Kuvat: San Francisco peittyi sankkaan savusumuun – varoitus ”terveydelle erittäin haitallisesta” ilmanlaadusta

Pohjois-Kalifornian maastopaloista lähtöisin oleva savupilvi ei ole liikahtamassa hetkeen mihinkään. Paikalliset ovat jakaneet ilmiöstä sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa tilannetta verrataan normaaliin.

17.11.2018 17:52

Kalifornian pohjoisosissa yli viikon ajan raivonneen maastopalon aiheuttamien kuolonuhrien määräksi vahvistui perjantaina 63, kertoo muun muassa BBC. Lukumäärän pelätään nousevan kuitenkin vielä rajusti, sillä kateissa olevien määrä pomppasi samalla 631:stä yli tuhanteen.

  • Kuvaa savusumun peittämästä San Franciscosta on nähtävissä yllä olevalla videolla.

On kuitenkin mahdollista, että jotkut nimistä on lisätty kadonneiden listalle useampaan kertaan, joten tarkasta lukumäärästä ei voida vielä puhua.

San Francisco Chroniclen mukaan palomiehet ovat edistyneet palon sammuttamisessa, mutta samaan aikaan San Franciscon lahden alue on peittynyt sankkaan savusumuun. Perjantaina viranomaiset varoittivat ”terveydelle erittäin haitallisesta” ilmanlaadun tasosta, minkä johdosta lukuisat koulut, yliopistot sekä liikeyritykset pitivät ovensa suljettuina.

Jopa kaupungin ikonisimpiin turistinähtävyyksiin kuuluvat kaapeliraitiovaunut jouduttiin vetämään pois liikenteestä. San Francisco Chroniclen mukaan Pohjois-Kalifornian ilma on ollut torstaista lähtien niin saastunutta, että sen kehno laatu vetää jo vertoja saasteidensa vuoksi pahamaineisille Intian ja Kiinan suurkaupungeille.

Suomalaisnainen STT:lle: ”Epämiellyttävä ja pistävä haju”

San Franciscossa asuva suomalainen Aino Vornanen kertoi STT:lle, että maastopaloista leviävä savu näkyy kaupungissa usvaisena ilmana, vaikka pahimmille paloalueille on vajaan 300 kilometrin matka. Ihmisiä on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

Vornasen mukaan aurinko paistaa oranssin harson takaa ja yhä useampi ihminen on siirtynyt käyttämään hengityssuojaimia. Kaupungissa haisee savulta välillä enemmän, välillä vähemmän. Savu tuntuu muun muassa kirvelynä silmissä.

– Haju ei ole verrattavissa esimerkiksi nuotion hajuun vaan on pahempi, sillä maaston lisäksi on palanut esimerkiksi talojen pintamateriaaleja ja muovia. Haju on epämiellyttävä, pistävä, Vornanen kuvaili STT:lle.

Hänen mukaansa viime syksyn maastopaloihin verrattuna tilanne on paljon pahempi. Vornanen kertoi, että ilmanlaatua mittaava indeksi huiteli perjantaina 270:n tuntumassa, mikä tarkoittaa, että ilma luokitellaan erittäin epäterveelliseksi. Kun indeksiluku on alle 50, ilmanlaatu on hyvä.

Vornanen sanoi, että palot eivät ole näkyneet ainakaan vielä San Franciscossa esimerkiksi evakuointeina tuhoalueilta.

– Ihmiset ovat järkyttyneitä, ja asia nousee helposti puheenaiheeksi. Tuntuu mitättömältä edes valittaa huonosta ilmanlaadusta siihen verrattuna, kun paloalueilla ihmisiltä on mennyt kaikki.

Helpotusta ei ole ihan heti luvassa, sillä sääennusteiden mukaan savu tulee pysymään lahden alueella pitkälle ensi viikkoon.

– Tuulet ovat kevyitä ja ne ovat merellä, joten ei ole mitään, mikä liikuttaisi savua. Se on siellä, eikä se ole menossa mihinkään, kertoi meteorologi Suzanne Sims San Francosco Chroniclelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?