Raamatullisessa maisemassa avautui helvetillinen näky – jokivesi täyttyi raadoista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raamatullisessa maisemassa avautui helvetillinen näky – jokivesi täyttyi raadoista

Tuhansia tonneja makean veden karppeja on huuhtoutunut Eufrat-joen rantavesiin Irakissa.

22.11.2018 0:22

Äärijärjestö Isisin hirmuvallan aiheuttamista tuhoista ja inhimillisistä kärsimyksistä eroon pyrkivä Irak painii alati pahenevien ympäristöongelmien kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ympäristön pilaantumiseen liittyvät ongelmat ovat konkretisoituneet viime päivinä Irakin halki virtaavalla Eufrat-joella, jonka rantavesiin on huuhtoutunut tonneittain kuolleita kaloja.

Irakilaismiehet katselevat ihmeissään kuolleiden kalojen ”merta” Eufrat-joella.­

Kalakuolemat ovat suututtaneet monia, joiden elinkeino on riippuvainen kaloista.­

Uutistoimisto Reutersin mukaan kalat ovat karppeja. Karpit ovat Irakin kansallisruokaa, ja useimmiten niitä tarjoillaan grillattuina.

Maailman terveysjärjestö WHO on tutkinut kalakuolemia, jotka ovat aiheuttaneet suuria taloudellisia menetyksiä paikallisille kalastajille ja kalanviljelijöille.

WHO:n selvitysten perusteella kalakuolemien arvioidaan aiheutuneen vedessä olevista koliformisista bakteereista, raskasmetalleista sekä ammoniakista.

Kuolleita kaloja on löydetty joesta tuhansia tonneja.­

Kalakuolemia on tapahtunut niin paljon, ettei niiden siivouksesta selvitä käsivoimin.­

Irakilaisviranomaisten mukaan jokiveden saastumisessa ei ole havaittu merkkejä tahallisista toiminnasta. WHO:n ja paikallisten viranomaisten selvityksissä ei ole myöskään ilmennyt, että jokivesi olisi ollut ihmisille myrkyllistä.

Ongelmien laajuuden vuoksi tutkimuksia on jatkettu ja tuoreimpien testitulosten odotetaan valmistuvan ensi viikolla.

WHO:n selvityksissä on ilmennyt, että kalakuolemilla on yhteys jokivedestä löydettyihin raskasmetalleihin, ammoniakkiin sekä koliformisiin bakteereihin.­

Valtaosa kuolleista kaloista on karppeja.­

Irakilla on ollut jo aikaisemmin vaikeuksia tarjota kansalaisilleen riittävästi puhdasta juomavettä etenkin maan eteläisissä osissa.

Turkin itäosista alkunsa saava Eufrat laskee Persianlahteen. Yhdessä itäpuolellaan virtaavan Tigris-joen kanssa joet muodostavat alueen, joka on tunnettu jo tuhansien vuosien ajan Raamatussakin useasti mainittavana Kaksoisvirtainmaana eli Mesopotamiana.

Kalanviljelijöille kalakuolemat ovat merkinneet valtavia taloudellisia menetyksiä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?