Viime vuonna Italia määräsi rokotukset pakollisiksi – nyt uusi hallitus saattaa kääntää kelkan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viime vuonna Italia määräsi rokotukset pakollisiksi – nyt uusi hallitus saattaa kääntää kelkan

Viime vuonna Italian edellinen hallitus määräsi lasten rokotukset pakollisiksi sakon uhalla. Kesäkuussa uuteen hallitukseen noussut Viiden tähden liike tunnetaan rokotekriittisyydestään.

Italian terveysministeri Giulia Grillo antoi potkut tieteelliselle asiantuntijaneuvostolle.

4.12.2018 18:29

Lasten rokottamatta jättäminen on noussut jälleen Suomessa puheenaiheeksi Pohjanmaalla Luodon kunnassa todetun tuhkarokkotartunnan ja sitä seuranneiden varotoimenpiteiden myötä. Esille on noussut myös ajatuksia siitä, että lasten rokottamisesta voitaisiin tehdä ehto esimerkiksi päiväkotipaikan tai perhe-etuuksien saamiselle.

Viime vuonna Italiassa hallitus hyväksyi asetuksen, jonka perusteella vanhemmat voitaisiin velvoittaa maksamaan sakkoja, mikäli heidän lapsensa ei saisi tiettyjä rokotuksia ennen yhteiskunnan tarjoaman päivähoidon tai esikoulun aloittamista.

Italian terveysministeri Giulia Grillo edustaa Viiden tähden liikettä, joka muodostaa maan populistihallituksen yhdessä Lega-puolueen kanssa.

Hallitus ryhtyi toimeen sen jälkeen, kun tuhkarokkotapausten määrä maassa oli alkanut kasvaa. Tuolloisen terveysministerin Beatrice Lorenzinin mukaan tuhkarokkotapausten määrä oli kolminkertaistunut paljolti siksi, että lapsia ei ole rokotettu.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kesäkuussa valtaan noussut uusi populistihallitus on tekemässä täyskäännöstä Italian rokotuspolitiikassa.

Uutistoimisto Ansan mukaan Viiden tähden liikettä edustava terveysministeri Giulia Grillo erotti maanantaina koko 30-henkisen ylimmän terveysneuvoston CSS:n, joka on maan tärkein teknisistä ja tieteellisistä asiantuntijoista koostuva elin.

”On aika tehdä tilaa jollekin uudelle”

Kolmen vuoden välein uudelleen nimitettävä CSS toimii myös hallituksen neuvonantajana terveydenhuoltoa koskevissa asioissa. On poikkeuksellista, että neuvoston jäsenten kausi keskeytyy ennen aikojaan.

– Me olemme muutoshallitus. On aika tehdä tilaa jollekin uudelle, Grillo perusteli päätöstään Ansan mukaan.

Edellisen hallituksen rokotepakkoa koskevaa päätöstä vastaan protestoitiin Rooman kaduilla viime kesäkuussa.

Grillo ei selittänyt päätöksensä taustoja tarkemmin, mutta Guardianin mukaan hän kuitenkin sanoi, että jotkut neuvoston erotetuista voitaisiin valita uudestaan. Tämä ei koske hänen mukaansa neuvoston johtajia.

Ministerin mukaan neuvoston johdon ja jäsenten on ”nautittava vastuussa olevan ministerin luottamusta sekä oltava täydessä harmoniassa hänen kanssaan”.

– Olemme huolissamme siitä, miksi he ovat päättäneet erottaa ihmiset, jotka on valittu tehtäväänsä korkeimman tason kokemuksensa ja asiantuntemuksensa perusteella. Olemme myös huolissamme siitä, ketkä muodostavat seuraavan neuvoston sekä erityisesti siitä, jos nimitykset ovat poliittisesti motivoituneita, neuvoston syrjäytetty puheenjohtaja Roberta Siliquini kommentoi asiaa Guardianille.

”Hän ei koskaan kysynyt meiltä mitään”

Edellinen terveysministeri Lorenzin nimitti Torinon yliopiston hygienian ja ennaltaehkäisevän lääketieteen laitoksen johtajan Siliquinin tehtäväänsä vuosi sitten. Käänteestä huolestunut Siliquini ihmetteli Grillon kommentteja siitä, että osa neuvoston jäsenistä saisi mahdollisesti jatkaa tehtävissään.

– Hän ei nimennyt suoraan minua, mutta tämä on helppo ymmärtää, Siliquini sanoi.

Hän kertoi myös, ettei ole tavannut Grilloa kertaakaan sen jälkeen, kun tämä puoli vuotta sitten astui virkaansa.

– Olemme se organisaatio, joka auttaa heitä tekemään poliittisia päätöksiä tieteellisestä ja teknisestä näkökulmasta. Mutta hän ei koskaan kysynyt meiltä mitään näiden kuuden kuukauden aikana, mikä oli todennäköisesti vahva signaali, Siliquini sanoi.

Kuva Roomassa kesäkuussa järjestetystä, rokotepakon vastaisesta mielenosoituksesta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Grillo ja Viiden tähden liike ovat kääntäneet kelkkansa rokotekysymyksessä. Puolue lupasi vaalikampanjassaan uudistaa edellisen hallituksen rokotepolitiikan, joka teki kymmenestä rokotteesta pakollisia.

Viime kesäkuussa Grillo kuitenkin ilmoitti, että vanhemmat voisivat itse vahvistaa kouluille ja päiväkodeille lastensa saamat rokotukset sen sijaan, että toimittaisivat asiasta lääkärintodistuksen. Päätöksen kerrottiin aiheuttaneen kaaosta kouluissa kesälomien päätyttyä.

Viimeksi marraskuun puolivälissä maassa puhjenneen tuhkarokkoepidemian aikaan hallitus ilmoitti pitävänsä rokotuspakon sittenkin voimassa ja kutsuvansa 800 000 lasta, nuorta sekä nuorta aikuista rokotettavaksi virusta vastaan.

Tartunnat Euroopassa lisääntyneet rajusti parissa vuodessa

The Local -lehden mukaan hallituksen yhdessä Pohjoisen liiton eli Legan kanssa muodostava Viiden tähden liike on tunnettu epäluuloistaan tieteellisten asiantuntijoiden näkemyksiä kohtaan. Aiemmin se tuki äänekkäästi muun muassa kiistanalaista Stamina-kantasoluterapiaa, joka on sittemmin osoittautunut huijaukseksi.

Vuonna 2014 puolue teki lakiehdotuksen, jossa vaadittiin ”parempaa tietoa sekä mahdollista kieltoa rokotteiden jakamiselle”. Ehdotuksessa siteerattiin tiedeyhteisön jo kertaalleen kumoamia tutkimustuloksia.

Puolueen jäsenistössä rokotteiden toimivuutta on epäilty. Itsekin lääkärin koulutuksen saanut Grillo on aiemmin sanonut uskovansa rokotteiden olevan tarpeellisia, mutta hän on kritisoinut niiden pakollisuutta.

Tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana neljä ihmistä kuoli Italiassa tuhkarokkoon. Samassa ajassa tartuntoja oli todettu yli 1 000 kappaletta.

Elokuussa Maailman terveysjärjestö WHO kertoi 41 000 ihmisen sairastuneen vuoden ensimmäisellä puoliskolla tuhkarokkoon Euroopan seuranta-alueella. Lukema on noussut vauhdilla, sillä viime vuonna sairastuneita oli noin 24 000 ja vuonna 2016 vain reilut 5 000.

THL:n mukaan tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi, ja yhdeksän kymmenestä virukselle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan. Tuhkarokko johtaa kuolemaan 1–3 tapauksessa 1000 sairastunutta kohden, ja myös jotkut sen aiheuttamista jälkitaudeista voivat johtaa pahimmissa tapauksissa menehtymiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?