Ulkomaat

Kiinalaislääkäri väittää muuntaneensa vauvojen geenejä – maailmalla kauhistuttiin: ”Hirviömäistä”

Julkaistu:

Yliopisto ilmoitti alkavansa tutkimaan väitteitä. Jos väite pitää paikkansa, kyseessä on ensimmäiset ihmisvauvat, joiden DNA:ta on muunneltu.
”Kyseenalaista”.

Näin kuvailee BBC:n otsikko kiinalaistutkijan väitettä, jonka mukaan hän onnistui muuntamaan syntymättömien kaksostyttöjen perimää pysyvästi siten, että nämä eivät voi saada HI-virusta.

Jos väite pitää paikkansa, kaksi viikkoa sitten Kiinassa syntyneet tytöt ovat ensimmäiset ihmisvauvat, joiden DNA:ta on muunneltu.

Maailmalla ja tiedepiireissä uutinen on herättänyt maanantaina kauhua ja raivoa. Syynä on ihmisen geenien muunteluun liittyvä kyseenalaisuus ja eettiset ongelmat. Lisäksi vastaavanlainen ihmisen perimän muuntelu on suuressa osin maailmaa kiellettyä.

Asiasta ensimmäisenä uutisoi AP.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkalleen ottaen kiinalainen professori He Jiankui väitti onnistuneensa muuntamaan kaksostyttöjen geeniperimää jo näiden ollessa alkiovaiheessa siten, että synnyttyään kaksoset eivät voi tulevaisuudessa saada HIV-tartuntaa.

Tarkalleen ottaen tutkija väittää eliminoineensa geenin nimeltä CCR5, mikä tuo tytöille vastustuskyvyn HI-virukselle.

Ihmisen perimän muuntelun avulla voitaisiin mahdollisesti välttää joitakin perinnöllisiä sairauksia, mutta aihe on ristiriitainen ja täynnä kysymysmerkkejä.

BBC:lle kommentoineen professori Julian Savulescun mukaan moinen geenimuuntelu on arvaamatonta ja voi altistaa henkilön myöhemmin muille mutaatioille ja esimerkiksi syövälle. Hän kutsuu toimintaa ”hirviömäiseksi”.

Lisäksi esiin nousee kysymyksiä ”design”-vauvoista, joiden silmien värin ja muut piirteet voisi ikään kuin shoppailla geeniteknologian avulla.

Kiinalaistutkija sanoo, että hänen työssään ei ole kuitenkaan ollut kyse design-vauvojen suunnittelusta, vaan terveydellisestä seikasta, johon teknologia voisi tuoda avun.

BBC:n mukaan moni taho on pessyt kätensä irti tutkijan väitteestä. Esimerkiksi Shenzhenin sairaala ei myönnä tehneensä minkäänlaista yhteistyötä asiassa. Myös Shenzhenin yliopisto University of Science and Technology in Shenzhen on BBC:n mukaan sanonut, ettei heillä ollut tietoa kyseisestä tutkimuksesta ja on ilmoittanut tutkivansa asiaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt