Ulkomaat

Bellingcatin raportti paljastaa: Näin Kertshinsalmen tapahtumat etenivät – Venäjä tunnusti itse tulittaneensa ukrainalaisalusta kansainvälisillä vesillä

Julkaistu:

Tutkiva ryhmä laati tarkan kuvauksen Kertshinsalmen tapahtumista marraskuun lopussa.
Ukraina ja Venäjä ajautuivat uuteen vaaralliseen yhteenottoon Kertshinsalmessa 25. marraskuuta, kun kolme Ukrainan merivoimien alusta yritti päästä kapean salmen läpi Mariupolin satamaan.

Kansainvälisen Bellingcat-ryhmän raportin mukaan välikohtaus kesti yli puoli vuorokautta ja huipentui Venäjän rannikkovartioston tulenavaukseen kansainvälisillä vesillä kohti ukrainalaista Berdjansk-tykkivenettä.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Tulituksen jälkeen venäläissotilaat valtasivat kaikki kolme alusta ja kuljettivat ne Kertshin satamaan aamulla 26. marraskuuta. Valtausta varten toisessa rannikkovartioston aluksessa oli 10 Venäjän erikoisjoukkojen sotilasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Ukrainan partioveneet ovat kohtuullisen raskaasti aseistettuja, ne eivät ilmeisesti vastanneet venäläisten tuleen.

Bellingcatin selvitys paljastaa, että Venäjän rannikkovartiosto tulitti Berdjanskia 500 metriä aluevesirajan ulkopuolella. Aluksen positio on saatu Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n julkaisemista tiedoista. Näin FSB ikään kuin puolivahingossa tunnusti Ukrainan olleen oikeassa ja myönsi, että Venäjä loukkasi välikohtauksessa kansainvälisiä säännöksiä ja merenkulun vapautta.

”On kiinnostavaa, etteivät kummankaan maan lausunnot ole keskenään ristiriitaisia alusten positioista kansainvälisen merialueen rajan suhteen”, Bellingcatin raportti toteaa.

Aluvesiraja kulkee 12 merimailin eli 22,72 kilometrin päässä Krimin rannikosta. Venäjä miehitti ja liitti Krimin itseensä laittomasti vuonna 2014, eivätkä muut maat – Ukrainasta puhumattakaan – ole tunnustaneet alueliitosta eivätkä siten myös Venäjän vaatimaa oikeutta 12 mailin aluevesiin niemimaan ympärillä. Lisäksi Venäjä ja Ukraina sopivat vuonna 2003, että Asovanmeri ja Kertshinsalmi ovat jaettuja vesialueita ja siten vapaita kummankin maan meriliikenteelle.

Ukraina on käyttänyt Kertshinsalmen vesiväylää ennen Krimin miehitystä myös merivoimiensa liikenteeseen. Vuoden 2003 sopimus edellyttää, että Ukraina ilmoittaa sota-alusten matkasta etukäteen Venäjän viranomaisille.

Ukrainalaisversion mukaan valtauksen kohteeksi joutunut laivue ilmoitti radiolla venäläisille saapumisestaan Kertshinsalmeen eikä näin rikkonut vuoden 2003 sopimusta.

Raportin tiedot on koottu julkisista lähteistä muun muassa Venäjän ja Ukrainan mediasta ja Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n julkistamasta aineistosta.

Ukrainan Gjurza-luokan tykkiveneet

- Ukrainan merivoimien uusi alusluokka, jonka ensimmäiset kaksi venettä otettiin käyttöön loppuvuodesta 2015. Merivoimat on tilannut 20 alusta, jotka rakennetaan Ukrainassa. Nimi tarkoittaa suomeksi käärmettä, levantinkyytä.

- Uppouma: 54 tonnia, runko ja kansirakenteet kevyesti panssaroitu

- Mitat: pituus: 23 m, leveys 4,8 m, syväys 1,0 m

- Nopeus: 25 solmua

- Miehistö: 5

- Aseistus: Kaksi kauko-ohjattavaa Katran-M-tornia, joihin voidaan asentaa muun muassa 30 mm konetykki, 30 mm kranaattikonekivääri, 7,62 mm konekivääri ja kevyt ilmatorjunta- tai panssarintorjuntaohjuslavetti