Macronin läksytys Saudi-Arabian kruununprinssille tallentui nauhalle: ”Et koskaan kuuntele minua...” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Macronin läksytys Saudi-Arabian kruunun­prinssille tallentui nauhalle: ”Et koskaan kuuntele minua...”

Presidentti Emmanuel Macronin ja Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin on kerrottu keskustelleen ainakin sauditoimittajan murhasta. Tiedossa ei ole, mihin videolle tallentunut tiukkasävyinen keskustelu liittyy.

Emmanuel Macron ja Mohammad Bin Salman kohtasivat Argentiinassa.

30.11.2018 21:15

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kävi tiukan keskustelun kohussa rypeneen Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa G20-kokouksessa. Valtiojohtajat seisovat lähekkäin eivätkä aluksi vaikuta huomaavan kameraa, joka kuvaa heidän välistä keskusteluaan.

Saudi Gazzetten julkaisemalla videoklipillä kruununprinssi vakuuttaa presidentille, ettei tämän tulisi huolehtia.

– Minä huolehdin. Olen huolissani...Minä sanoin sinulle, Macronin kuullaan videolla sanovan The Guardianin analyysin mukaan.

– Niin sanoit, kiitos oikein paljon, hymyilevä kruununprinssi vastaa.

– Et koskaan kuuntele minua, vakava Macron sanoo kruununprinssille.

– Ei, kyllä minä kuuntelen, totta kai, kruununprinssi kiistää ja vaikuttaa huomaavan kameran.

– Koska minä sanoin sinulle. Se oli sinulle tärkeämpää, Macron sanoo ja hymyilee tiukasti ennen kuin kääntää kameralle selkänsä ja jatkaa keskustelua.

Presidentin seuraavia sanoja ei kuulla, mutta saudijohtajan vastaus kuuluu:

– Se on okei. Minä pystyn käsittelemään sen.

Keskustelun seuraavasta osasta ei videolta saa selvää.

– Olen sanani mittainen mies, Macronin viimeiset selkeät sanat kuuluvat.

Macronin presidentinkanslian mukaan valtiojohtajien keskustelu kesti yhteensä viisi minuuttia. Epäselväksi jää, mistä kaksikko keskustelee minuutin mittaisella videolla.

Macronin kerrotaan kuitenkin keskustelleen kruununprinssin kanssa ainakin sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta. Macron vaati, että murhan tutkintaan otetaan mukaan kansainvälisiä asiantuntijoita.

Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa 2. lokakuuta. Saudi-Arabia väitti aluksi, että toimittaja oli lähtenyt konsulaatista elossa. Turkkilaismediassa julkaistiin kuitenkin yksityiskohtia murhasta ja Saudi-Arabia lopulta myönsi, että toimittaja oli kuollut konsulaatissa.

Mohammed bin Salman seisoi johtajien yhteiskuvassa laidassa.

Macronin hallinnon edustaja sanoi, että presidentin keskustelu Mohammed bin Salmanin kanssa oli perusteltu, sillä eurooppalaiset valtiot haluavat lähettää selvän viestin Khashoggin murhaan liittyen.

– Emme aio leikkiä kuurupiiloa seuraavien 48 tunnin ajan, ei siinä olisi järkeä, virkamies sanoi Reutersille.

– Jos hän on täällä ja pöydän ääressä, ollaan suoria eikä lepsuja. Asiat, jotka pitää sanoa, sanotaan.

Mohammed bin Salman kuuluu G20-kokouksen seuratuimpiin hahmoihin.

Useat valtiojohtajat ovat jutelleet Mohammed bin Salmanin kanssa G20-kokouksen alkutuntien aikana. Erityisen hyvin kruununprinssi vaikutti tulevan toimeen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Kaksikko paiskasi kättä ja naureskeli keskenään.

Kruununprinssi ja presidenttin naureskelivat keskenään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?