Suomalaisasiantuntija: Zimbabwen turmakoneen malli on erittäin luotettava – onnettomuuksien syynä useimmiten lentäjän toiminta

Ilmailuliiton Juha Silvennoisen mukaan on mahdollista, että pienkone törmäsi johonkin ennen maahansyöksyään.

Neljän ihmisen pelätään kuolleen Zimbabwessa perjantaiaamuna tapahtuneessa pienkoneturmassa.

23.11.2018 22:39

Neljän ihmisen pelätään kuolleen Zimbabwessa perjantaiaamuna tapahtuneessa pienkoneturmassa. Useiden lähteiden mukaan joukossa oli ainakin yksi suomalaisturisti, joskaan tietoja ei ole toistaiseksi vahvistettu viralliselta taholta. Joidenkin paikallismedioiden mukaan suomalaisuhreja voi olla jopa neljä.

Myös Ulkoministeriö on kertonut, että Zimbabwen viranomaisten mukaan lento-onnettomuudessa on kuollut viisi ihmistä, joista neljän epäillään olevan suomalaisia. Tieto on vahvistamaton.

Lue lisää: Media: Neljä suomalaisturistia kuollut lentoturmassa Zimbabwessa

Paikallisen poliisin mukaan turmakone oli tyypiltään amerikkalaisvalmisteinen Cessna 206.

Paikallinen poliisi kertoi Ylelle, että pienkone oli malliltaan Cessna 206. Konemalli on tuttu Ilmailuliiton edunvalvonta-asiantuntijalle Juha Silvennoiselle.

– Kyseessä on tehdasrakenteinen, pitkään valmistettu amerikkalainen kuusipaikkainen kone. Amerikkalaisten Piperin koneiden ohella Cessnat ovat tiettävästi yleisin pienkonemalli maailmassa. Cessnat ovat erittäin luotettavia työratsuja, Silvennoinen kertoi IS:lle perjantai-iltana.

Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla johtuen vähäisistä tiedoista onnettomuuteen liittyen.

– Suurimmassa osassa niistä onnettomuuksista, joita minä uraltani tiedän, syyt ovat olleet jollakin tavalla lähtöisin koneen ohjaajasta, hän totesi.

Zimbabwen pelastuspalvelun työntekijät tutkivat onnettomuuspaikkaa Masvingon alueella perjantaina.

Silvennoisen mukaan onnettomuuteen voi johtaa esimerkiksi polttoaineen loppuminen, jolloin joudutaan laskeutumaan minne ja miten sattuu. Toinen mahdollisuus voi olla lentosääntöjen laiminlyönti, jolloin ilmassa tapahtuvien törmäysten mahdollisuus kasvaa.

– Verkossa näkemäni kuvan perusteella tuli vaikutelma, että siinä ollaan saatettu olla ehkä ”näyttämässä” turisteille eli räimitty, niin kuin me lentäjät sanomme. Toisin sanoen on ehkä lennetty säännöistä ja minimilentokorkeuksista välittämättä, ja sitten on osuttu johonkin, esimerkiksi toiseen koneeseen tai isoon lintuun.

Myös tekninen vika mahdollinen

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan läheisen kylän asukkaat ovat kertoneet nähneensä osien putoilevan koneesta ennen sen maahansyöksyä vuoristoiselle alueelle. Silvennoisen mukaan suuri lintu riittäisi sopivaan kohtaan törmätessään irrottamaan koneen osia.

Ja jos lintu iskeytyy läpi tuulilasin ohjaamoon, lentäjästä tulee toimintakyvytön, jolloin seurauksena on onnettomuus. Esteiden, kuten vaikka vuorenrinteen lähellä lentäminen lisää puolestaan Silvennoisen mukaan mahdollisuutta siihen, että kone ennemmin tai myöhemmin ”raapaisee” johonkin.

– Näitä vuorenrinteeseen osumisia sattuu Euroopassakin tasaiseen tahtiin, vaikka niistä ei meillä kovin usein uutisoidakaan.

Silvennoisen mukaan koneen huollon laiminlyöminen ilmenee yleensä ensin moottorin ”piiputtamisena”, sillä moottori vaatii eniten huoltoa. Jos kone jätetään täysin heitteille, voi rakenteisiinkin tulla vikaa, vaikka se on harvinaisempaa.

Silvennoinen kuitenkin huomauttaa, että tunnettujen turistikohteiden läheisyydessä toimivia, pienkoneita käyttäviä yrityksiä valvotaan yleensä melko hyvin. Hän myös uskoo, että onnettomuuden tutkinta otetaan Zimbabwessa vakavasti, sillä turismi on oleellinen tulonlähde monista ongelmista kärsivässä maassa.

– Voihan se olla, että sieltä löytyy vikakin, mutta ensimmäisenä tulee noin luotettavista koneista mieleen, että siinä on poikettu jostakin tavanomaisesta. Itse kone on hyvin tunnettu, pitkään valmistettu konetyyppi, josta lastentaudit ovat karsiutuneet pois jo vuosia, ellei vuosikymmeniä sitten pois.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?