Venäjä tuo lisää sotakalustoa Krimin niemimaalle – S-400-ohjuksia asemiin

Reutersin mukaan päätös kaluston siirtämisestä on todennäköisesti tehty ennen sunnuntaista välikohtausta Venäjän ja Ukrainan välillä.

29.11.2018 5:01

Venäjä ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä lisää kehittyneitä S-400-ilmatorjuntajärjestelmiä Krimin niemimaalle ja Reutersin toimittaja näki venäläisen sota-aluksen lähistöllä. Ohjusjärjestelmän on määrä saapua Krimin niemimaalle pian ja se on käyttökunnossa vuoden loppuun mennessä.

S-400-ohjusten tarkoituksena on suojella Venäjälle valtakunnallisesti ja sotilaallisesti tärkeitä kohteita. Niitä on myös Pietarin ja Kuolan alueella, Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Petteri Lalu kertoi IS:lle viime kesäkuussa.

Pitkän kantaman S-400-ilmantorjuntaohjuksia on myös Pietarin ja Kuolan niemimaan alueilla.

Venäjän ja Ukrainan välit kiristyivät sunnuntaina, kun Venäjä valtasi väkivaltaisesti kolme ukrainalaisalusta ja otti kiinni näiden miehistöt. Venäjän mukaan alukset liikkuivat laittomasti Venäjän aluevesille. Ukraina on kiistänyt väitteen.

Ukraina on tapauksen takia julistanut poikkeustilan raja-alueilleen ja maan presidentti Petro Poroshenko on varoittanut täysimittaisen sodan uhasta.

Reutersin mukaan ohjusjärjestelmän siirrosta on todennäköisesti päätetty jo kauan sitten, mutta ilmoituksen ajoitus viittaa siihen, että Venäjä haluaa viestittää olevansa valmis puolustamaan omaksi katsomaansa aluetta ja vesistöä. Venäjällä on entuudestaan ollut Krimin niemimaalla S-400-ohjusjärjestelmiä.

Ukrainan tilanne nousee todennäköisesti esille G20-maiden kokouksessa Argentiinassa myöhemmin tällä viikolla. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tiistaina, että saattaisi perua tapaamisensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa välikohtauksen takia. Venäjän mukaan tapaaminen on kuitenkin vielä voimassa.

S-400 ohjusjärjestelmiä on jo ennestään Krimillä, mutta nyt Venäjä tuo niitä paikalle lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?