Venäjä-tutkinnan verkko kiristyy Trumpin ympärillä – väitteet lähipiirin salatuista Wikileaks-yhteyksistä saivat presidentin pillastumaan

Vuotosivusto Wikileaksin ja Trumpin lähipiirin yhteyksistä paljastui lisää tietoa. Erikoissyyttäjä Robert Mueller joutui jälleen Trumpin hampaisiin.

30.11.2018 9:33

Entisen asianajajan Michael Cohenin Venäjä-paljastukset eivät ole ainoita Venäjä-tutkinnan lonkeroita, jotka ovat ilmaantuneet kuristamaan presidentti Donald Trumpia tällä viikolla. Cohen todisti torstaina oikeudessa valehdelleensa Trumpin Venäjä-bisneksistä, mutta samaan aikaan erikoissyyttäjä Robert Mueller näyttää etenevän myös vaalitutkinnassa, joka koskee Venäjän yritystä auttaa Trump presidentiksi 2016.

Trump on tällä viikolla twiitannut tulikivenkatkuisesti Muellerin Venäjä-tutkinnasta jo yli kymmenen kertaa. Hän on jälleen haukkunut Muelleria puolueelliseksi, esteelliseksi ja vihaiseksi demokraatiksi, syyttänyt tämän ylittäneen toimivaltuutensa ja painostaneen todistajia valehtelemaan. Trumpin mukaan Muellerin häpeällistä toimintaa ja ”noitavainoa” voi verrata 1950-luvun pahamaineiseen kommunistijahtiin Yhdysvalloissa.

  • Jutun pääkuvan videolla Donald Trump kommentoi torstain Venäjä-paljastuksia.

Todisteita Trump ei ole esittänyt sanojensa tueksi.

Syy presidentin pulssin nostatukseen on ilmeinen.

Muellerin tutkinnasta on aiemmin tällä viikolla tihkunut julki runsaasti yksityiskohtia koskien Trumpin kampanjan mahdollisia yhteyksiä vuotosivusto Wikileaksiin. Trumpin Twitter-purkaukset voidaan tulkita suoriksi reaktioiksi niihin.

Myös Cohen-paljastukset kiinnostavat Muellerin toimistoa, koska ex-asianajajan tiedot liittyvät Trumpin ja Venäjän bisnesyhteyksiin. Niissä ei sinällään välttämättä ole mitään rikollista. Mutta toisaalla Venäjä-tutkinnassa on kyse vakavista rikosepäilyistä, joihin liittyen on todennäköisesti tulossa syytteitä, joihin myös itse presidentti voidaan kytkeä.

Lue lisää: Liikekumppani halusi Putinille 50 miljoonan kattohuoneiston pilvenpiirtäjästä – Trump: ”En yrittänyt peitellä mitään”

Keskipisteessä Wikileaks

Venäjä-tutkinnan loppusuoralla erikoissyyttäjä näyttää keskittyneen erityisesti yhteen tutkintalinjaan: mitä ja milloin Trump tai hänen lähipiirinsä tiesi tietovuotosivusto Wikileaksin julkaisemista Yhdysvaltain demokraattipuolueen hakkeroiduista asiakirjoista ja sähköposteista?

Presidentti Donald Trump puhui toimittajille viime viikolla Valkoisen talon edustalla. Trump on tällä viikolla julkaissut Twitterissä erikoissyyttäjä Robert Muellerin vastaisen viestitulvan.

Hakkeroinnista on jo aiemmin nostettu syytteet Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentteja vastaan. Venäjän uskotaan luovuttaneen asiakirjat Wikileaksille. Ne julkaistiin pääasiassa heinä- ja lokakuussa 2016 ja ne paljastivat kiusallisia tietoja, jotka saattoivat vahingoittaa Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjaa.

Mikäli joku Trumpin lähipiirissä tiesi asiakirjojen julkaisusta etukäteen, ei varoittanut siitä viranomaisia tai koordinoi Trumpin kampanjan puuhia julkaisujen mukaan, hän saattoi syyllistyä rikolliseen salaliittoon ulkovallan kanssa. Venäjä on kiistänyt hakkeroinnin ja Wikileaks sen, että asiakirjat olisi saatu Venäjältä. Tutkinnassa näitä pidetään kuitenkin kiistattomina tosiseikkoina.

Puuttuu vain tieto siitä, oliko Wikileaksillä ja Trumpilla yhteys.

Keskeinen hahmo Roger Stone

Muellerin Wikileaks-tutkinnan keskeisimmäksi hahmoksi on noussut Trumpin ystävä ja republikaanipuolueen pitkäaikainen taustavaikuttaja Roger Stone. Häntä ja hänen lähipiiriään on kuulusteltu ja heidän viestintäänsä pengottu.

Republikaanipuolueen taustavaikuttaja Roger Stone todisti edustajainhuoneen tiedustelukomitean suljetussa istunnossa syyskuussa 2017. Hänen kerrotaan alusta alkaen olleen yksi Muellerin tutkinnan keskushenkilöitä.

Stone on ollut tutkinnassa mukana alusta alkaen kuuluisan Twitter-viestinsä vuoksi. Hän kirjoitti 21. elokuuta 2016:

– Uskokaa minua, pian on Podestan vuoro päästä tynnyriin.

Clintonin kampanjapäällikkö John Podesta ”pääsi tynnyriin” 10 viikkoa myöhemmin, kun Wikileaks julkaisi häneltä aiemmin maaliskuussa hakkeroidut sähköpostit. Tiesikö Stone julkaisusta siis etukäteen?

Hän on selittänyt viitanneensa twiitillään Podestan ja tämän veljen bisnesyhteyksiin Venäjälle, mutta lisätutkimuksissa Muellerin tutkijat pääsivät useamman Stonen lähipiiriin kuuluvan jäljille ja mahdollinen Wikileaks-yhteys alkoi hahmottua.

Tutkijat löysivät kaksi sähköpostia. Toisessa Stone pyysi heinäkuussa 2016 kirjailija, konservatiivipersoona Jerome Corsia luomaan yhteyden Wikileaksin perustajaan Julian Assangeen, joka pakoilee syytteitä Ecuadorin lähetystössä Lontoossa.

– Ota yhteys Assangeen Ecuadorin lähetystössä Lontoossa ja hanki Wikileaksin sähköpostit, Stone pyysi.

Wikileaks oli vain päiviä aiemmin julkistanut ensimmäiset Clintonin kampanjasähköpostit ja Stone halusi tietää, mitä muuta oli ehkä tulossa.

Wikileaksin perustaja Julian Assange pelkää luovutusta Yhdysvaltoihin ja on asunut yli kuusi vuotta Ecuadorin Lontoon-lähetystössä. Wikileaksin uskotaan saaneen demokraattipuolueelta varastetut sähköpostit Venäjältä.

Corsi välitti pyynnön väitetysti Lontooseen konservatiivikirjailija Ted Mallochille, joka kuuluu Brexitiä ajaneen brittipoliitikko Nigel Faragen lähipiiriin. Kummallakin tiedetään olleen yhteys Trumpiin tai tämän vaalikampanjaan. Mallochin mahdollisesta yhteydenpidosta Assangeen ei kuitenkaan ole julkisuudessa ollut tietoja ja hän on kiistänyt kaiken.

Epäilyttävät sähköpostit

Stonen yhteydenotto Corsiin näyttää tuottaneen lopulta tulosta. Elokuun alussa 2016 lähetetyssä sähköpostissa Corsi kertoi Stonelle, että Wikileaksilta on tulossa vielä kaksi asiakirjapaljastusta, toinen niistä lokakuussa.

– Sanotaan, että ystävä lähetystössä suunnittelee kahta uutta julkaisua, Corsi kirjoitti Stonelle.

Tutkijat epäilevät, että Stone sai näin yksityiskohtaista tietoa Podestan sähköposteista, koska hän twiittasi ”Podestasta tynnyrissä” vain pari viikkoa Corsin sähköpostin jälkeen. Wikileaks alkoi julkaista Podestan sähköposteja 7. lokakuuta.

Sekä Stone että Corsi ovat selittäneet viestinvaihtonsa olleen vain ”poliittista juoruilua” ja kiistäneet yhteytensä Wikileaksiin.

