Ulkomaat

Todistaja: Huumeparoni El Chapo määräsi häikäilemättömästi vastustajansa tapettavaksi – yksi ele koitui miehen kohtaloksi

Julkaistu:

Syyttäjien todistajan puheista huumeparoni El Chaposta piirtyi kuva väkivaltaa kaihtamattomana kartellipomona.
Huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzmanin oikeudenkäynnin kolmantena päivänä valamiehet kuulivat väitteitä Guzmanin yhteyksistä ainakin kuuteen murhaan. Syyttäjien mukaan Guzman on ollut osallisena yhteensä yli 30 murhassa.

Todistajanpenkillä istui Jesus Zambada García, jonka Ismael-veli on johtanut yhdessä Guzmanin kanssa vaikutusvaltaista Sinaloa-kartellia. García työskenteli myös itse kartellissa vastaten muun muassa kirjanpidosta ja logistiikasta ennen pidätystään vuonna 2008.


García kertoi oikeudelle, ettei Guzman epäröinyt tapattaa kilpailevien kartellien jäseniä, The New York Times uutisoi.

Esimerkiksi entinen Sinaloa-kartellin jäsen Rodolfo Carrillo Fuentes, joka johti Juarezin kartellia, joutui Guzmanin mustalle listalle liittouduttuaan kilpailevan Los Zetas -huumekartellin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun kaksikko tapasi sopiakseen rauhasta, Carrillo Fuentes ei tarttunut Guzmanin ojentamaan käteen. Pian tämän jälkeen aseistautuneet salamurhaajat odottivat Carrillo Fuentesia ja tämän pahaa-aavistamatonta vaimoaan elokuvateatterin edustalla Culiacánissa.

– Chapo sanoi aikovansa tappaa hänet, García sanoi.


Garcían mukaan Carrillo Fuentesin surma vuonna 2004 kiihdytti kartellisotaa.

García kertoi myös muun muassa, kuinka korruptoitunut poliisi houkuteltiin talosta ulos luotisateeseen väittämällä, että tämän poika oli jäänyt auton alle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Poika ei edes tajunnut, että mitään oli tapahtunut, García sanoi Reutersin mukaan.

– Hän vain jatkoi matkaansa kouluun.

Guzmanin puolustus kiinnitti ristikuulustelussa huomiota siihen, että Garcían kertomus vaikutti osaksi muuttuneen matkan varrella. Esimerkiksi oikeudelle García kertoi, että hän oli auttanut järjestämään helikopterin Guzmanille, jotta tämä välttyi kiinniotolta ensimmäisen vankilapakonsa jälkeen. Puolustuksen mukaan García ei ollut aiemmin maininnut helikopterista mitään.


García myönsi, että oli mahdollista, ettei hän ollut puhunut helikopterista ennen oikeudenkäyntiä. Hän kuitenkin vakuutti kertovansa totuuden.

Garcían on määrä todistaa oikeudessa vielä tiistaina.