Karjala-vaatimus leviää Venäjällä – PS-nuorten tempauksesta uutisoi ensin Kremliä lähellä oleva sivusto

Perussuomalaisten nuorten aloite Karjalan palauttamisesta ryhtyi leviämään Venäjällä ennen kuin sitä edes huomioitiin Suomen mediassa.

20.11.2018 16:09

Venäjän mediassa on ryhtynyt leviämään alkuviikosta uutinen, jonka mukaan perussuomalaiset nuoret haluavat, että Suomen pitäisi vaatia menetettyä Karjalaa takaisin.

Erikoista asiassa on se, että vaatimuksen huomasi – ja sen katsoi uutisoimisen arvoiseksi – ensimmäisenä nimenomaan Venäjän media.

Venäjällä perussuomalaisten nuorten Karjala-haaveista kertoi ensimmäisenä Vzgljad-lehti, joka on Kremliä lähellä oleva yhteiskunnallisiin asioihin keskittynyt julkaisu.

Internetissä ilmestyvän Vzgljad-lehden pääomistaja on tällä hetkellä venäläistietojen mukaan Sosiaalisten tutkimusten asiantuntijainstitutti EISI, jolla on puolestaan yhteydet Venäjän presidentinhallintoa johtavaan Anton Vainoon sekä presidentinhallinnon varajohtajaan Sergei Kirijenkoon.

– Suomessa aiotaan vaatia Venäjältä ”Karjalan palauttamista”, Vzgljad otsikoi 19. marraskuuta julkaistun uutisensa.

Venäläislehti on jakanut todisteeksi linkin PS-nuorten hallituksen jäsenen Henri Hautamäen twiittiin, jossa on mukana myös kartta. Lehti huomauttaa, että Hautamäen Kajala-twiitin on jakanut edelleen myös PS-nuorten virallinen twitteritili @PS_Nuoret.

– Perussuomalaisten nuorten syyskokous on tehnyt päätöksen julistaa, että Suomen pitäisi virallisesti vaatia Venäjälle toisen maailmansodan lopussa luovutettujen alueiden (Karjala mukaan lukien) palauttamista, eli siten paluuta vuoden 1939 rajoihin, lukee Hautamäen kirjoittamassa viestissä englanniksi.

Häshtägeillä twiitin loppuun on lisätty asiasanat #turpo, #venäjä ja #karjalatakaisin.

Perussuomalaisten nuorten Karjala-julistuksesta kertoo myös Murmanskin alueen uutisiin keskittyvä Severpost.ru-nettisivusto. Jutun kuvitukseksi on liitetty otos Ruotsin Vastarintaliikkeen marssilta marraskuulta 2009.

Tiistain aikana artikkeli on levinnyt Venäjän mediassa jo laajemmalle. Perussuomalaisten nuorten Karjala-haaveista ovat kertoneet esimerkiksi uutissivusto Fontanka.ru sekä nettisivut Pravda.ru, Topwar.ru. Kyseiset jutut aukeavat venäjäksi sivuston nimeä klikkaamalla.

Vzgljad-lehden keskustelupalstalle on kertynyt jo yli 250 kommenttia aiheesta, ja suurin osa postauksista on jollain tavalla provokatiivisia. Kommenteissa kysellään muun muassa, aikovatko perussuomalaiset ottaa Karjalan takaisin sotimalla ja julistetaan, että Venäjälle pitäisi palauttaa kaikki siihen aikanaan kuuluneet alueet.

Yksi kirjoittaja ehdottaa puolestaan, että ”kompromissina Karjalan voisi yhdistää Suomeen Venäjän federaation yhteydessä, jolloin kaikki olisivat tyytyväisiä ja suomalaisugrilaiset kansat olisivat jälleen kaikki yhdessä”. Moni kyselee myös, miksi pitäisi palata vuoden 1939 rajoihin, kun voisi palata vaikkapa syksyn 1917 rajoihin.

Vzgljad-lehden jutussa kerrotaan, että twiittiin liitetystä kartasta päätellen perussuomalaisten nuorten aloitteessa kyse on ”vain muutamista Karjalan tasavallan alueista Laatokan lähellä” sekä Petsamon ja Sallan alueista, jotka kuuluvat nykyisin Murmanskin alueeseen. Nämä alueet on korostettu kartassa punaisella. Vain-sanamuodolla haluttaneen selventää tavallisille venäläisille lukijoille sitä, että Suomessa käytetty ilmaus ”Karjalan palauttaminen” ei tarkoita yksi yhteen samaa kuin nykyinen Venäjän Karjalan tasavalta.

On epäselvää, mistä lähteestä Hautamäen twiitissä mukana oleva kartta on otettu, mutta siihen on korostettu lisäksi harmaalla värillä Porkkala ja Suomenlahden pohjukan saaret. Porkkalan vuokra-alueen Suomi on jo saanut takaisin vuonna 1956, mutta Suomenlahden ulkosaaret kuuluvat yhä Venäjälle.

Tästä on kyse

PS-nuoret hyväksyi viime viikonlopun syyskokouksessaan Kuopiossa aloitteen, jolla se toivoo Karjalan ja muiden Venäjälle luovutettujen alueiden palauttamista Suomelle.

Aloitteen mukaan Venäjän pitäisi luovuttaa Suomelle takaisin Pariisin rauhansopimuksessa luovutetut alueet: Karjala, Salla ja Petsamo. Aloitteen mukaan Suomen pitäisi aloittaa neuvottelut Venäjän kanssa, ja jos Venäjä ei palautuksiin suostu, ”Suomen on odotettava oikeaa hetkeä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?