Trumpin Suomi-puheet tulkittiin haravoinniksi – mutta tarkoittiko hän sittenkin jotain aivan muuta?

rac

Julkaistu:

Puhuiko Yhdysvaltain presidentti sittenkään haravoinnista?
Kaliforniassa on riehunut marraskuussa maan kaikkien aikojen tuhoisin metsäpalo. Ainakin 76 ihmishenkeä vaatinut liekkimeri sai lauantaina presidentti Donald Trumpin vaatimaan parempaa metsänhoitoa.

Malliesimerkiksi kelpasi Suomi, jossa ”käytetään paljon aikaa haravointiin” (raking).

Trump kertoi jopa keskustelleensa metsänhoidosta presidentti Sauli Niinistön kanssa. Niinistö muisteli IS:lle, että haravoinnista ei tosin ollut puhetta.
Metsien haravointi herätti ymmärrettävästi hilpeyttä. Suomessa lähimmäs osuva metsänhoidollinen toimepide on raivaus kantoharalla. Tuo kaivinkoneen kauhaan kiinnitettävä nelipiikkinen koura on karkeudessaan kaukana tavallisen suomalaisen ymmärtämästä haravasta, jolle on kuluneen kuukauden aikana ollut käyttöä lähinnä kotipihoilla ja puistoissa.

On kuitenkin mahdollista, että presidentti ei puhunut haravoinnista. Luonnonvarakeskuksen professori Antti Asikainen huomautti maanantaina Twitterissä, että Yhdysvalloissa ja Kanadassa raking-sanaa käytetään myös metsäpohjien koneellisesta siivoamisesta risuista, oksista ja rangoista.

Työkaluna ei ole harava, vaan puskutraktori, jonka edessä on ritilämäinen lisäosa. Siinäkin on haravamaiset piikit, mutta ne tuovat mieleen ennemmin kantoharan kuin tutun pihalehtien kokoajan.


Asikainen ehdottaa, että ”raking” käännettäisiin tässä yhteydessä hakkuutähteiden korjuuksi.

Puskutraktoreilla puuaines ajetaan isoihin kasoihin, jotka yleensä poltetaan. Asikainen kertoo, että Kanadan talvessa roihuaa käsittämättömän suuria kokkoja, joita sytetään jopa liekinheittimillä. Koko prosessin syynä on metsäpalojen torjunta.

Viime aikoina Yhdysvalloissa ja Kanadassa on tosin ryhdytty käyttämään hakkuutähteitä myös energiantuotantoon joko hakkeena tai pelletteinä.

Mahtavaa mainosta Suomelle

Luken erikoistutkija Juha Laitila arvelee, että Trump on kenties lauantaina tarkoittanut palavan puuaineksen korjaamista pois metsästä.

– Raking-sanan käyttö on varmaan tarkoittanut sitä, että poliittinen johtaja on halunnut käyttää ymmärrettävää termiä.

Suomalaisten kannattaisikin nähdä Trumpin kommentit myönteisessä valossa, Laitila arvelee. Hänestä Suomi sai tunnustusta metsäpalojen ehkäisystä.

– Venäjällä palaa joka kesä metsää, ja viime kesänä paloi Ruotsissakin, mutta ei Suomessa (samassa mittakaavassa). Voi tässä rintaa röyhistellä.
Luken asiantuntijoiden mielestä tärkeimmät syyt metsäpalojen vähäisyyteen verrattuna Kaliforniaan löytyvät ilmastosta ja metsänhoidosta. Kaliforniassa on kuumaa ja kuivaa erityisesti loppukesästä, ja ilmastonmuutos vielä voimistaa tätä. Kuiva ilma tappaa pintakasvillisuutta, jonka jälkeen se on entistä tulenarempaa.

Suomessa metsäautoteiden verkostot pysäyttävät metsäpalojen etenemisen maata pitkin ja teiden ansiosta palokunta pääsee nopeasti paikalle. Suomessa metsää myös harvennetaan enemmän kuin Kaliforniassa, mikä osaltaan vähentää tulenaran aineksen määrää.

Harvennushakkuissa puustosta poistetaan kolmanneksesta puoleen, Metsähallituksen metsähoitojohtaja Heikki Savolainen kertoi sunnuntaina IS:lle. Savolaisen mukaan Suomessa on paljon myös järviä, jokia ja turvemaita, jotka ovat luontaisia paloesteitä.
– Tämä voisi olla suomalaiselle bioenergiatekniikka- ja metsäosaamiselle parasta mahdollista mainosta, Laitila sanoo.

Trumpin todelliset metsänhoidolliset mielenliikkeet ovat tietysti vain hänen itsensä tiedossa. Saiko raking innoituksensa kuvitteellisesta Suomesta vai oliko kyseessä täsmällinen termi?

Lauantaisella videolla presidentti haroo sormillaan, melkein kuin haravoisi. Vai ovatko ne sittenkin puskutraktorien liikkeitä?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt