Eristäytyneet alkuasukkaat tappoivat saarelleen väkisin pyrkineen amerikkalaissaarnaajan – ”Häntä ammuttiin nuolilla, mutta hän jatkoi kävelemistä”

Julkaistu:

Viranomaiset yrittävät löytää 27-vuotiaan yhdysvaltalaismiehen ruumista helikoptereiden avulla, mutta saarella elävät sentinelit eivät päästä heitä laskeutumaan.
Yhdysvaltalainen matkailija on surmattu Intialle kuuluvilla Andamaanien ja Nikobaarien saarilla, kertoo Reuters. Asian vahvisti poliisi keskiviikkona.

– Murhatapaus on rekisteröity, paikallinen poliisi kertoi nimettömänä Reutersille.

Surma tapahtui saariryhmään kuuluvalla Pohjois-Sentinelin saarella, jolla elävät sentinelit ovat yksi maailman eristäytyneimmistä kansoista. Sentinelit kieltäytyvät kaikista kontakteista ulkomaailman kanssa, ja jotkut alkuasukasheimon alueelle tunkeutuneista ovat aiemminkin menettäneet henkensä.


Viranomaisten mukaan yhdysvaltalainen John Allen Chau, 27, oli vuokrannut kalastusveneen, jota kuljettaneiden kalastajien avulla hän pääsi saaren läheisyyteen 16. marraskuuta. Loppumatkan saarelle hän taittoi kanootilla.

Intialaisen NDTV-kanavan mukaan kalastajat kertoivat nähneensä, kuinka Chau joutui nuolisateeseen heti saarelle rantauduttuaan. Heidän mukaansa alkuasukkaat raahasivat tämän jälkeen miehen rannalle.

Poliisin mukaan Chau oli ennenkin vieraillut saarella, ja hänellä oli jostakin syystä vahva halu tavata sentinelejä. AFP:lle puhuneen lähteen mukaan mies yritti päästä Pohjois-Sentinelin saarelle jo marraskuun 14. päivänä, mutta se ei onnistunut.

– Kaksi päivää myöhemmin hän lähti matkaan paremmin valmistautuneena. Häntä ammuttiin nuolilla, mutta hän jatkoi kävelemistä. Kalastajat näkivät heimolaisten sitovan köyden hänen kaulansa ympärille ja raahaavan hänen ruumistaan. Heitä pelotti ja he pakenivat. Seuraavana aamuna he palasivat ja näkivät ruumiin rannassa, lähde kertoi.


Poliisi kertoi pidättäneensä kalastajat myöhemmin heidän palattuaan saariston pääkaupunkiin Port Blairiin. Viranomaisten kerrottiin nyt etsivän Chaun ruumista helikoptereiden avulla, mutta sentinelit eivät päästä koptereita laskeutumaan saarelle.

NDTV:n tietojen mukaan Chau oli jonkinlainen ”saarnaaja”, joka oli kertonut olevansa kiinnostunut käännyttämään sentinelejä.

Rajoituksia lievennettiin alkuvuodesta

Andamaaneilla ja Nikobaareilla elää useita suojeltuja, eristyneitä ja sukupuuton partaalla olevia alkuperäiskansoja, jotka joutuvat toisinaan tahtomattaan törmäyskurssille ulkomaailman kanssa. Esimerkiksi Andamaanien pääsaarten halki kulkevan valtatien käyttöä ei suositella turisteille, sillä tie kulkee heimoalueiden läpi ja sillä liikkuvat autot ovat toisinaan joutuneet alkuasukkaiden hyökkäysten kohteeksi.

Vuoden 2011 väestönlaskennassa sentinelejä arvioitiin olevan jäljellä noin 40. He ovat metsästäjä-keräilijöitä.


Viime aikoihin asti Pohjois-Sentinelille ja useille muille saarille nouseminen oli ollut ehdottomasti kiellettyä ulkopuolisilta. Rajoituksia lievennettiin kuitenkin NDTV:n mukaan aiemmin tänä vuonna, eikä ulkomaalaisilta vaadita enää viranomaisten lupaa esimerkiksi Pohjois-Sentinelille menemiseen.

– Olemme tietoisia raporteista koskien Yhdysvaltain kansalaista Andamaanien ja Nikobaarien saaristossa, Intian mantereella Chennaissa toimivan Yhdysvaltain konsulaatin tiedottaja kertoi.

Hänen mukaansa konsulaatti selvittää asiaa paikallisten viranomaisten kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt