Selvitys: Brexit haittaa Britannian taloutta joka tapauksessa – Mayn sopimus parempi kuin ei sopimusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Selvitys: Brexit haittaa Britannian taloutta joka tapauksessa – Mayn sopimus parempi kuin ei sopimusta

Brittihallituksen selvityksen mukaan pääministeri Theresa Mayn ajama brexit-sopimus on parempi kuin Britannian eroaminen EU:sta ilman sopimusta.

28.11.2018 20:20

Britannian valtiovarainministeriön selvityksen mukaan maan talous supistuu 15 vuoden kuluessa noin neljä prosenttia EU-eron seurauksena. Keskiviikkona julkaistu arvio lähtee oletuksesta, että brexit toteutuu pääministeri Theresa Mayn ehdottaman sopimuksen mukaisesti.

Ero ilman sopimusta supistaisi maan taloutta 15 vuodessa yli yhdeksän prosenttia siitä, mitä se olisi ilman eroa, ministeriö arvioi.

Britannian keskuspankki varoitti puolestaan, että ero ilman sopimusta voisi romahduttaa punnan kurssin neljänneksellä ja aiheuttaa maahan talouskriisin. Asuntojen hinnat voisivat laskea jopa 30 prosenttia.

Valtiovarainministeri Philip Hammond korosti BBC:lle, että hallituksen sopimus on paras mahdollinen, koska se minimoi eron taloudelliset seuraukset, mutta tuo "poliittisia etuja".

Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta 11. joulukuuta. Sopimuksen läpimeno ei ole varmaa, koska Mayn hallituskumppani DUP-puolue sekä monet hänen oman konservatiivipuolueensa kansanedustajat vastustavat sitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?