Jemenin rauhanneuvottelut valmiina alkamaan Tukholmassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jemenin rauhanneuvottelut valmiina alkamaan Tukholmassa

Huthineuvottelijat nousevat lentokoneeseen Sanaassa 4. joulukuuta 2018.

Julkaistu: 5.12.2018 19:44

Vankienvaihdosta ja haavoittuneiden evakuoinnista sovittiin jo etukäteen.

Edellisellä yrityksellä pois jääneet huthikapinalliset tutustuivat jo kokouspaikkaanJemenin sisällissodan rauhanneuvottelut alkavat Tukholmassa torstaina.

Huthikapinallisten edustajat saapuivat paikalle jo tiistai-iltana. Jemenin hallituksen delegaatio taas lähti matkalle vasta sen jälkeen, kun se oli kuullut kapinallisten saapuneen paikalle, koska kapinalliset jättivät saapumatta edellisiin, syyskuussa pidettyihin rauhanneuvotteluihin. Hallituksen edustajat saapuivat Tukholmaan keskiviikkona iltapäivällä.

Kapinallisten mukaan he eivät edellisellä kerralla päässeet paikalle, koska eivät saaneet riittäviä takuita turvallisuudestaan ja siitä, että pääsisivät hallituksen ja sen tukijoiden saarron läpi. Tällä kertaa kapinallisten mukana matkusti koko ajan YK:n erityislähettiläs Martin Griffiths.

Osa huthidelegaatiosta tutustui jo keskiviikkona kokouspaikkaan, Johannisbergin linnaan Tukholman koillispuolella.

Ennen kokousta osapuolet olivat jo onnistuneet sopimaan vankienvaihdosta ja haavoittuneiden evakuoinnista Jemenin pääkaupungista Sanaasta Omaniin.

YK: Nälänhätä uhkaa 14:ää miljoonaa

Useiden asiantuntijoiden mukaan nyt alkavat neuvottelut ovat toistaiseksi paras tilaisuus saattaa Jemenin verinen sota ja humanitaarinen kriisi päätökseensä.

– Meillä on tässä tilaisuus – paras moniin kuukausiin – lopultakin polkaista rauhanneuvottelut käyntiin, arvioi International Crisis Group -järjestön asiantuntija Elizabeth Dickinson.

Saudi-Arabian arvellaan olevan aiempaa taipuvaisempi neuvotteluihin, koska toimittaja Jamal Khashoggin murhan herättämä vastalauseiden myrsky on kasvattanut kansainvälistä painostusta saudeja kohtaan.

Jemenin sota on nähty pelilautana Lähi-idän kahden uskonnollisen ja aseellisen suurvallan, sunnalaisen Saudi-Arabian ja shiialaisen Iranin välisessä pelissä. Siinä missä saudit tukevat Jemenin hallitusta, Iran on asettunut tukemaan hutheja.

Neljä vuotta kestänyt Jemenin sota on johtanut yhteen lähihistorian pahimmista humanitaarisista kriiseistä. YK:n arvion mukaan jopa 14:ää miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?