Irja ja Jukka muuttivat Espanjaan: Kauppalasku on nyt kolmanneksen pienempi – katso Mercadonan ja Lidlin kuitit - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irja ja Jukka muuttivat Espanjaan: Kauppalasku on nyt kolmanneksen pienempi – katso Mercadonan ja Lidlin kuitit

Irja ja Jukka vaihtoivat iittiläisen omakotitaloelämän asumiseen Espanjan Aurinkorannikolla.

Eäkeläiset Jukka Mero ja Irja Kalske ovat viihtyvät talvisin Espanjassa. Ruokakulut ovat keskimäärin kolmanneksen pienemmät kuin Suomessa.

28.11.2018 15:37

Entinen kirjapainotyöntekijä Irja Kalske, 68, ja yrittäjänä uransa tehnyt Jukka Mero, 64, muuttivat Espanjaan neljä vuotta sitten heti eläkkeelle jäätyään, mutta ajatus muutosta oli ollut mielessä jo pidempään.

– Kävimme jo töissä ollessamme katsomassa sopivia paikkoja Portugalin Azoreilla ja Madeiralla, mutta totesimme, että saaret eivät ole meitä varten, Irja kertoo.

– Mantereella asuessa pääsee helposti mihin tahansa muuallekin Eurooppaan autolla tai vaikka junalla, Jukka jatkaa.

Jukka Mero ja Irja Kalske ovat viihtyneet Espanjassa jo neljä talvea.

Suurin syy parin muuttohaluihin oli terveydellinen, sillä Irjan astma ei pidä talven kylmyydestä. Pahimmillaan hän joutui viettämään talvisin pitkiäkin aikoja sisällä.

– Lisäksi olimme kyllästyneet synkkään, mustaan ja märkään syksyyn. Etelä-Suomessa talvea ei tule välttämättä koko vuoden aikana, ja ajattelimme, että miksi siitä täytyisi kärsiä, Jukka kuvailee.

Ennen eläkkeelle jäämistään pari teki selvittelymatkan vielä Espanjan Aurinkorannikolle ja tykästyi alueeseen. He viettivät ensimmäisen talvensa suomalaisen pariskunnan omistamassa vuokra-asunnossa Mirafloresin alueella.

– Asunnossa oli kaksi makuuhuonetta, olohuone ja keittiö. Vuokra oli 450 euroa, Irja muistelee.

Pari kotiutui Aurinkorannikolle hyvin.

– Täällä ei ollut liukasta ja valoisuus oli ihanaa. Ensimmäisenä talvena tuli käveltyä muutama sata kilometriä rantaviivaa pitkin ja kävimme monilla retkillä. Ilma täällä on hyvä minulle, Irja kertoo.

Neljässä vuodessa elämä on vakiintunut Espanjaan, vaikka Suomessa saattaa hurahtaa välillä kolmekin kesäkuukautta. Läheisiin pidetään yhteyttä vierailemalla puolin ja toisin, ja soittamalla videopuheluita.

Costa del Solin kaduilla kelpaa kuljeskella talvellakin nahkapohja kengissä, eikä tarvitse pelätä liukastumista.

Viikot täyttyvät normaalista arkiaskareista ja harrastuksista.

– Olemme aktiivisesti mukana Suomela-yhteisössä, ja sen kautta tulee ohjelmaa viitenä, kuutena päivänä viikossa, Suomelan hallituksessa mukana oleva Jukka toteaa.

– Maanantaina ja torstaina käyn käsityöpiirissä ja Jukka hopeasepissä, keskiviikkona on tilkkupiiri. Lenkkeily, kuntosali ja ajanvietto ystävien kanssa täyttää muun ajan, Irja luettelee.

Harrastepiirit kuuluvat Suomelan 35 euron jäsenmaksuun ja tanssimaan pääsee noin 5–10 euron kertalipulla.

Pari osti keväällä ensimmäisen oman asuntonsa Torreblancasta.

– Oli hyvä saada asuntoon omat tavarat, Irja kiittelee.

Sataneliöinen asunto vajaan kilometrin päässä rannasta maksoi 140 000 euroa.

– Saimme tämän mielestämme edukkaasti. Asuntojen hinnat ovat nousseet ihan viime aikoina, ja vastaavan pyyntihinta alkaa olla jo 200 000 euroa, Jukka kertoo.

Vuokrahinnatkin ovat nousseet Aurinkorannikolla niin, että parin ensimmäisen talven asunnosta joutuisi nykyään maksamaan 700–1 000 euroa kuukaudessa.

Parin muut asumisen kulut ovat 30–40 euron vesilasku kerran kolmessa kuukaudessa, sähkö noin 50 euroa kuukaudessa, yhtiövastiketta vastaava maksu 90 euroa kuukaudessa ja vuosittainen jätemaksu noin 60 euroa.

Ruokakulut ovat keskimäärin kolmanneksen pienemmät kuin Suomessa.

Jos grafiikka ei näy voit katsoa sen tästä.

Lidlin kauppalasku. Vessapaperia, maitoa, valkoista sokeria, luomukurkkua, leivonnaisia, täytetty kanarulla... 22,10 euroa.

Mercadonan kauppalasku. Kanafileitä, voita, maustesekoitusta... 10,13 euroa.

Lidlin kauppalasku. Pyykinpesuainetta, ruuviväänninsarja, salamia, leipää, deodoranttia, sakset, myslisekoitusta... 51,24 euroa.

Sähkö taas on vähän kalliimpaa. Miesten hiukset leikataan 7 eurolla.

Lääkkeet ovat espanjalaisella resepteillä noin kymmenesosalla tavallisesta apteekkihinnasta. Irja sai esimerkiksi astmapiippunsa 5,70 eurolla siinä missä se Suomessa maksoi noin 58 euroa ja Espanjassakin ilman reseptiä 52 euron pintaan.

– Lääkäriin näyttää pääsevän nopeasti ja helposti myös julkisella puolella, Jukka kertoo.

Kaiken kaikkiaan pari on tyytyväinen muuttoonsa. Vaikka Espanjassa onkin edullisempaa, he pitävät hintatasoa tärkeämpänä yhteisössä olevaa hyvää ilmapiiriä – ja säätä.

– Aurinko vaikuttaa mielialaan ja sen huomaa täällä suomalaisyhteisössäkin. Jos ajatellaan vaikka sitä, että miten ihmisiä tervehditään, niin Suomessa ollaan hirveän juroja, mutta täällä me samat suomalaiset olemme yhtä aurinkoisia kuin espanjalaisetkin, Jukka kuvailee.

Oletko käynyt Espanjassa? Mistä siellä erityisesti tykkäät? Kommentoi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?