhia aiemminkin löytämättä ruumista, poliisikomentaja totesi vakuuttaen samalla, että ruumiin etsinnästä ei ole kuitenkaan luovuttu.