Vainoharhainen kultti­johtaja pakotti yli 900 ihmistä kohottamaan myrkky­pikarin huulilleen Guyanan viidakossa – Jonestownin joukko­itse­murhasta 40 vuotta

Joukkoitse­murhassa henkensä menetti yli 300 lasta, joiden kohtalo koitti ensimmäisenä.

Kulttijohtaja Jim Jones perusti 1970-luvulla nimeään kantaneen yhteisön Guyanaan.

18.11.2018 10:47 | Päivitetty 19.11.2018 11:21

Päivälleen 40 vuotta sitten yli 900 ihmistä menetti henkensä Guyanan viidakossa joukkoitse­murhassa.

Tai pikemminkin vallan­kumouksellisessa joukkoitse­murhassa, mikäli sen suunnittelijalta Jim Jonesilta kysyttäisiin. Teon oli tarkoitus olla Jonesin perustaman, imperialistisen salaliiton kohteeksi joutuneen Kansan temppeli -lahkon vastalause kapitalismia, rasismia ja epäinhimillistä maailmaa vastaan.

Ensin syanidilla myrkytettyä Flavor-Aid-jauhemehujuomaa tarjoiltiin lapsille.

– He eivät itke tuskasta. Se on vähän katkeran makuista, mutta he eivät itke kivun takia, Jonesin kuullaan rauhoittelevan ääninauhalla, joka löydettiin tapahtumapaikalta jälkeenpäin.

Sen jälkeen pikarilliset tarjoiltiin aikuisille.

– Ei ole mitään syytä huoleen. Pysykää rauhallisina, hänen kerrotaan sanoneen, kun Jones oli vakuuttanut lahkolle, että joukkoitsemurha on ainoa vaihtoehto.

Tragedia oli pitkään eniten amerikkalaisia henkiä vaatinut yksittäinen joukkosurma. Enemmän uhreja menehtyi syyskuun 11. päivä 2001.

Jim Jones toimittajien vierailun aikana Jonestownissa.

Kansan Temppeli -lahko sai alkunsa Yhdysvaltojen Indianassa 1950-luvulla. Liike yhdisti kristinuskoa sosialistisiin ihanteisiin, ja 60-luvun idealismia 70-luvun radikalismiin vaalien samalla aikakaudelle epätyypillisesti poikkeuksellista tasa-arvoa. Jonesin ihmisoikeuskäsitys ajoi tasa-arvoa mustille ja naisille. Hän itsekin adoptoi aasialais- ja afrikkalaistaustaisia lapsia vaimonsa kanssa korostaakseen aatettaan tekojensa kautta.

Kansan temppelin naisasukkaita arkisissa askareissaan.

Jones oli vakuuttunut maailmanlopusta, joka tapahtuisi ydiniskuna 15. heinäkuuta 1967. 60-luvun alussa hän listasi maailman yhdeksän turvallista paikkaa, joissa voi pelastautua ydinkatastrofilta. Yksi niistä sijaitsi Kaliforniassa, joten lahko siirtyi sinne 60-luvun lopulla. Vaikka apokalyptinen ennustus meni pieleen, lahko jatkoi kasvuaan.

Pian Jones oli kolmekymppinen, hänen ajatuksensa yhä korkealentoisempia ja hän julisti itsensä Kristuksen ja Buddhan ruumiillistumaksi. Lopulta tila kävi ahtaaksi myös liberaalissa San Franciscossa, ja Jones päätti paeta seuraajineen Guyanan viidakkoon, jossa hän voisi rauhassa viedä sosialistisen utopiansa seuraavalle tasolle.

Kansan temppelin toiminta jatkui Jonestownissa

Guyana oli pieni sosialistinen valtio Etelä-Amerikassa. Sieltä lahkon käyttöön vuonna 1973 otettu maaläntti sai nimekseen Jonestown. Aluksi Jonestown rakennettiin ainoastaan uskollisimpien jäsenten tyyssijaksi ja palkinnoksi, mutta nopeasti Jones päätyi avaamaan viidakon portit kaikille seurakuntalaisilleen. Jonestownissa kultin johtaja muuttui yhä vainoharhaisemmaksi ja hänen huumeriippuvaisuutensa holtittomaksi.

