Trump hämmensi puheillaan suomalaisten metsien haravoinnista – Niinistön kommentit IS:lle leviävät maailmalla

Presidentti Sauli Niinistö ei muista puhuneensa Trumpin kanssa haravoinnista.

Presidentti Sauli Niinistö ei muista puhuneensa Donald Trumpin kanssa haravoinnista.

Kaliforniassa maastopalojen vuoksi vierailulla ollut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump herätti lauantaina hämmennystä kommentoimalla suomalaista metsänhoitoa, josta hän on omien sanojensa mukaan keskustellut Suomen presidentin Sauli Niinistön kanssa.

Trumpilta kysyttiin vierailun yhteydessä, mitä voisi olla tehtävissä maastopalojen estämiseksi. Hänen mukaansa avainasemassa on metsien aluskasvillisuudesta huolehtiminen.

– Olin Suomen presidentin kanssa, ja hän sanoi, ”Meillä on hyvin erilaista – olemme metsäkansa”. Hän puhui metsäkansasta, ja he viettävät paljon aikaa haravoiden ja siivoten ja erilaisia asioita tehden. Ja heillä ei ole minkäänlaista ongelmaa, Trump sanoi.

Kommentti on herättänyt hämmennystä, koska haravointia ei normaalisti kuulu suomalaisen metsänhoidon keinovalikoimaan, toisin kuin esimerkiksi harvennus.

IS tavoitti sunnuntaina presidentti Niinistön, joka vahvisti keskustelleensa Kalifornian metsäpaloista Trumpin kanssa viikko sitten Pariisissa. Niinistö sanoi kertoneensa Trumpille suomalaisesta metsäpalojen valvontajärjestelmästä ja -verkosta.

– Haravoinnista ei sen sijaan ollut puhetta, Niinistö kertoi IS:lle naurahtaen.

Niinistö arveli, että haravointi oli tullut Trumpin mieleen, kun tämä oli nähnyt palomiesten haravoivan tuhoalueiden metsissä Kaliforniassa. Trumpin käyttämää englanninkielistä sanaa raking hän ei muistanut käyttäneensä.

Sunnuntai-iltaan mennessä Niinistön kommentit olivat saaneet jo melkoista näkyvyyttä maailmalla. Syynä tähän on IS:n uutisen englanninkielinen versio, jota ensimmäisten joukossa lainasi uutistoimisto AP.

AP:n uutisen ovat julkaisseet verkkosivuillaan ainakin Washington Post, New York Times, ABC News, Voice of America, US News & World Report, Business Insider, Sacramento Bee sekä useat paikalliset tv-kanavat kuten Fox29 WFLX ja Kron4.

Niinistön sanomiset ovat herättäneet laajaa huomiota myös sosiaalisessa mediassa, jossa IS:n ja AP:n juttuja ovat jakaneet ahkerasti niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset käyttäjät. Suomalaiset reagoivat Trumpin kommentteihin jo tuoreeltaan julkaisemalla aiheeseen liittyen huumorilla höystettyjä meemejä ja muita kuvia, joita muun muassa monet yhdysvaltalaismediat ovat liittäneet juttuihinsa.

Alla muutama esimerkki:

Suomen lisäksi myös muualla on innostuttu repimään huumoria Trumpin kommenteista:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?