Kommentti: Kertshinsalmen kriisi oli jo pitkään lähellä räjähdyspistettä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kertshinsalmen kriisi oli jo pitkään lähellä räjähdyspistettä

Ukrainalla ei ole mitään mahdollisuutta panna vastaan venäläisille, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Poliisit estivät mielenosoittajia sytyttämästä renkaita palamaan Venäjän suurlähetystön edustalla Kiovassa sunnuntaina.

26.11.2018 9:50

Viikonvaihteessa kiristynyt Kertshinsalmen kriisi on muhinut jo kuukausia, siitä lähtien kun kuuluisa ”Putinin silta” avattiin liikenteelle viime toukokuussa. Silta on suora yhteys Ukrainalta kevättalvella 2014 anastetun Krimin niemimaan ja äiti-Venäjän välillä.

Silta ja siihen liittyvä pitkä maakannas sulkevat Asovanmeren kuin pussiin. Sillan korkeimman kohdan alitse kulkee syväväylä, jota Venäjä valvoo. Ukrainan vientiteollisuudelle tärkeä Mariupolin satama jää siis käytännössä saartoon, jota Venäjä pystyy halutessaan kiristämään tai avaamaan.

Venäjä on tätä kiristystä harjoittanut jo pitkään ja antanut Mariupoliin ja sieltä ulos ajavien rahtilaivojen odottaa jopa viikkokausia erilaisten tekosyiden ja tarkastusten verukkeella.

Ukrainan rannikkovartiostolla on ollut Asovanmerellä käytössään vain muutama vartiovene, jotka on muunnettu vanhoista kalastustroolareista. Niiden peräkannelle on hitsattu jalusta, johon on kiinnitetty kevyt konekivääri. Voi vain arvailla, kuinka nopeita nämä kotikutoiset vartioveneet ovat. Kun BBC:n kirjeenvaihtaja pääsi hiljattain mukaan partiomatkalle tällaisella troolarilla, suhisivat Venäjän rannikkovartioston supernopeat muskeliveneet vieressä ja häiritsivät virkaveljiään minkä kerkesivät. Se oli puhdasta pilkantekoa.

Nyt tämä häirintä on noussut aivan uudelle tasolle, kun Venäjän erikoisjoukot valtasivat kolme Asovanmerelle pyrkinyttä ukrainalaista sota-alusta, joilla Ukraina pyrki vahvistamaan Asovanmeren onnetonta rannikkovartiostoa.

Poliisit turvasivat tilannetta suurlähetystöllä Kiovassa.

Venäjä myöntää käyttäneensä asevoimaa näitä aluksia vastaan, väitetyn rajaloukkauksen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjä tunnustaa virallisesti tulittaneensa Ukrainan asevoimia. Sitähän Venäjän asevoimat on tietysti tehnyt itäisessä Ukrainassa jo yli neljä vuotta, mutta virallinen tunnustus Moskovan osallisuudesta sotatoimiin on jäänyt puuttumaan. Asovanmerestä onkin pahimmassa tapauksessa tulossa uusi rintama Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa.

Yhteenotto Kertshinsalmella sattui poliittisesti hyvin herkkään aikaan. Ukrainassa vietettiin viikonvaihteessa holodomorin, miljoonia ihmishenkiä vaatineen nälkäkatastrofin 85-vuotismuistopäivää. Ukraina oli Neuvostoliiton vilja-aitta. Diktaattori Josif Stalin kuitenkin kuljetutti Ukrainan viljat muualle Neuvostoliittoon ja jätti ukrainalaiset kuolemaan ravinnon puutteeseen. Uhrimääräksi arvellaan 3,3-3,9 miljoonaa.

Ukrainalaisten kansallismieliset tunteet olivat viikonvaihteessa jo muutenkin pinnassa, ja niitä olisi nyt välikohtauksen jälkeen helppo lietsoa yhä suurempaan vihaan Moskovaa kohtaan. Bensiinin heittäminen kansallismielisyyden liekkeihin voisi pelata myös ensi maaliskuun presidentinvaaleihin valmistautuvan Petro Poroshenkon pussiin.

Venäjän Kiovan-suurlähetystön eteen oli tuotu paperiveneitä sunnuntaina.

Tosiasia kuitenkin on, että Poroshenkon asema on tässä kriisissä on heikko. Hänellä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta panna oikeasti vastaan venäläisille. Krimin niemimaa on vahvasti militarisoitu, ja Kertshinsalmen siltaa vartioi Venäjän asevoimien lisäksi muun muassa varta vasten perustettu Venäjän kansalliskaartin prikaati. Sevastopolissa päätukikohtaansa pitävä Venäjän Mustanmeren-laivasto on täysin ylivoimainen verrattuna Ukrainan vaatimattomiin merivoimiin.

Poroshenkon ei auta muu kuin niellä tämä takaisku ja vedota länsimaihin tuen saamiseksi.

Tukea voi myös hyvin tulla, sillä kansainvälisen meriväylän sulkeminen liikenteeltä on vakava asia. Mariupolin satamaan liikennöi paitsi ukrainalaisia aluksia myös Euroopan unionin lipun alla kulkevia kauppalaivoja. Siksi tämä kriisi on myös EU:n asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?