Trump yritti sanoa Khashoggista viimeisen sanan – jopa republikaanit pöyristyivät

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvaltain presidentin tulkittiin viittaavan lausunnollaan siihen, ettei hallinto aio rangaista Saudi-Arabian kruununprinssiä toimittaja Jamal Khashoggin murhasta, vaikka tämä olisi tiennyt siitä etukäteen.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vakuutti tiistaina Yhdysvaltojen pysyvän ”lujana kumppanina” Saudi-Arabialle siitä huolimatta, että hän pitää mahdollisena, että maan kruununprinssi Mohammed bin Salman tiesi suunnitelmasta murhata sauditoimittaja Jamal Khashoggi.

– Voi olla erittäin mahdollista, että kruununprinssillä oli tieto tästä traagisesta tapahtumasta – ehkä hän tiesi, tai ehkä hän ei tiennyt! Trump sanoi Valkoisen talon tiistaina julkaiseman lausunnon mukaan.

– Emme ehkä koskaan saa tietää kaikkia yksityiskohtia liittyen herra Jamal Khashoggin murhaan. Joka tapauksessa olemme Saudi-Arabian kuningaskunnan liittolaisia, lausunnossa sanottiin.


Viime viikolla useat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kertoivat, että keskustiedustelupalvelu CIA pitää kruununprinssiä Khashoggin murhan tilaajana. Trumpin mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelut tutkivat edelleen todistusaineistoa Khashoggin murhasta, joka tapahtui 2. lokakuuta Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.
Trumpiin on viime aikoina kohdistunut paineita kongressin taholta, sillä sekä demokraattien että republikaanien edustajat ovat vaatineet kovempia sanktioita Saudi-Arabialle murhasta johtuen. Presidentin lausunto on herättänyt Yhdysvalloissa laajaa pöyristystä muun muassa kongressiedustajien ja ihmisoikeusjärjestöjen taholla.

– Kruununprinssin käytös on monilla tavoin osoittanut epäkunnioitusta suhteitamme kohtaan ja se on tehnyt hänestä minun silmissäni enemmän kuin myrkyllisen, Trumpin tukijana tunnettu Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoi New York Timesin mukaan.

– Presidentin ja ulkoministeriön Khashoggi-lausunnot ovat ristiriidassa ulkopolitiikkamme, kansallisten intressiemme, perusihmisoikeuksien sekä Amerikan suuruuden kanssa. Sanktiot eivät välttämättä vaadi liittolaisuuden lopettamista, vaan ne vaativat todellisia ja tuskallisia seurauksia, republikaanien entinen presidenttiehdokas ja Utahin senaattorina tammikuussa aloittava Mitt Romney twiittasi.

Trump: ”En aio tuhota maailmantaloutta”

Valkoisen talon mukaan Trump vastasi mediassa oudoksi kuvaillun lausuntonsa muotoilusta itse, ja sen kerrottiin heijastelevan hänen syvimpiä näkemyksiään asiasta. New York Timesin mukaan Trump vaikutti lausunnollaan pyrkivän siihen, että keskustelu Yhdyvaltojen suhtautumisesta Khashoggin murhaan loppuisi.

– Olen melko varma, että tässä on kyse siitä, että Saudi-Arabia ensin, eikä Amerikka ensin. Olen myös melko varma, että John Bolton kirjoitti sen, twiittasi puolestaan Kentuckyn republikaanisenaattori Rand Paul viitaten Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajaan.
– Presidentti viittaa siihen, että Saudi-Arabia on pienempi kahdesta pahasta verrattuna Iraniin ja siihen, ettei Yhdysvallat rankaise Saudi-Arabiaa toisinajattelijatoimittajan brutaalista murhasta ja paloittelusta konsulaatissaan. Olen eri mieltä, Paul jatkoi.

Paul lupasi myös edistää lainsäädäntöä, jolla pyritään Saudi-Arabiaan kohdistuvan aseviennin sekä Jemenin sodan lopettamiseen. Tiistaina senaatin ulkopoliittinen komitea lähetti Trumpille kirjeen, jossa häntä vaadittiin määrittelemään tarkasti, oliko kruununprinssi hallinnon näkemyksen mukaan osallinen Khashoggin murhaan.


Reutersin mukaan Trump totesi myöhemmin toimittajille puhuessaan, ettei aio keskeyttää asekauppaa Saudi-Arabian kanssa, koska hänen mukaansa olisi ”typerää” hyödyttää Venäjää ja Kiinaa, jotka ovat Yhdysvaltojen suurimpia kilpailijoita asemarkkinoilla.

Trump painotti Saudi-Arabian aseostojen merkitystä sekä saudien roolia öljyn hinnan sääntelyssä.

– Minulle tämä on hyvin yksinkertaista. Amerikka ensin. En aio tuhota maailmantaloutta, enkä aio tuhota maamme taloutta hölmöilemällä Saudi-Arabian kanssa, Trump sanoi.

Korjaus 21.11.2018 klo 17.25: Korjattu Rand Paulin nimi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt