Ulkomaat

Israel aloitti Hizbollahin tunneleiden tuhoamisen – suomalaiset YK-joukot seuraavat tilannetta

Julkaistu:

Suomalaiset YK-joukot seuraavat Israelin Libanon-rajalla käynnistämää tunneleiden tuhoamista.
Israel aloitti tiistaina operaation terroristiryhmä Hizbollahin rakentamien tunneleiden tuhoamiseksi Libanonin vastaisella rajalla.

Iranin tukema Hizbollah aikoi käyttää Israelin mukaan tunneleita iskuissa Israelia vastaan.

Israelin mukaan tunneleita tukitaan toistaiseksi vain Israelin puolella rajaa. Armeijan mukaan tunnelit eivät olleet vielä käytössä, mutta muodostivat ”välittömän uhan”. Armeija varoitti Twitterissä Libanon armeijaa ja Hizbollahia olla puuttumatta operaatioon. ”Henkenne ovat uhattuina, teitä on varoitettu”, Israel uhosi.


Israel ei ole kertonut kuinka monta tunnelia he ovat havainneet. Yksi niistä on armeijan mukaan Kafr Kilan alueella. Tunneli on noin 200 metriä pitkä ja 25 metrin syvyydessä ylettyen noin 40 metriä Israelin puolelle rajaa. Rajakaupunki Metula on julistettu eristetyksi sotilasalueeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiistaina Israelin puolella nähtiin kaivonkoneita, poria ja muuta raskasta kalustoa toiminnassa.

Armeija myös julkisti videon, jolla näkyy yhden tunnelin tuhoaminen räjähteillä.


Israelin mukaan tunnelit ovat osa Hizbollahin vuoden 2012 hanketta ”siirtää taistelukenttä Israeliin”. Vuonna 2013 Israel sai tietoja tunnelihankkeesta, mutta ei paikallistanut niitä.

Kun palestiinalaisten Hamas-järjestö käytti tunneleita 2014 Gazan sodan aikana, ”jakoivat Hizbollah ja Hamas tietoa keskenään”, väittää Israel.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla olevalta videolta voit katsoa ISTV:n lyhytdokumentin Sinisellä linjalla


Libanonin armeijan ja YK:n rauhanturvajoukkojen mukaan tilanne rajalla on pysytellyt toistaiseksi rauhallisena. Libanon kuitenkin ilmoitti asevoimiensa olevan ”täydessä valmiudessa”. Israel ja Libanon ovat vältelleet suoria yhteenottoja rajalla edellisen, vuonna 2006 käydyn sodan jälkeen.

Unifil tiedotti tiistaina lisänneensä partiointia rajalla yhdessä Libanonin armeijan kanssa. Unifilissä on myös noin 200 suomalaista YK-rauhanturvaajaa. Heidän toimintaansa operaatio ei ole vielä vaikuttanut eikä hälytysvalmiutta ole nostettu.

– Olemme tietoisia operaatiosta ja huomioidaan, että tämä voi aiheuttaa tilanteen kiristymistä. Toistaiseksi ei ole havaittu mitään erityistä, kertoi suomalaisjoukkojen komentaja, everstiluutnantti Riku Mikkonen keskiviikkona tukikohdassa pidetyn Suomen itsenäisyyspäivän paraatin jälkeen.


Rauhanturvaajilla olisi valtuudet estää tunnelien kaivaminen, mikäli ne olisi havaittu.

– Unifilin tehtävä on valvoa vihollisuuksien lopettamista ja ettei aluetta käytetä vihamielisiin tekoihin. Tunneleiden kaivuu olisi sellaista toimintaa, joka pyritään estämään, Mikkonen toteaa.

Suomalaisten rauhanturvaajien määrä on marraskuun lopun jälkeen vähentynyt aiemmasta 350 sotilaasta noin 200:aan. Samalla suomalaisen kriisinhallintajoukon toiminnan painopiste siirtyi ranskalaisjohtoiseen Unifilin komentajan reservipataljoonaan.