Venäjän sotilastiedustelun johtajan kuolemaa edelsivät huhut epäsuosioon joutumisesta – vastasi GRU:n kohuoperaatioista lännessä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän sotilastiedustelun johtajan kuolemaa edelsivät huhut epä­suosioon joutumisesta – vastasi GRU:n kohu­operaatioista lännessä

Vahvistamattomien väitteiden mukaan Igor Korobov oli joutunut Putinin puhutteluun syyskuussa. Pian käynnistyivät myös huhut hänen huonovointisuudestaan ja syövästään.

Venäjän sotilastiedustelun GRU:n johtajan Igor Korobovin kuolemasta kerrottiin keskiviikkoiltana.

23.11.2018 8:55 | Päivitetty 23.11.2018 9:07

Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n johtajan Igor Korobovin kuolemaa edelsivät jo jonkin aikaa liikkuneet spekulaatiot, että hänet oltaisiin siirtämässä sivuun tehtävästään ja potkut liittyisivät GRU:n epäonnistuneisiin operaatioihin ja niiden länsimaissa herättämään suureen kohuun.

Korobovin, 62, kuolemasta kerrottiin Venäjällä keskiviikkoiltana, kun hänen raportoitiin menehtyneen ”vakavaan ja pitkäaikaiseen sairauteen”. Venäläisen oppositiolehti Novaja Gazetan lähteiden mukaan hän olisi sairastanut syöpää, mutta tietoa ei ole virallisesti vahvistettu.

Igor Korobov (oik.) nimitettiin virkaansa helmikuussa 2016 edeltäjänsä äkillisen kuoleman jälkeen. Hänen vierellään oli puolustusministeri Sergei Shoigu.

Korobovin kuolema on varsinkin Britanniassa ollut iso uutinen, sillä häntä pidettiin yhtenä pääarkkitehtina ex-venäläisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytysoperaatiossa. Brittiviranomaiset ovat syyttäneet GRU:n toteuttaneen hermokaasuiskun Salisburyssa viime maaliskuussa ja esittäneet epäilyjen tueksi mittavan todisteluketjun kahden GRU:n agentin liikkeistä.

Huhuja sairastumisesta

Skripal-epäilyistä kerrottiin syyskuun alussa ja ne nostattivat suuren kansainvälisen kohun, jossa Venäjä ja epäillyt agentit toistuvasti kiistivät syyllisyytensä. Pian tämän jälkeen käynnistyivät kuitenkin myös huhut Korobovin aseman horjumisesta.

Lue lisää: 8 outoa yksityiskohtaa, jotka vievät pohjaa Skripalien myrkytyksestä epäiltyjen matkakertomukselta

Lokakuun alussa Venäjän oppositiomediassa kerrottujen vahvistamattomien tietojen mukaan presidentti Vladimir Putin olisi kutsunut Korobovin Kremliin syyskuun puolivälissä ja ripittänyt tätä epäonnistumisista muun muassa ”Yhdysvalloissa, Britanniassa, Hollannissa ja Montenegrossa”. Paluumatkallaan tapaamisesta Korobovin kerrottiin alkaneen voida huonosti.

Jo lokakuun alussa liikkui kuitenkin myös huhuja Korobovin syövästä.

Vuonna 1918 puna-armeijan osaksi perustettu sotilastiedustelu GRU juhli aiemmin tässä kuussa satavuotista taivaltaan mahtipontisesti Moskovassa, ja huomiota herätti Korobovin poissaolo. Tilaisuudessa Putinin kerrottiin ylistäneen GRU:n agentteja vuolaasti isänmaan puolesta uhrautumisesta ja esimerkin antamisesta tulevaisuuden agenteille.

Putin puhui GRU:n satavuotisjuhlissa marraskuun alussa ja ylisti GRU:ta esimerkillisestä uhrautumisesta.

Mukana kohuoperaatioissa

Korobov ehti tehdä 40-vuotisen uran Venäjän armeijassa. Sotilastiedustelupalvelun riveihin hän liittyi 1980-luvun puolivälissä ja kohosi arvoasteikossa lopulta strategisesta tiedustelusta vastaavaksi johtajaksi.

GRU:n johtoon Korobov nousi toisen äkillisen, nuorena tapahtuneen kuoleman johdosta. Hänen edeltäjänsä ja aiemman aisaparinsa Igor Sergunin kerrottiin menehtyneen sydänkohtaukseen 58-vuotiaana tammikuussa 2016 sen jälkeen kun tämä oli vieraillut Syyriassa.

Lue lisää: Nämä kaikki länsi syyttää Venäjän salaisen GRU:n hakkeroineen – ”Toimet ovat holtittomia ja vastuuttomia”

Igor Korobovin kerrottiin menehtyneen ”vaikeaan ja pitkäaikaiseen sairauteen”.

Korobovin epäillään viime kädessä vastanneen useista häikäilemättömistä operaatioista, joihin GRU ryhtyi länsimaissa.

Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Mueller on nostanut syytteet 12 GRU-agenttia vastaan vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantumisesta, ja GRU:n uskotaan toimineen Itä-Ukrainan venäläismielisten separatistien apuna jo vuosia. Montenegrossa GRU:n agenttien on syytetty järjestelleen jopa vallankaappausyritystä vuonna 2016 maan Nato-jäsenyyden estämiseksi, ja kahta venäläisagenttia etsitään tapaukseen liittyen.

GRU-agentit valokeilassa

Mikäli Korobov joutui epäsuosioon Kremlissä, syitä voi olla monia. Putinin petturiksi nimittämä Sergei Skripal ei kuollut novitshok-myrkkyyn, mutta yksi sivullinen menehtyi. Epäillyt murhayrityksen toteuttajat kyettiin yhdistämään löyhästi jopa erikoisvalmisteiseen hajuvesipulloon, jossa myrkkyä väitetysti kuljetettiin. Miehistä on kansainvälinen etsintäkuulutus, ja heidän on kerrottu liikkuneen väärillä henkilöllisyyksillä aiemminkin.

Toinen Skripaleihin liittynyt takaisku GRU:lle tuli Hollannissa.

Putin vieraili sotilastiedustelu GRU:n päämajassa Moskovassa marraskuussa 2006. Aiemmin huippusalaisen organisaation tunnuksessa on musta lepakko.

Hollannin viranomaiset nappasivat viime huhtikuussa kiinni neljä GRU:n agenteiksi epäiltyä venäläismiestä, joiden uskottiin pyrkineen hakkeroimaan kemiallisten aseiden valvontajärjestön OPCW:n toimiston tietokonejärjestelmän. Miehillä oli matkaliput myös Sveitsiin, jossa sijaitsi novitshok-näytteitä tutkinut OPCW:n laboratorio. Venäläismiehet karkotettiin Hollannista, ja tapauksesta kerrottiin julkisuuteen lokakuussa suuren kohun saattelemana samalla kun näidenkin GRU-agenttien kuvat julkaistiin.

Lue lisää: Uusi iso GRU-paljastus: Epäillyn tiedustelu-upseerin Lada löytyi ajoneuvorekisteristä – tieto johti satojen nimien äärelle

Venäjä on järjestelmällisesti kiistänyt osallisuutensa epäiltyihin rikoksiin.

GRU:n agenttien paljastumisten ja operaatioiden epäonnistumisten takia aiemmin Venäjän salaisimpiin kuulunut tiedusteluorganisaatio on noussut hämärästä parrasvaloihin, ja sen toimintatavoista tiedetään nyt länsimaissa huomattavan paljon. Sen uskotaan toteuttaneen hämäräperäisten, klassisten agenttioperaatioiden lisäksi myös laajaa verkkohakkerointia. Nämä ovat aiheuttaneet laajaa protestointia länsimaissa, ja operaatiot ovat osaksi kääntyneet Venäjän voitoista imagotappioiksi.

Salavierailu Yhdysvaltoihin

Korobov oli Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisen vuoksi asetettu henkilökohtaisesti Yhdysvaltain pakotelistoille jo joulukuussa 2016.

Tämä ei silti estänyt häntä osallistumasta kohutulle matkalle Yhdysvaltoihin viime tammikuussa. Presidentti Donald Trumpin hallinto joutui selittelemään vierailua perin pohjin, kun se paljastui jälkikäteen. Hallinnon mukaan maiden ylimmät tiedusteluviranomaiset olivat keskustelleet terrorismin vastaisesta taistelusta ja varautumisesta jalkapallon MM-kisoihin Venäjällä.

Korobov kuului virkansa puolesta Venäjän etuoikeutettuihin ja hänen kerrotaan asuneen korkeimman eliitin asuintalossa Moskovassa.

Korobovin kuolemasta esitettiin torstaina Venäjällä virallinen surunvalittelu hänen omaisilleen ja samalla paljastettiin, että hänelle oli myönnetty maan korkein kunnianosoitus, Venäjän federaation sankarin arvonimi.

Korobovin vahvin seuraajaehdokas on GRU:n apulaisjohtaja Igor Kostjukov, jonka kerrottiin hoitaneen Korobovin tehtäviä tämän rinnalla jo jonkin aikaa. Kostjukov oli muun muassa johtanut aiemmin mainittuja GRU:n satavuotisjuhlallisuuksia marraskuun alussa.

Korobovin seuraajaehdokas, vara-amiraali Igor Kostjukov (vas.) istui Putinin vieressä GRU:n satavuotisjuhlissa Moskovassa 2. marraskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?