Asiantuntija: EU lähes mykkä Venäjän hyökkäyksen edessä – ”Diplomaattisessa mielessä Venäjä voitti”

Euroopan unioni ja Yhdysvallat eivät ole uhanneet Venäjää pakotteilla, vaikka ukrainalaisaluksia vaaditaankin palautettavaksi.

28.11.2018 9:31

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko varoitti tiistai-iltana antamassaan haastattelussa ”täyden mittakaavan sodasta” Venäjän kanssa. Poroshenkon mukaan Venäjä on lisännyt läsnäoloaan Ukrainan rajalla ja rajalle lähetettyjen venäläisyksiköiden määrä on ”kasvanut dramaattisesti”.

– Rajamme viereisiin tukikohtiin sijoitettujen [venäläisten] tankkien määrä on kolminkertaistunut, Poroshenko sanoi AFP:n mukaan.

Poroshenko oli jo aiemmin vaatinut lisäpakotteita Venäjälle, joka valtasi väkivaltaisesti kolme ukrainalaisalusta sunnuntaina Krimin niemimaan edustalla ja pidätti 24 ukrainalaista. Maailman reaktio Kertshinsalmen kriisiin on kuitenkin ollut varovainen, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes kuvailee.

– Ukraina on saanut enemmän solidaarisuutta kuin Venäjä, mutta diplomaattisessa mielessä Venäjä voitti, koska kukaan ei ole valmis asettumaan vastakkain sen kanssa.

– Länsimaiden johtajat tietävät, että Venäjä voi käyttää sotilaallista voimaa ja tämä halutaan välttää.

Ukrainalaiset vaativat tukea laivastolleen mielenilmauksessa maanantaina.

Euroopan unionin jäsenmaat eivät vielä tiistaina olleet julkaisseet yhteistä lausuntoa, jossa olisi vaadittu Venäjää vapauttamaan ukrainalaiset alukset ja niiden miehistöt.

– EU:n reaktiota hädin tuskin on olemassa. Tyypilliseen tapaan ilmaistaan huoli tilanteesta. Euroopan unioni on jakautunut Venäjän suhteen, sillä osa maista haluaisi normalisoida suhteet Venäjään, Moshes kuvaili unionin reaktiota.

Vaikka yhtenäistä lausuntoa ei unionilta ole vielä tullut, eri jäsenmaiden johtajat ottivat kantaa Venäjän ja Ukrainan kriisin kärjistymiseen. Suurin osa kannusti molempia maita ratkaisemaan tilanteen rauhanomaisesti. Lisäpakotteisiin suhtauduttiin maltillisesti.

– Haluamme kaikkien osapuolten osoittavan hillintää, Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kommentoi tiistaina.

Kenties kovasanaisimmin Kertshinsalmen tilannetta kommentoi Viron presidentti Kersti Kaljulaid, joka syytti Venäjää sotimisesta Euroopassa.

– Ukrainan asukkaita vastaan on sodittu vuodesta 2014. Hiljainen hyväksyntä tarkoittaa käytännössä sen tunnustamista, että Krimin niemimaa on vallattu. Arvoihin perustuva kansainvälinen yhteisö ei voi antaa itsensä jäädä sellaiselle kannalle. Sotaa Euroopassa ei saada tai voida hyväksyä eikä hyväksyä asioiden normaaliksi laidaksi.

Valtionpäämiehistä Viron presidentti Kersti Kaljulaid on ottanut tiukkasanaisimmin kantaa Venäjän hyökkäykseen.

EU:n puheenjohtajamaan Itävallan ulkoministeri Karin Kneisslin mukaan unioni harkitsisi uusia pakotteita faktojen ja osapuolien välikohtauksen jälkeisen toiminnan pohjalta. Lisäpakotteista keskustellaan joulukuussa.

– Aika näyttää, miten pakotteiden suhteen toimitaan. Nyt kumpikin osapuoli on kertonut oman versionsa, ja johtopäätöksiä voidaan vetää vasta, kun tilannetta on tarkasteltu huolella, Kneissl sanoi STT:n mukaan.

