19-vuotias kuoli Hollannissa impattuaan deodoranttia – lääkärit varoittavat vähän tunnetuista vaaroista

Julkaistu:

Nuoren miehen kohtalosta kerrottiin lääketieteellisiä tapaustutkimuksia julkaisevassa tiedelehdessä.
19-vuotias hollantilaisnuorukainen oli päätynyt viime heinäkuussa huumevieroituskeskukseen kannabiksen ja ketamiinin käytön vuoksi. Viettäessään vapaa-aikaa muiden vieroitettavien kanssa, hän veti päänsä yli pyyhkeen ja alkoi impata sen suojissa spraypullossa ollutta deodoranttia. Muuta keinoa pään sekoittamiseen ei juuri sillä hetkellä löytynyt.

Mies muuttui hetkessä hyperaktiiviseksi ja alkoi hyppiä. Tämän jälkeen hän lysähti maahan.

Nuorukaisen havaittiin saaneen sydänkohtauksen. Ensihoitajat antoivat hänelle kuusi iskua defibrillaattorilla, minkä jälkeen hänet kuljetettiin rotterdamilaiseen sairaalaan.

Tarkoituksella koomaan vaivutettu mies menehtyi sairaalassa yhdeksän päivän kuluttua.

Nuorukaisen kuolemaan johtaneista tapahtumista kerrottiin lääketieteellisiä tapaustutkimuksia julkaisevassa BMJ Case Reports -tiedelehdessä. Lisäksi siitä ovat uutisoineet muun muassa Washington Post sekä CNN.

Kolme eri teoriaa

Lääkärit halusivat nostaa miehen tapauksen esille varoittaakseen kemikaalien imppaamisen mahdollisesti tappavista seurauksista. Rotterdamissa sijaitsevan Maasstadin sairaalan ensihoitoyksikön lääkäri Kelvin Harvey Kramp kertoi CNN:lle, että vastaavanlaiset tapaukset ovat ”hyvin harvinaisia”.

Hänen mukaansa kuolemantapausten harvinaisuus on myös syynä siihen, ettei tieto vaaroista tavoita kansalaisia. 19-vuotias kuoli Krampin mukaan, koska hänellä ei ollut enää tarpeeksi aivotoimintaa pitämään yllä elämää.

Nuorukaisen kuolinsyystä on lääkäreillä kolme erilaista teoriaa. Krampin mukaan on mahdollista, että sisään hengitetty kemikaali herkisti miehen sydäntä tilaan, jossa mikä tahansa stressireaktio voi aiheuttaa sydänkohtauksen.

Inhalantit heikentävät myös sydänlihaksen supistumista, mikä voi olla syynä sydänkohtaukseen. Kolmas mahdollisuus on se, että inhalantti aiheutti sepelvaltimoissa kouristuksen.

– Potilaan hyperaktiivisuus saattaa tarkoittaa sitä, että hän koki pelottavia hallusinaatioita.

Krampin mukaan hallusinaatiot viittaisivat siihen, että kyse on sydämen yliherkistymisestä ja stressireaktion sen myötä aiheuttamasta sydänkohtauksesta.

Lääkärit painottavat raportissaan, että vaikka liuottavien kemikaalien imppaaminen on vanha ilmiö, sitä esiintyy nykypäivänä erityisesti nuorten ja haavoittuvassa asemassa olevien keskuudessa. Erityisen suosittua se on 15–19-vuotiaiden joukossa.

Vankiloissa ja vieroituskeskuksissa kotitalouskemikaaleihin turvaudutaan, koska muita keinoja päihtymiseen ei ole tarjolla. Spraypulloissa usein käytetyllä butaanilla on vastaavanlaisia vaikutuksia aivoihin kuin alkoholilla.

Muita imppaamiseen liittyviä vaaroja ovat munuais- ja maksavauriot, kuulon menettäminen, kehityksen viivästyminen sekä aivovauriot.