Trump soitti kiitospäivän puhelun joukoille Afganistaniin – vertasi siirtolaisia terroristeihin, haukkui tuomarit ja puolusti vielä päälle Saudi-Arabian kruununprinssiä

Julkaistu:

Yhdysvallat
Yhdysvaltain presidenteillä on tapana kiittää ulkomailla olevia joukkoja perinteisillä kiitospäivän puheluilla. Torstaina Afganistaniin soittanutta Donald Trumpia syytetään perinteen politisoimisesta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aiheuttanut hämmennystä puhumalla politiikkaa soittaessaan perinteistä kiitospäivän tervehdystään Afganistanissa palveleville joukoille. Asiasta uutisoivat muun muassa Reuters, AFP ja CNN.

Presidentit ovat perinteisesti soitelleet kiitospäivän pyhinä ulkomailla palveleville joukoille tarkoituksenaan nostattaa heidän työmoraaliaan ja kiittää heitä palveluksestaan sekä muistuttaakseen kansalaisia joukkojen tekemästä työstä. CNN:n mukaan Trumpin torstaina Afganistaniin tekemä puhelu poikkesi huomattavasti ”totutusta presidentillisestä käytöksestä”, sillä normaalisti politiikasta ei ole näissä puheluissa puhuttu.


Puhuessaan Afganistanissa olevan kenraalin kanssa hän vertasi joukkojen terrorisminvastaista taistelua omiin pyrkimyksiinsä estää siirtolaisten laitonta rajanylitystä Meksikon vastaisella rajalla.

– Suuri määrä ihmisiä järjestäytyy rajallamme, eikä minun edes tarvitse kysyä sinulta, koska tiedän, mitä haluat minun tekevän. Haluat minun varmistavan, että tiedät, keitä olemme päästämässä maahan. Emmekä päästä sisään periaatteessa ketään, koska haluamme olla hyvin, hyvin huolellisia. Olet oikeassa, te teette sitä siellä. Me teemme sitä täällä, Trump sanoi ilmavoimien kenraalille David Lyonsille, liittäen hänet samalla kovan siirtolaispolitiikkansa kannattajaksi.

Aiemmin tällä viikolla Trump kimmastui liittovaltion tuomarille, joka kumosi hänen hallintonsa päätöksen, jonka mukaan Yhdysvalloista voi hakea turvapaikkaa vain jos tulee maahan virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Myöhemmin korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts asettui puolustamaan kyseistä tuomaria, mikä suututti Trumpia ennestään.

– On kauheaa, kun tuomarit ottavat haltuunsa turvallisuustoimet ja kertovat, kuinka suojella rajaa. Se on häpeällistä, Trump sanoi kenraalille.
Hän uhkasi puhelun aikana myös sulkea koko Meksikon vastaisen rajan, mikäli tilanne lähtee kontrollista.

– Tämä oli surullista ennustettavaa ja vältettävissä olevaa. Presidentin käytös puhelun aikana sekä tapa, jolla hän politisoi sen, osoittivat syvää ja täydellistä piittaamattomuutta siitä, mitä sotilaallinen palvelus tarkoittaa, eläkkeellä oleva kontra-amiraali John Kirby sanoi CNN:lle.

”Ehkä hän teki sen tai sitten ei”

Puhelun jälkeen Trump vastaili vielä toimittajien kysymyksiin, joissa nousi esille myös sauditoimittaja Jamal Khashoggin murha. Jälleen kerran hänen puheensa olivat ristiriidassa niiden tietojen kanssa, joiden mukaan keskustiedustelupalvelu CIA pitää Saudi-Arabian kruununprinssiä Muhammad bin Salmania murhan tilaajana.

– He eivät ole tehneet johtopäätöstä. Kukaan ei ole tehnyt. En tiedä, kykeneekö kukaan tulemaan siihen johtopäätökseen, että kruununprinssi teki sen. He sanovat, että hän saattoi tehdä sen. Siinä on iso ero, Trump sanoi.

Politicon mukaan Trumpilta kysyttiin, ketä murhasta pitäisi sitten syyttää, jos ei kruununprinssiä.

– Ehkä maailmaa, koska se on paha, paha paikka, Trump vastasi lehden mukaan.

– Ehkä hän teki sen tai sitten ei. Hän kiistää sen kiivaasti. Hänen isänsä, kuningas, kiistää sen kiivaasti. CIA ei sano, että he tekivät sen. He osoittavat tiettyjä asioita, ja niiden perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että ehkä hän teki sen tai ehkä hän ei tehnyt, Trump tarkensi vielä myöhemmin.
Trump otti kantaa myös tyttärensä ja neuvonantajansa Ivanka Trumpin sähköposteista nousseeseen kohuun. Ivanka Trumpin on todettu käyttäneen hallinnollisissa yhteyksissä omaa sähköpostiaan, mistä Trump on aiemmin kritisoinut voimakkaasti presidentinvaalien vastaehdokastaan Hillary Clintonia.

Trump kertoi puhuneensa asiasta tyttärensä kanssa ja totesi tämän olevan ”erittäin viaton”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt