AFP: Grönlannissa tehtiin uskomaton löytö – jään alta paljastui Pariisia suurempi meteoriittikraatteri - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

AFP: Grönlannissa tehtiin uskomaton löytö – jään alta paljastui Pariisia suurempi meteoriittikraatteri

Törmäyksen uskotaan tapahtuneen mannerjäätikön muodostumisen jälkeen.

Löytöpaikka sijaitsee Hiawathan jäätiköllä.­

17.11.2018 0:25

Grönlannista jään alta on löydetty valtava törmäyskraatteri, kertoo uutistoimisto AFP.

Massiivinen meteoriitti törmäsi Maahan arviolta 12 000 vuotta sitten ja jätti Hiawathan jäätikölle jälkeensä kraatterin, joka on Pariisin kaupunkia suurempi.

Science Advances -tiedejulkaisun mukaan 31 kilometriä leveä kraatteri on maapallon 25 suurimman tiedetyn kraatterin joukossa.

Tutkijat uskovat, että törmäyksellä ja kraatterilla on ollut merkittävä vaikutus alueella – ja kenties jopa maailmanlaajuisesti.

– Ilmakehään on sinkoutunut pirstaleita, jotka ovat vaikuttaneet ilmastoon ja mahdolliseen jään runsaaseen sulamiseen, joten Naresinsalmessa Kanadan ja Grönlannin välissä on voinut tapahtua yhtäkkinen makeanveden tulva, joka olisi vaikuttanut merivirtaan koko sillä alueella, tutkija John Paden kommentoi.

– Näytön perusteella törmäys tapahtui todennäköisesti Grönlannin mannerjäätikön muodostumisen jälkeen, mutta tutkijaryhmä tekee edelleen töitä tarkan ajanmäärityksen suhteen.

Kraatteri havaittiin alun perin jo vuonna 2015, mutta kansainvälinen tutkijaryhmä on tehnyt sen jälkeen töitä löydösten vahvistamiseksi. Apuna on käytetty kehittynyttä tutkatekniikkaa.

– Tähän asti ei ole ollut mahdollista määrittää kraatterin syntyaikaa suoraan, mutta sen kunto viittaa vahvasti sen muodostuneen sen jälkeen, kun jää oli alkanut peittää Grönlantia, sanoo tutkija Kurt Kjær.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?