Karjala-kohu jatkuu Venäjällä – UM: ”Suomella ei ole alue­vaatimuksia millekään maalle”

Julkaistu:

Venäjä
Venäjän mediassa leviää nyt Suomen ulkoministeriön ilmoitus, jonka mukaan Suomi ei aio esittää Venäjälle aluevaatimuksia Karjalan palauttamista koskien.
Perussuomalaisten nuorten yhdestä twiitistä alkanut Karjala-keskustelu käy yhä kuumana Venäjän mediassa.

Keskiviikkona kohu sai uuden käänteen, kun Venäjän valtiolliset uutistoimistot Ria Novosti ja Tass julkaisivat Suomen ulkoministeriön kannanoton asiaan.

Ria Novostin Helsingin-kirjeenvaihtajan tekemässä asiallisen sävyisessä jutussa korostetaan heti alkulauseessa, että ”Suomella ei ole aluevaatimuksia mitään maata kohtaan maailmassa, Venäjä mukaan lukien”.

Ria Novosti siteeraa myös ulkoministeriötä seuraavasti:

– Suomella ei ole aluevaatimuksia mitään maata kohtaan. Suomi ei tule siten esittämään Venäjälle vaatimuksia niistä alueista, jotka luovutettiin Neuvostoliitolle Pariisin rauhansopimuksen mukaisesti.

Myös uutistoimisto Tass välitti hyvin samansisältöisen uutisen keskiviikkoaamuna vedoten niin ikään Suomen ulkoministeriön kantaan. Artikkelissa viitataan lisäksi Ylen tiistaina julkaisemaan juttuun, jossa ulkoministeriön Venäjän yksikön päällikkö Niklas Lindqvist tähdensi saman periaatteen kaikenlaisten aluevaatimusten puuttumisesta.

IS:n tietojen mukaan useat venäläiset Suomea tuntevat toimittajat ovat olleet myös kiusaantuneita siitä, kuinka Karjala-vaateesta on yritetty tehdä Venäjällä isompaa kohua kuin se ansaitsisikaan.

Ulkoministeriöstä asiaa selvennettiin Ria Novostille IS:n tietojen mukaan myöhään tiistaina illalla vielä sen jälkeen, kun Ylellä oli ensin julkaistu Lindqvistin kommentit aluevaatimusten puuttumisesta. UM ei ollut itse aktiivinen Ria Novostin suuntaan, vaan uutistoimisto itse pyysi tarkentavaa kommenttia aiheeseen.

Karjala-kysymyksen saama huomio Venäjällä kertoo siitä, kuinka herkkänä Vladimir Putinin hallinto on mahdollisten Venäjään kohdistuvien aluevaatimusten suhteen. PS-nuorten yksi twiitti on saanut reilussa viikossa valtavan mediahuomion Venäjän tiedotusvälineissä, ja matkalla viesti on myös vääristynyt.

Lue lisää: Karjala-vaatimus leviää Venäjällä – PS-nuorten tempauksesta uutisoi ensin Kremliä lähellä oleva sivusto

PS-nuorten hallitukseen kuuluva Henri Hautamäki twiittasi 17. marraskuuta, että perussuomalaiset nuoret olivat päättäneet syyskokouksessaan kehottaa Suomea esittämään Venäjälle virallisen vaatimuksen, jonka mukaan Venäjän pitäisi palauttaa Suomelle toisen maailmansodan päätteeksi luovutetut alueet Karjala mukaan lukien.

Osa Venäjän tiedotusvälineistä on muun muassa väittänyt, että kyse olisi perussuomalaisen puolueen virallisesta mielipiteestä. Kaiken kaikkiaan twiitti on saanut Venäjällä valtavan huomion, sillä osa on halunnut nähdä sen ikään kuin todisteena virallisen Suomen Karjala-vaateista.

Lue lisää: Kommentti: Kuka hyötyy PS-nuorten Karjala-vaateista? Ehkä eniten Putin

Suomen mediassa PS-nuorten vaade olisi puolestaan jäänyt alkujaankin todennäköisesti hyvin minimaaliselle huomiolle, ellei asiasta olisi noussut Venäjällä kohua jo ennen kuin monet suomalaiset toimittajat olivat ehtineet edes huomata twiittiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt