Ulkomaat

Ranska harkitsee palauttavansa rikkaiden erityisveron

Julkaistu:

Ranska
Veron poistamisen vaikutuksia tarkkaillaan 18–24 kuukautta.
Ranskan hallitus harkitsee palauttavansa rikkaille kotitalouksille suunnatun lisäveron, hallituksen tiedottaja kertoo. Rikkaiden veron palauttaminen on yksi keltaliiveiksi kutsuttujen mielenosoittajien päävaatimuksia.

– Jos jokin ei toimi, emme ole tyhmiä, me muutamme sitä, hallituksen tiedottaja Benjamin Griveaux sanoi.

Hänen mukaansa veron poistamisen vaikutuksia tarkkaillaan 18–24 kuukautta ja ensi vuoden lopulla parlamentti arvioi sen tuloksia.

Rikkaiden veron poistaminen oli yksi presidentti Emmanuel Macronin kampanjalupauksista, ja hän perui veron tultuaan valituksi presidentiksi. Veron perumisella oli tarkoitus houkutella Ranskaan investointeja ja kannustaa superrikkaita jäämään maahan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

75 prosentin vero koski kotitalouksia, joiden yhteenlaskettu varallisuus ylitti 1,3 miljoonaa euroa. Tällaisia kotitalouksia on Ranskassa noin 350 000. Veron poistaminen maksoi Ranskalle vuodessa runsaat kolme miljardia euroa.

Samaan aikaan, kun rikkaiden vero poistettiin käytöstä, Macronin hallitus kiristi muun muassa eläkeläisten ja köyhien verotusta. Muun muassa tämän vuoksi Macron sai liikanimen "rikkaiden presidentti".