Venäjän lähetystö tyrmää Suomen gps-puhuttelun: ”Meille ei annettu mitään todisteita häirinnän lähteestä Venäjällä”

Venäjän Suomen-suurlähetystö on julkaissut nettisivuillaan kommentin, jossa se vaatii ”asiantuntijoiden välistä dialogia” Lapissa tapahtuneeksi kerrotun gps-häirinnän selvittämiseksi.

Venäjän suurlähettiläs menossa ulkoministeriöön tänään. Suurlähetystö on julkaissut asiasta kommentin nettisivuillaan.

Venäjän Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov oli maanantaina valtiosihteeri Matti Anttosen puhuteltavana liittyen gps-satelliittipaikannusjärjestelmän häiriöihin Lapissa Naton suursotaharjoituksen aikana.

Kaikesta päätellen Venäjä ei ole tyytyväinen puhuttelun kulkuun, sillä se vaatii yhä Suomelta konkreettisia todisteita väitetystä häirinnästä ja sen väitetystä tulosta Venäjän alueelta.

– Kiinnitimme huomiota siihen, että meille ei esitetty mitään tietoja siitä, että häirinnän lähde sijaitsi väitetysti Venäjällä, sanotaan Venäjän suurlähetystön nettisivuilla julkaistussa virallisessa lausunnossa.

Tämän lisäksi Venäjä antaa ymmärtää, että se haluaisi päästä käymään ”ammattilaisten välistä dialogia” väitettyyn häirintään liittyen sekä Suomen että Norjan kanssa.

– Meidän mielestämme tällaisten tilanteiden ammattimainen käsittely vaatisi asiantuntijoiden välistä yksityiskohtaista dialogia alueen maiden kyseisestä aihealueesta vastaavien viranomaisten välillä, suurlähetystön lausunnossa lukee.

Valtiosihteeri Matti Anttonen kävi maanantaina keskustelun GPS-häirinnästä Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin kanssa.

Venäjän vaatimus todisteiden esittämisestä kuuluu perinteiseen Kremlin tapaan reagoida kaikkiin kansainvälisiin kohuihin, joista Venäjää epäillään.

Venäjän strategiana on esittää itse viimeiseen asti täysin tietämätöntä ja syytöntä ja pakottaa siten vastapuoli – tai uhri – paljastamaan omat tiedonhankintakeinonsa ja todisteensa. Monissa tapauksissa on kuitenkin havaittu, että Venäjä jatkaa silti tapahtuneen kiistämistä siitäkin huolimatta, että sille esitettäisiin länsimaalaisittain katsoen täysin aukottomat tiedot ja todisteet.

Gps-häirinnän kohdalla Venäjä voi jatkaa todisteiden vaatimista varsin turvallisin mielin sen vuoksi, että sen paremmin Suomen kuin Norjankaan asevoimien intresseissä ei ole paljastaa Venäjälle kaikkia kykyjään ja tiedonsaantimenetelmiään.

Vaadittu ”asiantuntijoiden dialogi” liittyy puolestaan samaan strategiaan, jolla Venäjä vaati aikanaan perustettavaksi Suomen ja Venäjän yhteistä lapsiasioiden komissiota. Näin vastapuoli yritetään pakottaa tutkimaan ja selvittämään yhdessä Venäjän kanssa väitettyjä ongelmia, jotka Venäjä on kuitenkin itse ensin luonut.

Venäjän suurlähetystön antaman lausunnon mukaan suurlähettiläs Pavel Kuznetsov ei saanut Suomelta mitään todisteita väitetystä GPS-häirinnästä.

Venäjän lähetystön mukaan Suomi olikin halukas parantamaan viranomaisten välistä tiedonkulkua Kuznetsovin ja Anttosen keskustelun perusteella.

– Suomen taholta myönnettiin, että on tarkoituksenmukaista tutkia viranomaisten välisen tiedonvaihdon parantamista liittyen siviili-ilmailun lentoihin ja mahdollisesti muuttuneisiin tilanteisiin, suurlähetystön lausunnossa sanotaan.

Norjan ulkoministeriö kävi vastaavanlaisen keskustelun Venäjän Norjan-lähetystön edustajan kanssa perjantaina, uutistoimisto Tass kertoi.

Norja ja Suomi ovat ilmoittaneet, että ne uskovat Venäjältä tulleiden signaalien häirinneen gps-satelliittipaikannusjärjestelmää Lapissa Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana. Harjoitus pidettiin 16.10.-7.11. välisenä aikana.

Suurlähettiläs Kuznetsovin kerrottiin painottaneen Suomelle puhuttelun aikana, että lentoturvallisuus on erittäin tärkeää myös Venäjälle.

– Venäjän taholta korostettiin, että lentojen turvallisuus on Venäjälle yhtä tärkeää kuin Suomellekin, suurlähetystön lausunnossa lukee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?