Maailman hiilidioksidipäästöt kasvaneet taas - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman hiilidioksidipäästöt kasvaneet taas

Kuvituskuva.

Julkaistu: 5.12.2018 22:23

Raportti: Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet eivät ole lähelläkään toteutua.

Maailman hiilidioksidipäästöt kasvavat tänä vuonna 2,7 prosenttia viime vuodesta, tutkijat kertovat. Viime vuonna hiilidioksidipäästöt kasvoivat toissa vuodesta 1,6 prosenttia sen jälkeen, kun päästöjen määrä oli pysynyt samana kolmen vuoden ajan.

Tiedot käyvät ilmi lähes 80 tutkijan kirjoittamasta raportista, joka on julkaistu Open Access Earth System Science Data -tiedelehdessä.

Tutkijoiden mukaan päästöjen kasvaessa nykyistä tahtia Pariisin ilmastosopimuksessa asetettuja tavoitteita päästöjen vähentämisestä ei saavuteta. Kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on arvioinut, että hiilidioksidipäästöjen pitäisi laskea vuoteen 2030 mennessä puoleen ja vuoteen 2050 mennessä nollaan, jotta ilmasto ei lämpenisi yli 1,5:tä astetta.

– Uusiutuvan energian käyttö ei riitä. Hiilidioksidipäästöistä pitää päästä eroon kaikilla talouden aloilla, sanoo raportin pääkirjoittaja Corinne Le Quere East Anglian yliopistosta.

Raportin mukaan esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoiman käyttö on lisääntynyt sekä energiatehokkuutta parannettu, mutta niistä aiheutuneet päästövähennykset ovat pienempiä kuin muun muassa lentämisen ja rahtikuljetusten ja yksityisautoilun aiheuttamat lisäpäästöt.

– Päästöt kasvavat ja puheet lisääntyvät, mutta kunnianhimo ei. Me olemme täysin poissa kurssista, tiivisti Glen Peters, yksi raportin kirjoittajista ja Oslon kansainvälisen ilmasto- ja ympäristötutkimuksen keskuksen johtaja.

EU:n päästöt laskivat vähän

Maailman hiilidioksidipäästöistä runsas neljännes tulee Kiinasta. Yhdysvaltojen osuus on 15 prosenttia ja Intian noin 7 prosenttia. Näiden kaikkien päästöt ovat lisääntyneet tämän vuoden aikana.

EU aiheutti päästöistä noin kymmeneksen. Sen päästöt ovat vähentyneet hitusen viime vuodesta.

Kaksi viidesosaa maailman hiilidioksipäästöistä aiheutuu hiilivoiman käytöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?