Oikeistokommentaattori, kirjailija Jerome Corsia odottavat syytteet muun muassa valehtelusta FBI:lle. Hän kiistää Wikileaks-yhteytensä, mutta sähköpostit kertovat toista.

Muellerin toimisto syyttää Corsia valehtelusta liittovaltion poliisille FBI:lle, kun häntä oli kuulusteltu Assange-yhteyksistä. Lisäksi hänen syytetään tuhonneen tutkinnan kannalta olennaisia sähköposteja. Edellä mainitut tiedot tulivat julki muun muassa Washington Postin alkuviikosta julkaisemasta Corsin tuomiosopimuksen luonnoksesta.

Corsi kieltäytyi tekemästä sopimusta Muellerin kanssa ja tunnustamasta epäiltyjä rikoksia. Hän vakuuttaa, että oli vain unohtanut sähköpostinsa. Tietonsa Podestasta hän sanoo perustuneen vain päättelyyn.

Corsi aikoo syyttää viranomaisia painostuksesta. Muun muassa hänen tapaukseensa Trump todennäköisesti viittasi väitteellään, että Mueller painostaisi todistajia valehtelemaan.

Mitä Trump tiesi?

Erikoissyyttäjä Mueller on vaiennut yksityiskohdista koko tutkinnan ajan kuin muuri, ja siksi kukaan ei tiedä, mitä hänellä lopulta on takataskussaan. Julki tullut materiaali antaa kuitenkin syyn olettaa, että Muellerin tutkinta epäilee Roger Stonen tienneen Wikileaksista paljon enemmän kuin olisi pitänyt.

Sen jälkeen keskeisin kysymys on, mitä Trump tiesi. Mueller päätti kysyä tätä suoraan itseltään Trumpilta.

Trump syyttää toistuvasti erikoissyyttäjä Robert Muelleria demokraatiksi ja puolueelliseksi. Tosiasiassa Mueller on puoluekannaltaan republikaani.

Presidentti vastasi Muellerin kysymyksiin asianajajiensa kanssa toissa viikolla ja keskiviikkona uutiskanava CNN kertoi lähteisiinsä nojaten niiden sisällöstä.

Trumpin mukaan Roger Stone ei kertonut hänelle Wikileaksista, sikäli kuin presidentti muistaa. Vastauksen jälkiosa voisi tarjota Trumpille vielä takaportin, jos Mueller pystyisi todistamaan, että Stone kertoi sittenkin tiedoistaan Trumpille.

Stone on aiemmin avoimesti myöntänyt, että hän kävi lukuisia puhelinkeskusteluja Trumpin kanssa vaalikampanjan aikana. Washington Post aiemmin tällä viikolla, että Stone ja Trump olivat yhteydessä jopa samana päivänä, jolloin Stone oli saanut Corsilta viestin Wikileaksin tulevista paljastuksista.

Trump kiisti vastauksessaan Muellerille myös sen, että hän olisi tiennyt etukäteen kuuluisasta Trump Towerin tapaamisesta, jossa hänen poikansa, vävynsä ja kampanjapäällikkönsä Paul Manafort keskustelivat Kremliin yhdistetyn venäläisasianajajan kanssa kesäkuussa 2016. Tapaaminen ja sen sisältö on Wikileaksin ohella toinen Muellerin päätutkintalinjoista Venäjä-yhteyksien selvittelyssä.

Manafort pomppasi taas esiin

Venäjä-tutkintaan liittymättömistä vero- ja pankkipetoksista tuomittu Paul Manafort ponkaisi tällä viikolla yllättäen esiin myös Wikileaks-tutkinnassa, tosin vahvistamattomien lehtiväitteiden myötä.

Brittilehti Guardian kertoi tiistaina nimettömiin lähteisiin nojaten, että Manafort olisi tavannut Julian Assangen Ecuadorin Lontoon-lähetystössä keväällä 2016. Sekä Manafort että Assange ovat kiistäneet tämän jyrkästi, eikä väitettä ole voitu todentaa.

Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort on syvässä liemessä tuomioidensa ja uusien rikosepäilyjen vuoksi. Hänen uumoillaan laskevan Trumpin armahdusoikeuden varaan.

