Ulkomaat

Kuivuneen järven pohjasta paljastui historiallinen kylä – joutui heti ilkivallan kohteeksi

Julkaistu:

Britannia
Derwentin kylän vahingot järkyttävät Isossa-Britanniassa.
Tekojärven alta on paljastunut hukkunut kylä Pohjois-Englannin Derbyshiressä. Syynä on epätavallisen kuiva kesä.

Derwentin kylä jäi vedenpinnan alle, kun Ladybowerin tekojärvi rakennettiin vuosien 1935 ja 1943 välillä. Valmistuessaan tekojärvi oli Ison-Britannian suurin.

Kylä on paljastunut veden alta aikaisemmin ainoastaan kahtena kuumana kesänä. Kerran vuonna 1976 ja toisen kerran vuonna 1995.

Harvinainen näky on saanut brittiläiset sekaisin jopa siinä määrin, että mudan keskellä oleva kylä on joutunut ilkivallan kohteeksi. Muun muassa Dailymail ja BBC kertovat, että lukuisat, kenties jopa tuhannet ihmiset, ovat jo ehtineet tekemään tuhoja historialliselle kylälle.


Irrotettuja kiviä, raapustettuja viestejä ja graffiteja

Sheffieldistä kotoisin oleva Clare Whittaker kertoo BBC:lle nähneensä kahden lapsen ja heidän vanhempiensa irrottaneen ja liikutelleen kiviä seiniltä ja heitelleet niitä mutaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olemme erittäin onnekkaita saadessamme todistaa historiaa, mutta jotkut ihmiset tuhoavat tahallaan tätä historiaa, järkyttynyt Whittaker lausui.

Tärvellyt paikat sisältävät muun muassa vanhan raatihuoneen, pubin, pumppaamon ja vanhan maatilan. Osa rakennuksista on yhä upoksissa sakean mudan alla.


Ilkivalta järkyttää

Myös viranomaiset ja Peak Districtin kansallispuiston henkilökunta ovat järkyttyneitä vahingoista. Muun muassa alueella toimivan pelastusaseman jäsen Steve Rowe kertoo nähneensä valtavan määrän graffiteja. Kylän rakennuksiin on raapustettu viestejä, nimiään ja päiväyksiä.

– Kylä on iso osa historiaamme ja nyt ”Cheryl” ja ”Steve” ovat raapustaneet nimensä kallioon, Rowe sanoo ja muistuttaa ihmisiä vastuusta pitää huolta historiallisesta kohteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansallispuiston henkilökunta varoittaakin kävijöitä ja pyytää heitä jättämään kylän rauhaan tulevaisuutta ajatellen. Ihmisiä kehotetaan ihailemaan Derwentin rauniota rannalta käsin, sillä syvässä mudassa käveleminen voi olla myös vaarallista.

Jo ainakin yksi, mutaan kahdeksi tunniksi jumittunut mies, on tullut pelastetuksi mudan keskeltä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt