Republikaanijohtaja paukautti Sipilälle suoran kysymyksen: ”Miksi te ette liity Natoon?” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Republikaanijohtaja paukautti Sipilälle suoran kysymyksen: ”Miksi te ette liity Natoon?”

Suomen ja Euroopan unionin puolustus nousivat puheeksi pääministeri Juha Sipilän Washingtonin-matkalla.

Sipilä perusteli republikaanijohtaja Mitch McConnelille (edessä) Suomen Nato-kantaa.­

29.11.2018 5:51

Keskiviikkona päättyneen vierailunsa aikana pääministeri Juha Sipilä (kesk) tapasi muun muassa varapresidentti Mike Pencen, kappaministeri Wilbur Rossin sekä useita senaattoreita.

Yllä olevalla videolla pääministeri Sipilä kertoo Washingtonin matkastaan.

Sipilän mukaan yhtä lukuun ottamatta kaikissa tapaamisissa keskusteltiin myös Venäjästä, jonka asiantuntijan roolin Suomi yleensä saa maantieteellisen sijaintinsa vuoksi. Matkaa edelsi vielä Venäjän ja Ukrainan selkkaus Asovanmerellä.

– Monesti täältä kauempaa katsottuna Suomi näyttää Venäjä-suhteessaan erikoiselta paikalta. Selvensin sitten meidän asemaamme osana länttä ja Euroopan Unionia, ja että olemme kaikkien sanktiopäätösten takana, mutta että samalla korostamme dialogin merkitystä, Sipilä sanoi keskiviikkona tavatessaan suomalaisia toimittajia matkansa päätteeksi.

EU:n puolustusyhteistyön syvenemiseen suhtaudutaan Sipilän mukaan Yhdysvalloissa paikoin varautuneesti. Aihe nousi esiin monessa keskustelussa, myös varapresidentti Pencen kanssa.

– Kerroin juurta jaksaen ne perusteet, mitkä meillä puolustusyhteistyön syventämisessä on EU:ssa. Että kyse ei missään tapauksessa ole armeijan perustamisesta vaan yhteistyöstä, joka ei ole Naton tai Suomen puolustusvoimien kanssa päällekkäistä, Sipilä sanoi.

– Hän (Pence) oli hyvin tietoinen tästä Suomen positiosta ja kunnioittaa sitä läheistä yhteistyötä, mikä meillä puolustusyhteistyön merkeissä on, samoin Nato-kumppanuuden puolella.

Pääministeri kertoi tapaamisen varapresidentti Pencen kanssa menneen lämpimissä tunnelmissa.­

Myös Nato-kysymys ja Suomen mahdollinen jäsenyys tulevaisuudessa puhuttivat tapaamisissa.

– Joku senaattori kysyi suoraan, että miksi te ette liity Natoon? Kävimme sitten pitkän keskustelun siitä, että miksi Suomen positio on tällainen, Sipilä kertoi.

Myöhemmin Sipilän esikunnasta tarkennettiin Ilta-Sanomille, että kysymyksen esittäjä oli senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell jonka Sipilä tapasi tiistaina.

– Sanoin että me olemme turvallisuuden tuottajia Pohjois-Euroopassa, valinneet Ruotsin kanssa tämän aseman, ja katsomme sen olevan Itämeren alueen ja pohjoisen Euroopan näkökulmasta hyvä tasapaino, Sipilä sanoi.

– Kerroin myös tuoreen mielipidetutkimuksen tuloksista: siitä, mitä suomalaiset ajattelevat Nato-jäsenyydestä, Sipilä totesi viitaten Elinkeinoelämän valtuuskunnan samana päivänä julkaisemaan kyselyyn, jonka mukaan vain 23 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?