Jemenin kapinallisten edustajat saapuivat Tukholmaan rauhanneuvotteluihin

Julkaistu:

Viimeksi neuvottelupöytään asti päästiin vuonna 2016.
Jemenin kapinallisryhmien edustajat ja YK-lähettiläs ovat saapuneet Tukholmaan käymään Ruotsin isännöimiä rauhanneuvotteluja Jemenin hallituksen kanssa. Huthikapinalliset saapuivat suoralla lennolla Jemenin pääkaupungista Sanaasta myöhään tiistai-iltana.

Rauhanneuvottelujen käynnistämistä ylisti Yhdysvallat, jonka mukaan kyseessä on "elintärkeä ensimmäinen askel kohti vihamielisyyksien lopettamista".

– Nyt on jemeniläisten aika vaihtaa konflikti sovinnontekoon ja työskennellä yhdessä kohti kirkkaampaa tulevaisuutta Jemenille, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert.

Kyseessä ovat sodan ensimmäiset rauhanneuvottelut sitten vuoden 2016. Neuvotteluja on yritetty käynnistää myös sen jälkeen, viimeksi syyskuussa, mutta ne ovat epäonnistuneet.

Alun perin huthikapinallisten ja hallituksen joukkojen välisenä sisällissotana alkanut konflikti paisui kansainväliseksi kriisiksi jo vuonna 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma hyökkäsi maahan tukeakseen maan hallitusta.

Neuvotteluja edelsi vanginvaihtosopimus ja 50 haavoittuneen kapinallisen evakuointi sairaalahoitoon naapurimaa Omaniin. Jemenin hallituksen delegaatiota odotetaan saapuvaksi keskiviikkona.