Jonestownissa vallitsi tiukka sosialistinen kuri ja järjestys. Jäsenten tuli omistaa elämänsä utopistisen projektin edistämiseen luopumalla kaikesta henkilökohtaisesta omaisuudestaan, työskentelemällä lahkolle ja katkaisemalla yhteydet perheenjäseniinsä Yhdysvalloissa. Vakuudeksi sitoutumisesta jäseniä pyydettiin allekirjoittamaan tunnustuksia, joissa he kertoivat hyväksikäyttäneensä lapsiaan. Lahko säilytti dokumentteja kiristystä varten.

Ilmakuva Jonestownista.

Jonestownin rakennuksia.

Hämärämmäksi toiminta alkoi mennä, kun Jonestownissa alkoivat niin kutsutut ”valkoiset yöt”, joissa seurakuntalaiset harjoittelivat joukkoitsemurhan tekemistä juomalla myrkytöntä juomaa.

Läheisten huoli kantautui kongressiedustaja Leo Ryanin korviin. Kuultuaan epäilykset, joiden mukaan ihmisiä pidettiin viidakossa vasten tahtoaan, hän kokosi delegaation vierailemaan hämärän kuuloisen seurakunnan luona. Mukana oli esimerkiksi useita toimittajia.

Kongressiedustaja Leo Ryan ja Phyllis, Judy sekä Patty Houston Jonestownissa.

Delegaatio saapui paikalle 17. marraskuuta 1978. Kahden päivän pituisen vierailun aikana muutamat lahkon jäsenet paljastivat Ryanille haluavansa pois keskitysleirin kaltaiseksi osoittautuneesta Jonestownista. Pako viidakosta ei kuitenkaan ollut mahdollista ilman Jonesin hyväksyntää. Kun delegaatio oli odottamassa lähtöä lentokentällä Jonesin ”pettureiksi” luokittelemat jäsenet mukanaan, aseistetut miehet saapuivat paikalle ampuen viisi ihmistä. Heidän joukossaan olivat edustaja Ryan ja kaksi kuvaajaa. Verilöylystä sen sijaan selviytyi esimerkiksi Ryanin silloinen avustaja Jackie Speier, joka tänä päivänä työskentelee kongressissa demokraattien edustajana.

Kongressiedustaja Leo Ryanin delegaation jäseniä. Kameramies Bob Brown (äärimmäisenä vasemmalla), valokuvaaja Greg Robinson (kolmas vasemmalta) ja toimittaja Don Harris (toinen oikealta) kuolivat ammuskelussa.

Ensin myrkky juotettiin lapsille

Samana iltana Jones päätti toteuttaa suunnitelmansa ja pistää harjoitukset käytäntöön. Hän kokosi väen kylän paviljongille ja käski kumoamaan pikareiden sisällöt ensimmäisenä lasten suuhun. Yli 300 lasta menetti henkensä. Aikuiset seurasivat perässä.

Jonestownissa eli myös runsaasti lapsia.

Jones itse löytyi paikalta luodinreikä kallossaan, joten hänen on arveltu lopuksi ampuneen itsensä. Yhteensä kuolleita löytyi Jonestownin maaperältä makaamasta yli 900. Vain kourallinen ihmisiä selviytyi joukkosurmasta sattuman kautta.

Jälkeenpäin on kiistelty siitä, oliko kyseessä joukkoitsemurha vai joukkomurha. Tapahtumien aikaan paikalla on kerrottu esimerkiksi olleen aseistettuja miehiä varmistamassa, ettei kukaan jää eloon. Joistakin ruumiista löytyi pistojälkiä, mikä viittaisi siihen, että myrkky on pistetty suoraan elimistöön.

Jonestownista löytyi syanidipillereiden ja myrkytetyn jauhemehujuoman jäänteitä.

Lentokentän ammuskelussa loukkaantunut San Francisco Examiner -lehdelle työskennellyt toimittaja Tim Reiterman pitää tapahtumia joukkomurhana.

– Jones kokosi kaikki tuhon palaset kasaan ja sitten antoi käskyn tappaa lapset ensin, sinetöiden kaikkien kohtalon, Reiterman kertoo

Korjaus 19.11.2018 klo 11.20: Viidennessä kuvassa ei ollut Leo Ryan perheineen, vaan Leo Ryan ja Phyllis, Judy sekä Patty Houston.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?