WP: CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Jamal Khashoggin murhan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Jamal Khashoggin murhan

Julkaistu: 17.11.2018 1:38

Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat ilmaisseet luottavansa keskustiedustelupalvelun näkemykseen.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on Washington Post -lehden tietojen mukaan tullut tutkimuksissaan siihen johtopäätökseen, että Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman määräsi toimittaja Jamal Khashoggin murhan.

Näkemys eroaa Saudi-Arabian hallinnon väitteestä, jonka mukaan bin Salman ei ollut osallisena murhassa. Lehden lähteiden mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat ilmaisseet luottavansa CIA:n arvioon.

Valkoinen talo ja Yhdysvaltain ulkoministeriö eivät suostuneet kommentoimaan uutista, koska kyse on tiedusteluasiasta.

  • Yllä olevalla ISTV:n videolla näkyy valvontakamerakuvaa Jamal Khashoggin viimeisistä hetkistä

Saudi-Arabian hallintoa kritisoinut Khashoggi surmattiin pian sen jälkeen, kun hän oli mennyt sisään Saudi-Arabian konsulaatiin Istanbulissa 2. lokakuuta. Turkkilaisviranomaisten mukaan miehen ruumis paloiteltiin ja hävitettiin suunnitelman mukaisesti.

Saudi-Arabia kiisti pitkään Khashoggin kuolleen, mutta ilmoitti lopulta, että murhan takana oli itsenäisesti toiminut ryhmä saudeja. Turkki on painostanut Saudi-Arabiaa luovuttamaan epäillyt tekijät oikeudenkäyntiä varten.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin neuvonantaja syytti torstaina Saudi-Arabiaa murhan peittelyn yrittämisestä. Saudi-Arabian yleinen syyttäjä oli sitä ennen todennut, että hän vaatii viidelle syytetylle kuolemantuomiota.

Khashoggi oli elänyt viimeksi kuluneen vuoden ”oma-aloitteisesti maanpaossa” Washingtonissa.

Kirjoituksissaan Khashoggi arvosteli Saudi-Arabian politiikkaa ja maan Jemenissä käymää sotaa. Hänen näkökulmakirjoituksiaan julkaistiin Washington Postissa.

Lehden tietojen mukaan prinssin veli, Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähettiläs Khalid bin Salman olisi puhunut puhelimessa Khashoggin kanssa ja kehottanut tätä menemään konsulaattiin hakemaan tarvittavat asiakirjat avioliittoa varten.

– En koskaan puhunut hänen kanssaan puhelimessa enkä todellakaan koskaan kehottanut häntä menemään Turkkiin mistään syystä. Pyydän Yhdysvaltain hallintoa julkistamaan kaikki tiedot tähän väitteeseen liittyen, Khalid bin Salman kommentoi Twitterissä.

Lähde: Reuters

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?