Yhdysvalloissa toimittaja Carl Bernstein kuitenkin paljasti, että Muellerin toimisto selvittää toista mahdollista yhteyttä Manafortin ja Wikileaksin välillä. Manafort vieraili toukokuussa 2017 Ecuadorissa ja tapasi maan presidentin Lenin Morenon. Ecuador kuitenkin kiistää, että Wikileaksista tai Assangesta olisi puhuttu.

Manafort lupautui aiemmin yhteistyöhön Muellerin tutkinnan kanssa, mutta maanantaina Muellerin toimisto kertoi sopimuksen rauenneen, koska Manafortin todettiin valehdelleen toistuvasti eri asioista.

Trumpin kannalta huolestuttavaa on se, mistä Mueller tietää, että Manafort valehtelee? Jo aiemmin Manafortia on syytetty yrityksestä vaikuttaa todistajiin, joten Mueller on saanut hänet toistuvasti nalkkiin. Erikoissyyttäjä piilottelee korttejaan, jotka tulevat todennäköisesti esiin, kun valehteluun liittyvät uudet syytteet Manafortia vastaan julkaistaan.

Manafortin tapauksessa on spekuloitu, että hän luottaisi siihen, että Trump lopulta käyttää armahdusvaltaansa ja päästää hänet pälkähästä. Keskiviikkona Trump totesi New York Postille, ettei asia ole täysin poissuljettu.

Edustajainhuone hätiin

Trump on Muellerin tutkinnan loppuvaiheessa pyrkinyt yhä kiivaammin leimaamaan sen poliittisesti motivoituneeksi salaliitoksi häntä vastaan. Tällä hänen arvellaan valmistelevan puolustustaan, mikäli Muellerin tutkinta paljastaa jotain raskauttavaa.

Keskiviikkona herätti suurta huomiota presidentin Twitterissä jakama tekaistu kuva, jossa kalterien taakse oli aseteltu, niin Mueller kuin Barack Obama, Hillary ja Bill Clinton, John Podesta, entinen oikeusministeri Eric Holder ja jopa Trumpin apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein. Teksti syytti heitä maanpetoksesta.

– Hänen ei olisi pitänyt nimittää erikoissyyttäjää, Trump kuittasi myöhemmin kysymyksen, miksi Rosenstein oli mukana.

Kongressin republikaanit ovat kieltäytyneet säätämästä lakia, joka suojaisi Muelleria, mikäli Trump pyrkisi erottamaan tämän. Hätiin näyttää kuitenkin rientävän edustajainhuone, jonka demokraatit saavat haltuunsa, kun uusi kongressi astuu virkaansa tammikuun alussa.

Tämä mies on Venäjä-tutkinnan yhdessä avainasemassa tammikuusta lähtien. Demokraattiedustaja Adam Schiff siirtyy tuolloin edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtajaksi ja hänellä on valta käynnistää uudelleen tutkimukset, jotka republikaanit lopettivat aiemmin.

Tällä viikolla on vihjattu ainakin kahdesta uudesta tutkinnasta, jotka liittyisivät suoraan Venäjä-kohuun. Tiedustelukomitean tuleva puheenjohtaja Adam Schiff väläytti lisäselvitystä siitä, tiesikö presidenttiehdokas Trump sittenkin Trump Towerin tapaamisesta etukäteen. Oikeuskomitea saattaa puolestaan pureutua Trumpin vihjailemaan armahdukseen Manafortille, mikä voi täyttää oikeuden vastustamisen kriteerin.

Epäselvää on, milloin erikoissyyttäjä Mueller pitkän hiljaisuuden jälkeen toimii seuraavan kerran ja mitä hän tekee. Ainakin Roger Stone ja Trumpin poika Donald Trump Jr. ovat yksityisesti uumoilleet saavansa syytteet, Stone Wikileaks-yhteydestä ja Trump Jr. mahdollisesti Trump Towerin tapaamisesta.

Muellerin tutkinnan lopputulema on avoinna, mutta verkko Trumpin ympärillä kiristyy vääjäämättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?