Arabiemiraateissa vangittu ja armahdettu britti avautui karuista kokemuksistaan BBC:lle – ”Menin paniikkiin ja kerroin heille olevani kapteenina MI6:ssa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arabiemiraateissa vangittu ja armahdettu britti avautui karuista kokemuksistaan BBC:lle – ”Menin paniikkiin ja kerroin heille olevani kapteenina MI6:ssa”

Viime viikolla kotiinsa Britanniaan palannut Matthew Hedges kertoi joutuneensa vankilassa ”psykologisen kidutuksen” kohteeksi.

Matthew Hedges kuvattuna puolisonsa Daniela Tejadan kanssa kotiinpaluunsa jälkeen viime viikolla.­

6.12.2018 5:55

Britannialainen tohtorikoulutettava Matthew Hedges, 31, tuomittiin marraskuussa elinkautiseen vankeuteen Arabiemiraateissa. Dubain lentoasemalla lähdön yhteydessä pidätettyä Hedgesiä oli syytetty vakoilusta, ja häntä oli ennen tuomiota pidetty puolen vuoden ajan vangittuna eristyksissä.

Marraskuun lopulla Hedges kuitenkin armahdettiin yllättäen, ja hän pääsi palaamaan kotiinsa. Nyt hän on kertonut BBC:n radiohaastattelussa karuista kokemuksistaan paikallisten viranomaisten käsissä.

Matthew Hedges vietti puoli vuotta vankilassa Arabiemiraateissa.­

Hedges kiisti vakoilusyytteet ja kertoi keränneensä ainoastaan aineistoa tutkimukseensa, mutta hänet tuomittiin tästä huolimatta vain viisi minuuttia kestäneen oikeudenkäynnin päätteeksi. Arabiemiraattien mukaan mies armahdettiin siitä huolimatta, että hän oli maan viranomaisten mukaan ”100-prosenttisesti vakoilija”.

Kuulusteluissa Hedges oli kuitenkin tunnustanut työskentelevänsä Britannian salaisessa palvelussa MI6:ssa. BBC:lle hän kertoi tunnustaneensa ainoastaan siksi, että häneen kohdistunut psykologinen paine ja kidutus päättyisivät.

– Menin paniikkiin ja kerroin heille olevani kapteenina MI6:ssa. Kerroin heille sen, mitä he halusivat kuulla, mies sanoi.

Hedgesin mukaan Arabiemiraattien edustaja myös pyysi häntä toimimaan kaksoisagenttina.

”Mielenterveyteni oli romahtamassa”

Vankisellissään Hedges kertoi olleensa ”yksinäinen ja eristyksissä”. Hän sai omien sanojensa mukaan paniikkikohtauksia sekä mietti jopa selliinsä hirttäytymistä itsetuhoisten ajatusten keskellä.

Päivänvaloa mies ei nähnyt, ja vartijat lääkitsivät hänen ahdistustaan jonkinlaisella ”lääkecocktaililla”.

– En saanut tehdä mitään, mikä olisi kääntänyt huomioni toisaalle. Mielenterveyteni oli romahtamassa. Olin käsiraudoissa ja silmäni olivat peitettyinä. Minun täytyi seisoa koko päivä nilkat kahlittuina, Hedges kertoi haastattelussa.

Hedges sai vankeutensa aikana puhua kerran viikossa puhelimessa vaimonsa Daniela Tejadan kanssa.­

Käymälään hän sanoi päässeensä ainoastaan neljän vartijan saattamana. Täysin suljettuna ulkomaailmasta Hedges ei ollut, sillä hän sai puhua vapautumisensa puolesta samaan aikaan kampanjoineen vaimonsa Daniela Tejadan kanssa puhelimessa kerran viikossa.

Elinkautisen tuomion saaminen oli järkytys.

– Olin täysin shokissa. En kyennyt käsittelemään asiaa, enkä voinut sanoa hyvästejä Dannille, Hedges kertoi käyttäen vaimostaan tämän lempinimeä.

Hedges on tohtorikoulutettavana Durhamin yliopistossa. Yliopiston mukaan tällä hetkellä Arabiemiraateissa oleskelee myös toinen tohtorikoulutettava, mutta häntä ei ole toistaiseksi vaadittu palaamaan kotimaahansa.

Yliopisto neuvoo tiedottajansa mukaan henkilökuntaansa sekä opiskelijoitaan lykkäämään toistaiseksi Arabiemiraatteihin matkustamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?