Malmö tuki verorahoilla jengirikollisten luksusasumista – 18-vuotias uhkasi heittää siivoojan parvekkeelta

Ruotsissa on noussut kohu kun paljastui Malmön kaupungin tukeneen jengirikollisten asumista keskustan luksuskämpässä.

Malmön rautatieasema. Yksi luksusasunnoista sijaitsi rautatieasemaa vastapäätä.

28.11.2018 17:26

Malmö on yksi Ruotsin pahiten jengirikollisuudesta kärsivistä kaupungeista. Huumejengit hallitsevat osia kaupungista ja lukuisia henkilöitä on ammuttu hengiltä.

Viranomaiset kehittivät ”sopeutumisohjelman”, jolla jenginuoria yritetään ohjata pois rikoksista ja huumeiden käytöstä. Heille tarjotaan tuettua asumista ja työharjoittelua. Vastaavia ohjelmia on käytössä esimerkiksi Tukholmassa ja Göteborgissa

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT paljasti maanantaina kokeilun menneen pahasti pieleen Malmössä. Rikollisjengit olivat käyttäneet asumistuettuja asuntoja mm. rikosten valmisteluun. SVT:n selvityksissä paljastui murhayritys sekä huume-, räjähde- ja ampuma-aserikoksia.

Malmön kaupunki on maksanut ohjelmaa hoitavalle yritykselle 70 miljoonaa kruunua, eli 7 miljoonaa euroa. Yritys hoitaa päihdeongelmaisten ja rikollisten asuttamista.

STV mm. kertoi, kuinka kaksi jenginuorta asutettiin viiden huoneen, 180 neliömetrin luksusasuntoon aivan Malmön rautatieasemaa vastapäätä.

Kaupunki maksoi nuorten asumisesta toisen kohdalla 150 ja toisen 180 euroa päivältä. Hintaan kuuluivat muun muassa ateriat. Malmö tuli jenginuorten asumista kuukausittain yhteensä 75 000 kruunulla, eli 7 500 eurolla.

Kaksikko ei kuitenkaan halunnut osallistua siivoamiseen, joten heille hankittiin lisäksi siivousapua.

Sekään ei aina kelvannut. Eräänä päivänä kun 18-vuotias oli saanut tekstiviestin siivoajien tulosta kello 13, uhkasi hän ”mopata niiden naamat” ja ”heittää ulos parvekkeelta”, jos hänet herätetään.

18-vuotias ”Amir” oli ollut edellisenä yönä liikkeellä aamukuuteen saakka. Aiemmin yöllä oli Höjan asuinalueella räjähtänyt pommi asuintalossa. Pommin jäänteistä löytyi Amirin sormenjäljet.

Poliisi löysi samaa räjähdettä Amirin luksusvuokrakämpästä. Amirin kännykästä löytyi tunnetun rikollisen lähettämät ohjeet räjähteistä. Myös kyseinen rikollinen asuu kunnan tukemassa tukiasunnossa.

Toinen esimerkki on ”Malik”, 23, yksi Malmön jengijohtajista. Hän sai töitä nuoria asuttavasta yrityksestä ja kärähti kokaiinin kanssa keskusta-asunnosta, jossa sai asua ilmaiseksi.

Viime vuonna ”Malik” kavereineen kustannettiin laskettelumatkalle Säleniin.

Yrityksen omistaja on nostanut yrityksestä osinkoja 250 000 euroa kolmen vuoden aikana.

Kun SVT tiedusteli häneltä kommenttia, kiivastui mies:

– Ei tässä ole mitään uutista. Lopettakaa. Olette kamalia ihmisiä ja ymmärrätte väärin.

Malmön kaupunki on päättänyt paljastusten jälkeen teettää oman selvityksensä yrityksen toiminnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?