Hillary Clinton Guardianille: Euroopan täytyy pitää maahanmuutto aisoissa, jotta oikeistopopulistit voidaan pysäyttää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hillary Clinton Guardianille: Euroopan täytyy pitää maahanmuutto aisoissa, jotta oikeistopopulistit voidaan pysäyttää

Guardianin mukaan Clinton sanoi haastattelussa, että kasvava maahanmuutto on edistänyt sitä, että Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti ja Britannia erosi EU:sta.

Hillary Clinton pyrki Yhdysvaltain presidentiksi demokraattien ehdokkaana vuonna 2016.­

23.11.2018 0:24

The Guardian -lehden tuoreessa haastattelussa Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton neuvoo Euroopan maita taistelemaan kasvavaa oikeistopopulismia vastaan hillitsemällä maahanmuuttoa. Clinton sanoo, että Euroopan maiden tulisi välittää ulospäin vahvempaa signaalia siitä, että maat ”eivät ole kykeneviä jatkamaan turvapaikkojen ja tuen tarjoamista”.

– Sillä jos emme käsittele maahanmuuttokysymystä, se kuohuttaa valtioita jatkossakin, Clinton sanoo.

Haastattelussa Clinton kehuu Saksan liittokansleri Angela Merkelin avokätisyyttä Euroopan pakolaiskriisin hoitamisessa, mutta Clintonin mukaan Eurooppa on nyt tehnyt osansa. Clinton vihjaakin, että kasvava maahanmuutto on ärsyttänyt äänestäjiä, mikä on hänen mukaansa edesauttanut oikeistopopulistien nousua valtaan.

Guardianin mukaan Clinton sanoi haastattelussa, että kasvava maahanmuutto on myös edistänyt sitä, että Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti ja Britannia erosi EU:sta. Clinton toteaa, että Britannian ero EU:sta johtui suurelta osin maahanmuutosta.

– Mielestäni Euroopan pitäisi ottaa maahanmuutto hallintaan, koska juuri se sytytti liekit, Clinton sanoo The Guardianille.

Clintonin lisäksi jutussa on haastateltu Britannian entistä pääministeriä Tony Blairia sekä Italian entistä pääministeriä Matteo Renziä. Blair, Clinton ja Renz sanovat haastattelussa, että keskusta-vasemmiston on hankalaa saada äänensä kuuluviin, kun oikeistopopulistit käyttävät yksinkertaista ja tunteisiin vetoavaa kieltä.

Clinton sanoo, että oikeistopopulismin nousua on edesauttanut maahanmuuttokysymysten lisäksi myös se, että oikeistopopulistit ovat vastanneet ihmisten psykologisiin tarpeisiin.

– Ihmiset eivät halua niin paljon vapautta ja vastuuta. He haluavat, että joku kertoisi heille, mitä pitää tehdä, minne mennä ja miten elää elämäänsä. He haluavat, että todellisuudesta olisi olemassa vain yksi versio.

– En tiedä, miksi se on ihmisille niin juuri nyt niin houkuttelevaa, mutta se on vakava uhka vapaudellemme ja demokraattisille instituutioillemme, Clinton sanoo.

Clintonin haastattelu on osa The Guardianin laajaa juttusarjaa, joka käsittelee oikeistopopulismin nousua Euroopassa ja Amerikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?