Ulkomaat

Onko tässä Euroopan seuraava johtaja? – Merkelin seuraajaksi kisaavat AC/DC-fani ja lentävä miljonääri

Julkaistu:

Sekä Annegret Kramp-Karrenbauer että Friedrich Merz ajavat tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Jompikumpi heistä saattaa seurata Angela Merkeliä liittokanslerina tulevaisuudessa.
Saksassa käydään pian vaali, joka saattaa ratkaista, kenestä tulee Euroopan uusi johtaja.

Kyse on Saksaa hallitsevan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen puheenjohtajavaalista, jonka suorittavat 1 001 edustajaa perjantaina Hampurissa alkavassa puoluekokouksessa.

Voittaja ottaa puolueen puheenjohtajuuden Euroopan rautarouvalta Angela Merkeliltä, joka jatkaa yhä Saksan liittokanslerina ja todellisena johtajana.

Yleisesti kuitenkin uskotaan, että jos CDU-puolue säilyttää asemansa Saksan suurimpana puolueena, kuten vahvasti näyttää, uudesta puheenjohtajasta tulee ennen pitkää Saksan uusi liittokansleri ja sitä myöten myös koko Euroopan voimahahmo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katseet kohdistuvat käytännössä kaksikkoon Annegret Kramp-Karrenbauer ja Friedrich Merz. Johtajavaalissa on mukana kolmaskin ehdokas, terveysministeri Jens Spahn, mutta hänen mahdollisuuksiinsa ei enää juuri uskota.


Äänestys on merkittävä myös Merkelin kannalta, sillä Kramp-Karrenbaueria pidetään hänen poliittisena manttelinperijänään, mutta Merz olisi CDU-puolueelta eräänlainen kannanotto Merkeliä vastaan. Merzin valinta voisi johtaa Merkelin eroon nopeutetussa aikataulussa jo ennen Saksan seuraavia vaaleja 2021.

– Merzin voitto olisi merkki CDU:n uudesta suunnasta, ja Merkel saattaisi astua sivuun, arvioi esimerkiksi Eurasia Group -ajatushautomon johtaja Ian Bremmer Time-lehden tuoreessa kirjoituksessaan.
IS esittelee seuraavassa Merkelin seuraajaehdokaskaksikon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merkelmäinen AC/DC-fani

Annegret Kramp-Karrenbauerin konstikas nimi lyhennetään usein alkukirjaimiin AKK. Nähtäväksi jää, vakiintuuko lyhenne pian yleiseurooppalaiseen käyttöön.

Kramp-Karrenbauer, 56, on kokenut ja suosittu nykypoliitikko, entinen Saarlandin osavaltion pääministeri ja CDU:n nykyinen puoluesihteeri. Jos kaikilta saksalaisilta kysyttäisiin, Kramp-Karrenbauer olisi paras ehdokas Merkelin seuraajaksi.


Samankaltaisuuksia Merkelin kanssa on muitakin kuin naiseus. Kramp-Karrenbauerin uskotaan jatkavan Merkelin maltillisella, kompromisseihin pyrkivällä linjalla, ja hän on siksi tiettävästi myös Merkelin itsensä suosikki, vaikka liittokansleri ei olekaan julkisesti ottanut kantaa asiaan.

AKK on keskitien linjallaan saanut myös nimityksen mini-Merkel, josta hän kuitenkin itse näyttäisi pyrkivän eroon.

– Haluan että ihmiset näkevät minut sellaisena kuin olen, Kramp-Karrenbauer selitti asiasta kysyneelle NBC-kanavalle vaalitilaisuuden jälkeen.

– Samankaltaisuuksia Merkelin kanssa on, mutta myös kysymyksiä, jotka erottavat meitä. Minä pyrin esiintymään aitona ja autenttisena enkä aio luoda mitään keinotekoista eroa.


Merkeliä on arvosteltu Saksassa maahanmuuttopolitiikastaan, ja varsinkin tässä kysymyksessä Kramp-Karrenbauer tekee eroa läheiseen liittolaiseensa. Hänen linjansa on huomattavasti tiukempi, sillä hän esimerkiksi langettaisi maahantulokiellon vakaviin rikoksiin syyllistyneille koko Schengen-alueelle ja palauttaisi lakia rikkoneita syyrialaisia turvapaikanhakijoita joillekin alueille Syyriaan.

Saksan sitoutuminen EU:hun tai Natoon ei CDU:n puheenjohtajavaalissa ainakaan horju, sillä kaikki ehdokkaat ovat hyvin Eurooppa-myönteisiä. Sen sijaan suhtautuminen Venäjään voi tiukentua, kun sekä Kramp-Karrenbauer että Friedrich Merz ovat esittäneet Nordstream 2 -kaasuputkihankkeen uudelleen tarkastelua Venäjän Ukrainaa vastaan kohdistamien aggressioiden takia.

Kramp-Karrenbauer on tiukkaa aborttisäännöstöä ajava ja tasa-arvoista avioliittoa kritisoiva katolilainen arvokonservatiivi ja kolmen lapsen äiti. Hieman kuivakkaa kuvaa hänestä värittää tieto, että hän fanittaa legendaarista AC/DC-rockyhtyettä.

Merkelin syrjäyttämä lentävä miljonääri

Friedrich Merzin, 63, nousu varteenotettavaksi puheenjohtajakandidaatiksi oli yllätys, sillä entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja oli kymmenen vuotta sitten vetäytynyt politiikasta bisneselämään Blackrock-varainhoitajan Saksan-johtajaksi ja tienannut huomattavia summia. Lähipiirin mukaan kipinä politiikkaan kuitenkin eli koko ajan ja Merz toimi Euroopan ja Yhdysvaltain liittolaisuutta vaalivan järjestön johdossa.

– Viimeiset kymmenen vuotta tapaamisemme menivät aina samalla tavalla. Ensimmäiset 10 minuuttia hän selitti, miksei yritä paluuta politiikkaan ja seuraavat kolme tuntia hän puhui pelkästään politiikasta, entinen liittopäiväkollega Wolfgang Bosbach kertoi Washington Postille.


Merzin lähdössä oli vuonna 2009 dramatiikkaa, sillä juuri Merkel siirsi Merzin syrjään CDU:n liittopäiväryhmän johdosta ja kaksikon välit rikkoutuivat. Kun tähän vielä lisätään seikka, että Merz on Merkeliä oikeistolaisempi ja kriittisempi sosiaalidemokraattisia hallituskumppaneita kohtaan, Merzin valinnan spekuloidaan johtavan nopeasti Merkelin eroon ja ehkä jopa uusiin vaaleihin Saksassa.

Merz itse tyrmää puheet.

– Emme vie puoluetta vasemmalle emmekä oikealle. Olemme keskitien puolue, Merz linjaa ja vakuuttaa, että Merkel saa pysyä liittokanslerina.

Merz lupaa kuitenkin myös hankkia takaisin CDU:n kannattajat, jotka ovat siirtyneet äänestämään oikeistoradikaalia AfD-puoluetta, mikä voisi tarkoittaa CDU:n siirtymistä oikeammalle. Merz ajaa AKK:n tavoin tiukempaa pakolaislinjaa ja vihjaisi, että jopa Saksan perustuslakiin kirjattua oikeutta hakea turvapaikkaa pitäisi tarkastella uudelleen. Seuranneen kohun takia hän perääntyi ehdotuksestaan.


Merkeliä äkkipikaisemman Merzin kannatuksen uskotaan kumpuavan CDU:ssa kytevästä kapinasta Merkeliä vastaan, mutta on vaikea arvioida, onko kapina riittävän voimakas viemään Merziä voittoon. Merzillä ei ole näyttöjä vaalien voittamisesta, toisin kuin Kramp-Karrenbauerilla. Herrakerhoon kuuluminen on Merzille ongelma, sillä mittausten mukaan moni saksalainen haluaisi naisen jatkavan Saksan johdossa.

Toisaalta Merz voi vedota vahvaan bisnesosaamiseensa, toisaalta se voi olla haitta. Saksassa ei nimittäin ole tyypillistä, että Merzin kaltainen miljonääri olisi myös poliitikko. Merzin yritys asemoida itsensä ”ylempään keskiluokkaan” kuuluvaksi onnistui huonosti, kun paljastui, että hän tienaa miljoonan vuodessa eri hallitustehtävistä ja omistaa yksityiskoneen, jolla hän myös lentää itse.

Ehdokkaat ovat kiertäneet CDU:n tilaisuuksissa väittelemässä puheenjohtajavaalin alla. Yhden sellaisen jälkeen CDU:n kannattaja Christel Hellersberg, 72, kiteytti brittilehti Guardianille.

– Kuulemani perusteella Merz oli, ainakin retorisesti, paras ehdokas tänään. Mutta luulen, että Kramp-Karrenbauer on kyvykkäämpi vetoamaan ihmisiin tunnetasolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt