Ulkomaat

Timo Soini ei usko Asovanmeren tapahtumien tiukentavan EU:n pakotelinjaa

Julkaistu:

Venäjän vastaiset talouspakotteet saanevat jatkoa.
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei usko, että Venäjän vastaisia pakotteita kovennetaan Asovanmeren tapahtumien takia. EU-maiden ulkoministerit ovat koolla maanantaina ja päämiehet loppuviikosta.

– En hirveästi usko, että keskustelua käydään isosti, Soini sanoi Brysselissä.

Poikkeuksena voisivat hänen mukaansa periaatteessa olla henkilöpakotteet, joita voitaisiin kohdistaa Kertshinsalmen selkkaukseen osallistuneille venäläisille.

Soini osallistui keskiviikkona Naton päämajassa Afganistanin vakauttamisoperaation tapaamiseen, joka järjestettiin sotilasliiton ulkoministerikokouksen yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin mukaan Venäjä yrittää hälventää tosiasioita yrittämällä siirtää keskustelua aluevesiin tai provokaatioon.

– He valloittivat kansainvälisen oikeuden vastaisesti Krimin ja tämä on kaikki seurausta siitä.

Talouspakotteiden jatkaminen on ensi viikolla EU-johtajien asialistalla joka tapauksessa, sillä ne uusitaan puolivuosittain.

Soinin mukaan on vaikeaa uskoa, että linjasta poikettaisiin varsinkaan nyt Asovanmeren tapahtumien jälkeen.

Turvallisuustilanteessa ei ole hänen mielestään tapahtunut dramaattista muutosta, eikä nopeaa ratkaisua ole odotettavissa.

– Ei tämä ole hyvä tilanne Euroopan, Itämeren tai Suomenkaan kannalta. Kaikki mikä lisää epävakautta lähialueilla on meille huono.

Suomi hankalassa paikassa Euroopan yhteistyöjärjestössä

Soini tapasi keskiviikkona myös Unkarin ulkoministerin, joka halusi Soinin mukaan keskustella Euroopan yhteistyöjärjestössä nousseesta Venäjä-ongelmasta.

Suomi toimii tällä hetkellä Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana, mikä ajoittuu vaikeaan ajankohtaan. Venäjä ei ole maksanut jäsenmaksuaan ja järjestön talous on kuralla.

Venäjä keskeytti jäsenmaksujen maksamisen vastalauseena sille, että sen äänioikeutta on rajoitettu Krimin miehityksen takia.

Yhteistyöjärjestössä on yhteensä 47 jäsenvaltiota.

Suomeen kohdistuu Soinin mukaan odotuksia "sillanrakentajana".

– Tilanne on aika hankala, eivätkä Asovanmeren tapahtumat mitenkään lisähelpotusta tuo.