Myös Yhdysvallat on pidättäytynyt uhkaamasta Venäjää lisäpakotteilla, vaikka maa tuomitsee ukrainalaislaivojen valtauksen. Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kutsui tiedotteessa Venäjän toimintaa ”aggressiiviseksi”.

– Vaadimme Venäjää palauttamaan Ukrainalle sen alukset ja niiden miehistöt ja kunnioittamaan Ukrainan suvereniteettiä ja alueellista koskemattomuutta kansainvälisesti tunnustetuilla rajoilla.

Ukrainan laivaston merimiestä saatetaan oikeustaloon Simferopolissa, Krimin niemimaalla tiistaina.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi puolestaan paheksuvansa tilanteen kärjistymistä.

– Emme pidä siitä, mitä tapahtuu. Toivottavasti se saadaan selvitettyä. Tiedän, että Eurooppa ei ole innoissaan. He tekevät myös töitä sen eteen. Me työskentelemme kaikki yhdessä.

Trump saattaa tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin myöhemmin tällä viikolla G20-maiden kokouksessa. Trump vihjasi kuitenkin tiistaina, että saattaa perua tapaamisen Venäjän ”aggression” takia.

Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Grushko varoitti tiistaina, etteivät uudet pakotteet olisi ratkaisu kriisiin.

– Jos joku haluaa käyttää tätä verukkeena poliittiselle eskaloitumiselle, mielestäni se ei lähettäisi signaalia oikeaan suuntaan.

Ukrainalainen sotilas Mariupolissa, jonne Venäjän valtaamien alusten oli määrä matkata.

Kaksitoista sunnuntaina kiinni otettua ukrainalaisista merimiehistä määrättiin tiistaina kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Loput vangitaan todennäköisesti tänään pidettävässä oikeudenkäynnissä, Reuters kertoo.

Vangittuja syytetään Venäjän rajan laittomasta ylittämisestä. Heitä uhkaa kuuden vuoden vankeustuomio, venäläiset uutistoimistot kertoivat The Guardianin mukaan.

Venäjän kiinni ottama ukrainalaismies Simferopolissa.

Venäjän valtion tv-kanava Rossija 24:n esittämässä videossa kolme kiinni otettua ukrainalaismiestä kertoi ensimmäistä kertaa sunnuntain tapahtumista.

Miesten puheet mukailevat Venäjän viranomaisten näkemystä tapahtumista.

– Tunnistan, että Ukrainan aseistettujen alusten toimet Kertshinsalmella olivat luonteeltaan provokatiivisia, yksi miehistä sanoo videolla.

– Noudatin käskyä.

Toinen ukrainalainen puolestaan kertoo kameralle olleensa Nikopol-tykkialuksessa, jota oli käsketty kulkemaan Odessasta Asovanmerellä sijaitsevaan Mariupoliin.

– Venäjän federaation rajapalvelu varoitti meitä siitä, että rikoimme Venäjän lakia. He käskivät meitä toistuvasti lähtemään Venäjän federaation aluevesiltä.

Ukrainan laivaston komentaja Ihor Vorontshenko sanoi Ukrainan televisiossa, että mieskolmikko oli pakotettu antamaan valheellisia lausuntoja kameroiden edessä.

– Tunnen nämä Nikopolin merimiehet. He ovat aina olleet rehellisiä ammattilaisia työssään, ja se, mitä he sanovat, ei ole totta, Vorontshenko sanoi BBC:n mukaan.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU vahvisti, että Venäjän valtaamilla aluksilla oli tiedustelu-upseereita, jotka kuuluvat sotilaallisen vastatiedustelun osastoon.

SBU:n mukaan upseerien tehtävänä oli tukea laivaston vastatiedustelua eikä heidän läsnäolossaan ollut mitään poikkeuksellista.

Yhden upseereista kerrotaan loukkaantuneen vakavasti, kun venäläinen sotilaskone ampui kaksi ohjusta kohti ukrainalaisaluksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?