Pompeo puolusti Trumpin ulkopolitiikkaa: ”Trump palauttaa Yhdysvallat johtoasemaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pompeo puolusti Trumpin ulkopolitiikkaa: ”Trump palauttaa Yhdysvallat johtoasemaan”

USA:n ulkoministerin mukaan huonoja kansainvälisiä sopimuksia on joko parannettava tai ne on hylättävä.

Ulkoministeri Mike Pompeo.­

4.12.2018 16:00

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo innostui Brysselissä kehumaan presidentti Donald Trumpin ulkopolitiikkaa. Hän kehotti Trumpia arvostelleita Yhdysvaltain eurooppalaisia liittolaisia mukaan rakentamaan uutta maailmanjärjestystä aiemman huonoksi havaitun tilalle.

Pompeon mukaan Yhdysvallat ei ole suinkaan vetäytymässä maailmasta vaan Trumpin myötä palauttamassa aiemman johtoasemansa.

– Pahat toimijat ovat hyväksikäyttäneet johtajuutemme puutetta. Presidentti Trump on päättänyt kääntää tämän kehityksen suunnan, Naton ulkoministerikokoukseen myöhemmin tänään osallistuva Pompeo sanoi.

Hänen mukaansa kaikkien itsenäisten maiden on syytä kysyä rehellisesti itseltään, toimivatko Maailman kauppajärjestön WTO:n tai Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n kaltaiset organisaatiot todella omien kansalaisten eduksi. Huonoja kansainvälisiä sopimuksia on joko parannettava tai sitten ne pitää hylätä, Pompeo selvitti.

– Näin presidentti Trump juuri tekee. Hän palauttaa Yhdysvallat perinteiseen johtavaan asemaan maailmassa, Pompeo sanoi.

Nykyisen maailmanjärjestyksen "pahoja toimijoita" ovat Pompeon mukaan esimerkiksi Iran ja Kiina, joista viimeksi mainittu käyttää WTO:n sääntöjä hyväksi oman etunsa ajamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?