Venäjä vahvisti kolmen ukrainalaislaivan valtaamisen – ”Aseita on käytetty” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä vahvisti kolmen ukrainalaislaivan valtaamisen – ”Aseita on käytetty”

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoo kolmen ukrainalaisen merimiehen haavoittuneen välikohtauksessa, Ukraina taas puhuu kuudesta haavoittuneesta.

26.11.2018 0:46

Sunnuntaina Mustallamerellä tapahtuneessa välikohtauksessa Venäjän erikoisjoukkojen kerrottiin ottaneen haltuunsa kaksi ukrainalaista tykkivenettä ja hinaajan, jotka olivat matkalla Asovanmeren rantakaupunkiin Mariupoliin. Uutistoimisto AFP:n mukaan FSB on vahvistanut alusten valtaamisen sekä tiedot, joiden mukaan operaatiossa olisi ammuttu laukauksia.

– Aseita on käytetty Ukrainan armeijan laivojen pysäyttämiseksi, FSB:n lausunnossa todetaan AFP:n mukaan.

Venäjän joukkojen kerrotaan nousseen ukrainalaisaluksiin ja tutkineen ne.

Myös uutistoimisto Reuters kertoo asiasta siteeraten venäläistä Ria Novosti-uutistoimistoa. Sen mukaan FSB kertoo kolmen ukrainalaisalusten miehistön jäsenten haavoittuneen tilanteessa ja olevan nyt hoidettavana. FSB:n mukaan loukkaantuneet eivät ole hengenvaarassa.

Reutersin mukaan FSB perustelee alusten pysäyttämistä ja haltuunottoa sillä, että ne olisivat tunkeutuneet laittomasti Venäjän aluevesille, kieltäytyneet pysähtymästä varoituksista huolimatta ja liikkuneet vaarallisella tavalla.

Venäjän rannikkovartioaluksen nähtiin törmäävän päin ukrainalaista hinaajaa sunnuntain välikohtauksessa.­

Ukrainan mukaan välikohtaus tapahtui, kun kaksi maan sota-alusta ja hinaaja yrittivät kulkea Kertshinsalmen kautta Asovanmerelle. Ukrainan mukaan Venäjän rajavartioalus törmäsi päin hinaajaa, jonka jälkeen alukselta tulitettiin kohti kolmea ukrainalaislaivaa. Venäjän FSB:n tiedoista poiketen Ukraina sanoo kuuden sen sotilaan haavoittuneen tilanteessa.

Venäjä oli lisäksi sulkenut salmen suurella rahtilaivalla, joka oli ajettu poikittain kulkuväylälle. Paikalta otetuissa kuvissa näkyy, kuinka venäläiset hävittäjälentokoneet lentävät salmen tuntumassa.

Länsi huolissaan

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko esitti välikohtauksen jälkeen pidetyn hätäkokouksen päätteeksi poikkeustilan julistamista maahan. Poroshenkon mukaan päätöksen poikkeustilasta voi vahvistaa maan parlamentti myöhemmin maanantaina.

Venäläisten hävittäjien nähtiin lentävän Kertshinsalmessa, jonka kulkuväylän suuri rahtilaiva tukki.­

Euroopan maissa tilanteen kärjistyminen Krimin edustalla on herättänyt huolta. EU vaati omassa lausunnossaan Venäjää kunnioittamaan kansainvälisiä merenkulkuun liittyviä lakeja ja sallimaan laivojen pääsy Kertshinsalmen läpi. Venäjää myös vaaditaan rauhoittamaan tilanne alueella välittömästi.

Välikohtaus on uusi käänne Venäjän ja Ukrainan välillä vuosia jatkuneessa selkkauksessa. Vuonna 2014 Venäjä anasti Krimin niemimaan Ukrainalta ja liitti sen itseensä. Venäjä myös tukee Ukrainan itäosassa hallintoa vastustavia kapinallisia.

Venäjällä poliitikot ovat syyttäneet Ukrainan läntisiä liittolaisia tilanteen kärjistämisestä tarkoituksella. Krimin venäläisjohtaja Sergei Aksjonov kirjoitti Facebookissa olevansa varma, että Ukrainan läntiset ”herrat” ovat provokaatioksi kutsumansa tapahtuman takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?